Kategori: Kultur

Tillykke til matadors mor

Tillykke til matadors mor 

Når der den 14. juni vil være flag og festivitas flere steder, så skyldes det at en af de mest kendte og elskede forfattere i Danmark fylder 90 år...

Lise Nørgaard fylder 90 den 14. juni
Lise Nørgaard er om nogen et kulturelt ikon i Danmark og et stykke sprællevende Danmarkshistorie.
Den 14. juni fylder hun 90 år, hvilket blandt andet frejres med udgivelse af den prisbelønnede dokumentarist Per Wennicks to portrætprogrammer om hele Danmarks Lise Nørgaard, En kultiveret rappenskralde på dvd.
Med dvd´en får alle mulighed for et kært gensyn med Lise Nørgaard, i de to fine programmer, der både skildrer hendes opvækst, familieliv og karrieren som journalist og forfatter.

Tættere på end nogensinde
Alle danskere har et forhold til Lise Nørgaard og kender hende som journalisten, forfatteren og debattøren med den skarpe men oftest humoristiske pen. Programmerne, der første gang blev vist på DR i januar 2007, går en hel del tættere på og mere nuanceret til den Lise Nørgaard, som de fleste primært kender som ’Matadors mor’.

”Vi tror vi kender hende, men Lise Nørgaard er trods sin udadvendthed også et meget privat menneske. I de to programmer prøver jeg at komme lidt tættere på ikonet”, fortæller tilrettelægger Per Wennick, der tidligere har produceret bl.a. Grevinden på tredje, Ingen slinger i valsen, æblehovedet og kommandanten, samt Varvara - uden en mors velsignelse.

Det gør Per Wennick bl.a. ved at lade Lise Nørgaards tvillingedøtre medvirke i programmerne. ”Det er to personer, der kender Lise Nørgaard særdeles godt, og de kan sætte hendes liv og personlighed i perspektiv” fortsætter Per Wennick. De to døtre fortæller om en rigt facetteret, energisk og sjov mor, der altid sørgede for dynamik, leg og livlige diskussioner i hjemmet – men som samtidig målrettet fulgte sine egne ønsker om en journalistkarriere i København.

Lise Nørgaard siger selv i portrættet: ”Min adfærd har betydet, at jeg har givet andre nogle prøvelser. Når jeg tænker tilbage, synes jeg ikke, jeg klarede det så godt som jeg skulle. Eller rettere: Der er altid en pris…”

At det er lykkedes at vise nogle sider af Lise Nørgaard, som vi ikke har hørt så meget om, er også siden blevet bekræftet af Lise Nørgaard selv. ”Hun er glad for programmerne, men hun synes også, at der var nogle kameler, der skulle sluges” slutter Per Wennick.

Om programmerne
Første del af portrættet skildrer Lise Nørgaards liv fra fødslen i 1917 op til 1978 med opvæksten og ungdommen i Roskilde, uddannelsen og arbejdet som journalist og redaktør, ægteskaberne og skilsmissen. Medvirkende bl.a. skuespilleren Vera Gebuhr, husveninden Nora Sørensen og bulldoggen Viffer.

Anden del af portrættet beskriver Lise Nørgaards folkelige gennembrud for alvor med ’Matador’ og tiden frem til i dag. Medvirkende bl.a. sceneinstruktøren Peter Langdal, stylisten Dennis Knudsen og Dronning Margrethe.

Bent Fabricius-Bjerre har leveret musikken til begge udsendelser og sidder selv ved klaveret. Og seerne præsenteres også for flere af melodierne til den superaktuelle musical-udgave af MATADOR sammen med DR RadioUnderholdningsOrkestret.

Mere Lise Nørgaard og mere Matador
Samtidig med udsendelsen af En kultiveret rappenskralde på dvd, genudsender DR også to bøger. Et liv med Matador (Fødselsdagsudgave) hvor Lise Nørgaard fortæller om ideen til Matador og byder på et kig bag kulisserne. Og Lauras gæstebud (fødselsdagsudgave)der byder på en lang række opskrifter på de velsmagende retter, Laura lavede i sit uovertrufne køkken, samt anekdoter fra Matadortiden og gode råd om rengøring, borddækning, bordets regler og råd ved selskabelighed. Begge bøger kommer i en speciel fødselsdagsudgave.
Bestil online

Kristuslegender
Kristuslegender

Selma Lagerlöfs Kristuslegender handler først og fremmest om medmenneskelighed ...

Læs mere
Den nye aftale
Den nye aftale

Legende let bibellæsning – vedkommende og virkningsfuldt !

Læs mere
Generation multiorgasme
Generation multiorgasme

Det er langt fra kedeligt at være en del af Generation multiorgasme. Til gengæld kan det være både hæsblæsende og hårdt, for den konstante sult efter MERE - et mere spændende job, en større kærlighed, et lykkeligere liv ...

Læs mere
Yeah yeah yeah!
Yeah yeah yeah!

"Yeah Yeah Yeah ! " er en herlig fed og fyldig bog om The Beatles og alt det fænomenet trak med sig i kølvandet og påvirkede ...

Læs mere
Lille spejl på væggen der
Lille spejl på væggen der …

Nu genudgives Nikoline Werdelins tegneseriestribe Homo Metropolis i et flot tobindsværk ...

Læs mere
Politikens nudansk ordbog med etymologi i to bind
Politikens nudansk ordbog med etymologi i to bind

Skolestart og nye nudanske ordbøger hører sammen !

Læs mere
København i kærlighedsperspektiv
København i kærlighedsperspektiv

”København, min elskede ! ” er et subjektivt bud på, hvordan I ligesom forfatteren selv skal blive forelsket i København og her opleve jeres egen kærlighed blomstre i fuldt flor ...

Læs mere
Min arabiske rejse
Min arabiske rejse

Eventyreren Nina Rasmussen begiver sig i Min arabiske rejse på en rejse til Yemen. Men kan man overhovedet rejse alene som kvinde i det ultrakonservative Yemen?

Læs mere
40 piskeslag
40 piskeslag

Den sudanesiske journalist Lubna al-Hussein blev i sommeren 2009 idømt 40 piskeslag for ´anstødelig og umoralsk´ opførsel. Hendes forbrydelse: hun havde bukser på ...

Læs mere
Den anden hånd
Den anden hånd

Årets (2009) hotteste roman i England ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^