Kategori: Kogebøger

Philadelphia dronningen hitter igen!

Philadelphia dronningen hitter igen! 

Med ”Sund på den fede måde” jonglerer madskribent Lone Kjær med de råvarer, der netop i disse år er in; perlespelt, perlebyg, tahin, rygeost og de ”glemte rødder” ...

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Titel: Sund på den fede måde
Forfatter: Madskribent Lone Kjær



Først fik hun stor succes med kogebogen "Slank på den fede måde". Nu er det blevet tid til efterfølgeren ”Sund på den fede måde”, og mon ikke den også nok skal gå rent ind?! Personligt er jeg meget begejstret for denne kraftfulde bog med masser af nytænkning og gode idéer lige til at tage med ud i køkkenet. Hvor er det dejligt med en jordnær, fantasifuld og enkel tilgang, der vækker ubetinget glæde hos alle, der smager resultatet af frembringelserne.

Lone Kjær elsker Philadelphia Light! - altså den famøse naturel smøreost, der blev så kendt efter massiv markedsføring på TV, så her i huset er hun døbt Philadelphia dronningen. Den verdenskendte smøreost går igen og igen i flere af opskrifterne, men pyt - hvad gør lidt flødeost fra Kraft – når alle andre kan spise det, kan vi vel også?! I dag findes den da heldigvis også i en økologisk version, men om det er Light, sådan som Lone Kjær anbefaler os at bruge, ved jeg ikke. Her i huset har vi altid brugt den fede økologiske flødeost på glas, som vi eeeelsker – eller når kaloriepolitiet har været her: Snuppet det runde økologiske bæger med letost, der desværre har mindre heldige egenskaber madlavningsmæssigt, men en okay smag.

Philadelphia blev produceret for allerførste gang i 1880 i New York. Smøreosten fik sit navn efter byen Philadelphia, som havde et renommé for at stå for produktionen af mejerivarer af høj kvalitet. Jo, der er andre end danskerne, der kan det der med mælk og ost. I ”Sund på den fede måde” bliver Philadelphia Light brugt til mange formål. En god opskrift er fx hjemmelavet makrelmousse med røget makrel, der vendes med den populære ost. Hvor nemt og ligetil! Vi faldt pladask for en anderledes Bruchetta med Philadelphia og hvidløgsstegte svampe. Igen let og enkelt! Super var også en meget original rejesalat, hvor Lone Kjær modigt og originalt blander rejer med æbler, vindruer og Philadelphia. Det smager forbløffende dejligt.

Philadelphia optræder også i en fremragende ærtepesto, der minder om en ærtehummus, et par supper, et par lune pastaretter og som flødeostglasur, som vi kender den, samt et par andre lækkerier .

I det hele taget er Lone Kjær meget moderne, samtidig med maden er enkel og meget almindelig. Her er tale om mad, alle kan finde ud af at lave, og velsmagende mad, der vil blive nydt samtidig med, der også er tænkt på sundheden!

Tidens råvare trends
”Sund på den fede måde” er fuld af spændende opskrifter, hvor Lone Kjær jonglerer med de råvarer, der netop i disse år er in. Perlespelt, perlebyg, tahin, rygeost og de ”glemte rødder” alias rødbeder, bliver taget under kærlig behandling. Min familie og jeg har forelsket os i en gudeskøn råkost med tahindressing. Her mixer Lone Kjær råkost af gulerødder, rødbeder, rødkål og kidneybønner med en spændende tahindressing. Lækkert!

Det gode ved Lone Kjærs køkken er, at der sjældent er grund til at gå i de dyreste supermarkeder endsige specialbutikker. Her kan alle reelt være med. Det er her vi finder styrken i ”Sund på den fede måde”! Uden en bunke besvær og oceaner af tid lykkes det igen og igen Lone Kjær at diske op med de skønneste retter. Det er godt gået!

Bidt af de bedste ”hapsere” længe!
Afsnittet ”Appetitlige hapsere og Småretter” er en fin idé, eftersom det mange gange kan være rart med lidt nemt, der ikke fylder alt for meget. Lone Kjær brillerer med det ene lækkeri efter det andet! Ærtehapsere, kammuslinger, samosa og minipizza gik rent ind hos os. Vi havde ikke prøvet en opskrift til ende, før den næste måtte smages. Hvor var det lækkert. Også i afsnittet ”Fastfood” blev vi positivt overraskede over de geniale påfund.

Trylleri med Philadelphia
De fleste har deres særkende og signatur. Hos Lone Kjær er det Philadelphia Light som går igen og igen. Hun runder den ene suppe efter den anden af med dette magiske dyp, og vupti er suppen cremet og blød. Dét er med til, at ungerne vil opleve mange af retterne som fløjlsbløde og delikate, så det er ubetinget en god idé. Philadelphia er på mange måder et meget reelt produkt og nemt at arbejde med. Det kan bruges både i sovs, suppe, gryderet og alle de dejlige dips, dressinger og cremer, I laver. Jo, jeg er med på idéen og synes så afgjort, Lone Kjær skulle turde sætte flere ord på sin store passion for Philadelphia!

En fed fuldtræffer!
Det er en fornøjelse at få fingrene i en kogebog, der er så god, at den vitterlig kommer med ud i køkkenet og ikke ender som andet end lidt hyggeligt læsestof. Brugsværdien kunne være endnu højere. hvis Lone Kjær havde arbejdet med tips til opskrifterne og givet idéer til variation alt efter, hvad den enkelte har i køleskabet og på krydderihylden. Jeg savner inspiration til, hvordan rester bruges, og hvordan familien kan sætte sit eget præg på retterne, ligesom det ville være en god idé med information om, hvorvidt retten kan fryses, hvor lang tid det tager at lave den enkelte ret, og hvilket tilbehør, der vil passe til. De kommentarer, der introducerer opskrifterne, er fine men beskedne. ”Sund på den fede måde” er imidlertid et pletskud fra Lone Kjær!

• Fra bogen får du her opskriften påKartoffelsalat med varmrøget laks >>

• Link: Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^