Kategori: Kogebøger

Rent vegetarisk

Rent vegetarisk 

En fantastisk flot og fancy vegetarkogebog med trendy vegetarmad. Sprudler af fantasi og kreativitet ...

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Forfatter: Steen Larsen
Forlag: Gyldendal


Grønne strømninger præger os!
I takt med at det heldigvis er ved at blive mere populært at spise vegetarisk, myldrer de grønne kogebøger frem fra forlagene. Og hvor er det dog herligt! I mange år har vi måttet lede efter inspiration til kødfrie måltider. Nu er der gudskelov stigende fokus på såvel miljø og sundhed. Her kommer det vegetariske måltid ind og spiller en vigtigt rolle, fordi det kræver langt mindre CO2 at producere vegetabilske fødevarer end animalske ditto. Megen forskning peger desuden på uheldige konsekvenser af den kødrige kost; specielt i for store mængder. Samtidig bliver flere og flere optaget af dyrevelfærd og emner, som ulig fordeling af goderne qua det faktum, at vi i Vesten spiser så voldsomt meget kød.

”Grønt på gaflen” i ny flot forklædning
Gyldendal vælger at smede mens jernet er varmt, og interessen for det grønne blomstrer. Derfor udsender de på ny Steen Larsens herlige kogebog ”Grønt på gaflen” fra 2004, men denne gang under den mere nutidige titel ”Rent vegetarisk: Sundt for dig – godt for miljøet”. Det er smart! Initiativet fortjener som sådan kun den allerstørste ros, da Steen Larsens bog fra dengang vitterligt ér en spændende og lækker vegetarkogebog med mange fine elementer. Undertegnede havde fornøjelsen af at skrive indledning til den daværende version. Denne gang er det Trine Krebs, der veloplagt og inspirerende står for det. Jeg selv medvirker med et ”Værd at vide om at være vegetar”-afsnit, som jeg er krediteret for samt hele grillafsnittet og har desuden fungeret som konsulent på bogen fra 2004. I forbindelse med genoptrykningen er bogen imidlertid ikke blevet gennembearbejdet på ny. Det ville nok være hensigtsmæssigt, da der alt andet lige også sker nyt på den vegetariske mad front, og der oftest vil være ændringer fra forfatterens side og de øvrige involverede. Mest kritisabelt er dog, at det ikke fremgår tydeligt af den ny bog, at der er tale om ”Grønt på gaflen” med nyt forsidelayout, forord og indledning.

Moderne og lækker vegetarmad
Alligevel er indtrykket af ”Rent vegetarisk: Sundt for dig – godt for miljøet”, at der her er tale om en fantastisk flot og fancy vegetarkogebog med trendy vegetarmad, der vil blive nydt af de allerfleste. Det er let og lækker mad med masser af dejlige farver, præcis sådan som mad med masser af frugt og grønt bliver! Steen Larsen er mester i at lege med frugt og grønt fra hele verden og formår at sætte modsætninger i spil, så det bliver til ren ganefryd! Det er forførende og frydefyldt at nyde de dejlige krydrede retter Steen Larsen disker op med, alt i mens friske og venlige billeder spiller med på bedste vis hele bogen igennem. Eneste anke er nok, at der er lidt for mange steder hvor vi får et smukt billede af hovedingrediensen frem for retten. Det er for sparsommeligt og skærper ikke appetitten.
Steen Larsen er detaljernes mand. Derfor finder læseren både opskrifter på lækkert tilbehør, og som vegetar fik jeg lov at medvirke med små ”Vegetarens Tip” under de forskellige opskrifter. Steen Larsen øser desuden ud af sin store viden om ingredienserne i det fine leksikon bagerst i bogen, som også er værdifuldt. I registeret har vi desuden markeret de veganske opskrifter med V, så de er lette at finde for dem, der ønsker rent vegetabilske opskrifter uden brug af mælk & æg.

Saft og kraft med det gode grønne
Steen Larsen formår med sin kogebog her at bevise, at vegetarmad er fuld af saft og kraft, selvom der ikke er tilsat andet end alt det gode grønne, bælgfrugter og en masse dejlige krydderier. Steen Larsen tryller på fornem vis i sit køkken og fremhæver altid råvarernes bedste egenskaber! I ”Rent vegetarisk: Sundt for dig – godt for miljøet” kommer vi vidt omkring. Vi får serveret alverdens lækkerier fra hele verdens himmelstrøg og til mange forskellige lejligheder. Lige fra fyldige supper, dejlige deller, sprøde tærter, vidunderlig wok, sjove salater, brandgodt brød, god gullasch, modig moussaka, lækker lasagne, skønne samosas, drøngode deller, frække falafler og herlig hummus.

Et festfyrværkeri af grønt
”Rent vegetarisk: Sundt for dig – godt for miljøet” sprudler af fantasi og kreativitet. Præcis som Steen Larsen! Jeg husker det, som en udsøgt fornøjelse at møde denne kødspiser med passion for det gode grønne, og ikke mindst formidabel evne for at formidle det i form at vidunderlige vegetaropskrifter. I mange år har Steen Larsen nu beriget os alle med sjove og anderledes bud på, hvordan vi kan kreere vores måltider. Sundt, lækkert og spændende. Det er værd at sige stor, stor tak for!

Links ..:

• Andre udgivelser af Steen Larsen
Bestil online

Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der…

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller…

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
Hey! Det er snyd - Skyd genvej i køkkenet

Med bogen 'Hey! Det er snyd – Skyd genvej i køkkenet' for du madskribenten Julie Heys smukke, inspirerende samling af super nemme opskrifter på mad til hverdag og fest.

Læs mere
Friske spirer – en guide til spiring

Forestil dig at fremdyrke en bred vifte af skønne sprøde og sunde spirer hjemme i dit eget køkken. Nemt og enkelt. Helt uden jord på fingrene. Oven i købet langt billigere end de kedelige spirer fra supermarkedet. Lyder det fristende?! Så kast dig ud i spirerdyrkning.

Læs mere
Hverdag, af Anne Hjernøe

Anne Hjernøes nye store kogebog 'Hverdag' indeholder over 200 opskrifter på gode hverdagsretter og er gennemillustreret med skønne fotos. En bog, der bør stå på køkkenhylden hos enhver moderne familie anno 2017.

Læs mere
Majas kager, af Maja Vase

Hvis du elsker at bage, så har du formentlig ofte været forbi Majavase.dk. Med mere end 223.000 følgere, er Maja Vase en af Danmarks mest populære kage- og dessertbloggere, kendt for sin kreativitet og sin evne til at få næsten hvilken som helst hjemmebagte til at ligne et konditorværk.

På sin…

Læs mere
Salat snedker, af Ditte Ingemann

Med sin nye bog 'Salat snedker', får salat- og grøntsagseksperten, Ditte Ingemann, redefineret begrebet 'salat', så ordet forstås i sin bredeste forstand. Grøn salat kan nemlig meget, meget mere end blot serveres med traditionelle salatgrøntsager som tomat, agurk og peber. Således præsenterer bogen…

Læs mere
Syltedronningen - Moderne syltning til alle måltider, af Helena Grayston

Det er sjovt og slet ikke så svært, at sylte. Og så er det temmelig tilfredsstillende, når man når der til, hvor man kan nyde de hjemmesyltede delikatesser.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^