Kategori: Kogebøger

Verden rundt ved spisebordet

Verden rundt ved spisebordet 

Tom Kimes Street food er spændende delikatesser og lækre snacks fra verdens gadekøkkener ...

Anmeldt af Nønne Lønne Votborg

Forfatter: Tom Kime


Delikatesser og lækre snacks
- fra gadekøkkener i Asien, Afrika, Latinamerika og Sydeuropa.

De fleste af os har sikkert været på ferie og prøvet små godbidder fra de lokale køkkener, som man beslutter også skal laves i den hjemlige køkken, lige så snart den første bid er smagt. For hvor kan det bare være forunderligt! Så fantastisk velduftende, velkrydret og velkomponeret. Så vel… Ja, det er som om de lokale aldrig har lavet andet end at fremtrylle det ene lækkeri efter det andet ud af næsten ingenting. Tilbage i det kolde nord kan det være sin sag at genskabe det, der engang gled over læberne. Men med Tom Klines ”Street food” får vi et godt værktøj!

Smag på verden
Lad det være sagt med det samme, jeg har ikke rejst den halve eller hele verden rundt. Men en del steder er det blevet til. Nu er jeg for længst blevet mor og synes ikke længere, det er et must med eksotiske rejser. Det er heller ikke nødvendigvis godt for CO2 og alt det der. Men jeg holder stadig af varmen, og jeg foretrækker, den bliver dér, hvor den hører hjemme og ikke flytter til vores breddegrader. Så mine ferier holdes i Danmark og Europa. Flyrejserne begrænses. Men længslen efter at komme verden rundt er stadig stor.

Goddag til andre kulturer
Jeg elsker at møde andre kulturer og synes, det er vigtigt, at mit barn også er åben for det, der er anderledes. Derfor sætter vi gerne mad fra de fjerne himmelstrøg på bordet. Tit og ofte. Vi elsker mad fra alverdens gadekøkkener, og ”Street food” er eminent. Den kan anvendes af alle, der har lyst til at genskabe det, de har smagt på ferier eller på gode eksotiske restauranter, samt alle os, der bare elsker det fremmedartede.

Spændende nye input fra verdens køkkenbord
Tom Kline har lavet et lækkert mix af opskrifter på velkendte retter og mere ukendte elementer fra gadens enkle og gode kogekunst. Resultatet er friskt, farverigt og forførende, som al god mad fra gadekøkkenet er.

En historiefortælling om mad og kultur
Opskrifterne er samlet på en stor jordomrejse, og læserne kommer med rundt og hører om de forskellige landes karakteristika, når det gælder det, der spises, og hvad Tom Kline oplever, som rejsen skrider frem. På den måde bliver kogebogen også en fin lille indføring i landenes kultur og madkultur i særdeleshed. Der er opskrifter fra Indien, Sri Lanka, Sydøstasien, Latinamerika, Caribien, Sydeuropa samt Mellem- og Nordafrika i form af Tyrkiet og Marokko.

Du kan få lige hvad du vil have …
Som forventet er opskrifterne spicy, sådan som gademad traditionelt set er. De enkle retter spænder over alt fra suppe, fingermad, wokretter, brød, pizza og varianter, sødt, dips, saucer og meget andet. Langt de fleste ingredienser kan nemt købes, og der er foreslået alternativer ved de ingredienser, der måtte være vanskeligere at opdrive. Samlet set er der mere end 90 opskrifter.

Grønt og godt for dig og din jord
For egen regning kan jeg tilføje, at forbløffende mange eksotiske retter kan tillempes de ingredienser, de nordiske breddegrader tilbyder, i en vis udstrækning. Samtidig er en meget stor del af den kost, den lokale fattige befolkning har tradition for at spise vegetarisk eller lavet med et minimum af kød, hvilket samtidig også er godt for klimaet. Det opvejer i mine øjne lidt, at ingredienslisten rummer visse eksotiske elementer.

Vellugt i mit køkken – velsmag i min mund!
”Street food” runder af med forslag til en række menuer til forskellige lejligheder. Det gør bogen endnu mere anvendelig. Her er idéer til skovtur, grillfest, afslappet frokost, hyggelig hjemmeaften og et drinksparty. Jeg kan klart anbefale at bruge bogen til både hverdag og fest. Hvor er det vellykket og velgjort!

Velbekomme
Nønne Lønne Votborg


Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^