Kategori: Kogebøger

Rent vegetarisk

Rent vegetarisk 

En fantastisk flot og fancy vegetarkogebog med trendy vegetarmad. Sprudler af fantasi og kreativitet ...

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Forfatter: Steen Larsen
Forlag: Gyldendal


Grønne strømninger præger os!
I takt med at det heldigvis er ved at blive mere populært at spise vegetarisk, myldrer de grønne kogebøger frem fra forlagene. Og hvor er det dog herligt! I mange år har vi måttet lede efter inspiration til kødfrie måltider. Nu er der gudskelov stigende fokus på såvel miljø og sundhed. Her kommer det vegetariske måltid ind og spiller en vigtigt rolle, fordi det kræver langt mindre CO2 at producere vegetabilske fødevarer end animalske ditto. Megen forskning peger desuden på uheldige konsekvenser af den kødrige kost; specielt i for store mængder. Samtidig bliver flere og flere optaget af dyrevelfærd og emner, som ulig fordeling af goderne qua det faktum, at vi i Vesten spiser så voldsomt meget kød.

”Grønt på gaflen” i ny flot forklædning
Gyldendal vælger at smede mens jernet er varmt, og interessen for det grønne blomstrer. Derfor udsender de på ny Steen Larsens herlige kogebog ”Grønt på gaflen” fra 2004, men denne gang under den mere nutidige titel ”Rent vegetarisk: Sundt for dig – godt for miljøet”. Det er smart! Initiativet fortjener som sådan kun den allerstørste ros, da Steen Larsens bog fra dengang vitterligt ér en spændende og lækker vegetarkogebog med mange fine elementer. Undertegnede havde fornøjelsen af at skrive indledning til den daværende version. Denne gang er det Trine Krebs, der veloplagt og inspirerende står for det. Jeg selv medvirker med et ”Værd at vide om at være vegetar”-afsnit, som jeg er krediteret for samt hele grillafsnittet og har desuden fungeret som konsulent på bogen fra 2004. I forbindelse med genoptrykningen er bogen imidlertid ikke blevet gennembearbejdet på ny. Det ville nok være hensigtsmæssigt, da der alt andet lige også sker nyt på den vegetariske mad front, og der oftest vil være ændringer fra forfatterens side og de øvrige involverede. Mest kritisabelt er dog, at det ikke fremgår tydeligt af den ny bog, at der er tale om ”Grønt på gaflen” med nyt forsidelayout, forord og indledning.

Moderne og lækker vegetarmad
Alligevel er indtrykket af ”Rent vegetarisk: Sundt for dig – godt for miljøet”, at der her er tale om en fantastisk flot og fancy vegetarkogebog med trendy vegetarmad, der vil blive nydt af de allerfleste. Det er let og lækker mad med masser af dejlige farver, præcis sådan som mad med masser af frugt og grønt bliver! Steen Larsen er mester i at lege med frugt og grønt fra hele verden og formår at sætte modsætninger i spil, så det bliver til ren ganefryd! Det er forførende og frydefyldt at nyde de dejlige krydrede retter Steen Larsen disker op med, alt i mens friske og venlige billeder spiller med på bedste vis hele bogen igennem. Eneste anke er nok, at der er lidt for mange steder hvor vi får et smukt billede af hovedingrediensen frem for retten. Det er for sparsommeligt og skærper ikke appetitten.
Steen Larsen er detaljernes mand. Derfor finder læseren både opskrifter på lækkert tilbehør, og som vegetar fik jeg lov at medvirke med små ”Vegetarens Tip” under de forskellige opskrifter. Steen Larsen øser desuden ud af sin store viden om ingredienserne i det fine leksikon bagerst i bogen, som også er værdifuldt. I registeret har vi desuden markeret de veganske opskrifter med V, så de er lette at finde for dem, der ønsker rent vegetabilske opskrifter uden brug af mælk & æg.

Saft og kraft med det gode grønne
Steen Larsen formår med sin kogebog her at bevise, at vegetarmad er fuld af saft og kraft, selvom der ikke er tilsat andet end alt det gode grønne, bælgfrugter og en masse dejlige krydderier. Steen Larsen tryller på fornem vis i sit køkken og fremhæver altid råvarernes bedste egenskaber! I ”Rent vegetarisk: Sundt for dig – godt for miljøet” kommer vi vidt omkring. Vi får serveret alverdens lækkerier fra hele verdens himmelstrøg og til mange forskellige lejligheder. Lige fra fyldige supper, dejlige deller, sprøde tærter, vidunderlig wok, sjove salater, brandgodt brød, god gullasch, modig moussaka, lækker lasagne, skønne samosas, drøngode deller, frække falafler og herlig hummus.

Et festfyrværkeri af grønt
”Rent vegetarisk: Sundt for dig – godt for miljøet” sprudler af fantasi og kreativitet. Præcis som Steen Larsen! Jeg husker det, som en udsøgt fornøjelse at møde denne kødspiser med passion for det gode grønne, og ikke mindst formidabel evne for at formidle det i form at vidunderlige vegetaropskrifter. I mange år har Steen Larsen nu beriget os alle med sjove og anderledes bud på, hvordan vi kan kreere vores måltider. Sundt, lækkert og spændende. Det er værd at sige stor, stor tak for!

Links ..:

• Andre udgivelser af Steen Larsen
Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^