Anmeldelse og klumme af Nønne Votborg
Titel: Mellemøstlige køkkener på Nørrebro
Forfatter: Udvalgt og redigeret af Hanne Holm
Forlag: Klematis
Dejlig duft af 1001 nat
Mødet med ”Mellemøstlige køkkener på Nørrebro” kan kort beskrives som lyksaligt og drømmende. Lyksaligt fordi Hanne Holm her præsenterer retter fra Mellemøsten, der i den grad bidrager til min kulinariske lykke. Drømmende fordi læsningen sender mig af sted på en drømmerejse til steder i Mellemøsten jeg har besøgt, og steder jeg kun har besøgt i 1001nats eventyr og andre fantastiske bøger, der levende fortæller om kulturen og menneskene i Mellemøsten. Forjættende og fantastisk!
Eventyrligt godt!
Med ”Mellemøstlige køkkener på Nørrebro” kommer 1001 nats eventyr meget tættere på og bliver for en stund lidt mere levendegjort i mit lille hjem. Krydderier, flotte farver og nye kombinationer af råvarer gør at det hele fremtræder så fantastisk flot og magisk at jeg kun kan glæde mig! Jo, det på en gang simple, men dog overdådige giver et dejligt resultat. Kogebogen er suppleret af de dejligste billeder og fine trin-for-trin billeder, der viser instruktion til de retter der kræver nye teknikker.
En duft af ”jeg ved ikke hvad”
Landende i Mellemøsten byder på mange supper, salater og snacks, ligesom de er kendt for særlige ingredienser som især kikærter, sesampastaen tahin (tahina), bulgur (knækket hvede), masser af citroner og couscous (semuljegryn) men også visse tørrede bønner. Dertil kommer en perlerække af skønne krydderier og krydderurter etc. der giver maden dens karakteristiske duft og smag: gurkemeje, safran, sumak, harissa (chilisovs), oregano, blomstervand, orangevand, spidskommen, koriander m.v. Lutter fine smage og flotte farver fanger mit blik og minder mig om al det, som Mellemøsten har at byde på når vi har sat os til bords. Det kan kun anbefales, om end vi som danskere nok vil synes at bogens retter er til den fede side, men lidt kan der godt skæres ned uden at den unikke smag bliver tabt.
God mad gør glad – uanset hudfarve
Tidligere har Hanne Holm primært bevæget sig i det asiatiske køkken og skrevet smagfulde kogebøger herom, men nu rejser vi med hende ved roret til ”Mellemøstlige køkkener på Nørrebro” og oplever hvordan de forskellige køkkener tilsammen spiller sød musik. Kogebogen afsluttes af portrætter af de forskellige bidragsydere fra Nørrebro, der har haft opskrifterne med sig til Danmark og i forbindelse med bogens tilblivelse har lært fra sig. Og mon ikke portrætterne i bogen – og mødet med danskere på madlavningskurser med indvandrerne som undervisere - kan være med til at vise, at vi trods alt ikke er så forskellige på tværs af kulturer og landeskel. Jeg mener blot: vi ved jo alle hvordan god mad smager!
Bestil online