Kategori: Kogebøger

MAD

MAD  

Ingeborg Suhrs kogebog er en moderne klassiker, en uovertruffen grundkogebog. Nu udkommer den i smuk jubilæumsudgave ...

Titel: MAD - grundkogebog og køkkenskole
Forfattere: Ingeborg Suhr, Katrine Klinken og Elin Kirkegaard med Lars Sonne som redaktør
Antal sider: 550 sider
Indbinding: Jubilæumsudgave
Anmeldt af: Nønne Lønne Votborg




En moderne kogekone fylder 100 år!
En ny flot revideret udgave af en af de helt store klassikere indenfor den danske køkkenskole har set dagens lys. Det fejres med fest og glæde, eftersom det nu er 100 år siden, Ingeborg Suhrs første udgave blev trykt. I anledningen af fødselsdagen har kogebogen fået en stor "makeover", der klæder den gamle dame!

Den altid dygtige kogebogsforfatter Katrine Klinken har gennemrevideret Suhrs kogebog med respekt for det oprindelige. Formatet er nyt og appetitligt, præcis som en kogebog skal være. I den ny udgave er der betydelig flere billeder end tidligere, men jeg kunne alligevel godt tænke mig endnu flere, da denne kogebog jo hører til i kategorien grundbog, som undertitlen også siger. Jeg tror, mange har brug for at vide, hvordan slutproduktet - retten - bør se ud. Men fint er det, at der er god vejledning i form af trin-for-trin-fotos til størstedelen af de teknikker, der kan være en hurdle som ny i et køkken. Beklageligvis er disse billeder i sort-hvid.

Alt hvad hjertet kan begære…
Som altid, når en kogebog bliver revideret, kommer nye opskrifter til, mens andre må lade livet ved huggeblokken. Suhrs kogebog er en fyldig sag, der favner vidt. De klassiske retter er i rigt mål til stede, men hver og en tilberedt på en måde, så vi alle har lyst til at tage skåneærmerne på og gå i gang med det samme. Dog er her ingen margarine eller andre pudseløjerlige ingredienser, der tidligere har været med til, at de gammeldags retter blev mødt med panderynken. Her er kun gode retro retter fra dengang, tiden stod stille, og alt var fryd og gammen. I tilgift får vi alt, hvad vi kan begære af opskrifter på retter, som er in i dag og må forventes af en grundbog, der skal nå hele vejen rundt.

Suhrs kogebog disker op med omkring 1000 lækre opskrifter og al den viden, der er nødvendig for at kunne klare sig i et køkken i form af viden om hygiejne, råvarekendskab og tilberedningsmetoder m.m. Det hele på ganske fin og fornuftig vis. Her er tale om et virkeligt flot arbejde.

Ingeborg Suhr: en aktiv dame!
Jeg kunne personligt have ønsket mig, at der i denne 100 års Jubilæumsudgave var brugt en sides penge på at skrive om den kvinde, vi kan takke for, at vi i dag sidder med et så digert værk, som denne kogebog er, og der eksisterer en husholdningsskole opkaldt efter hende så mange år efter.
Det er i mine øjne ærgerligt, at Ingeborg Suhr ikke får nogle ord med på vejen.

Ingeborg Suhr var qua sit store engagement, sin organisatoriske begavelse og skabertrang kendt for sit motto "Stilstand er tilbagegang". Suhr er i dag vel nok mest kendt som stifteren af Den Suhrske Husmoderskole (nu Suhrs Husholdningsskole), hvor fag som næringsmiddellære, ernæringsfysiologi, kost og økonomi var grundlæggende. Derudover stiftede Suhr husholdningsseminariet (nu Suhrs Seminarium), hvor kvinder kunne læse til lærerinde. Udover sit store virke som organisator stod Suhr bag udgivelsen af sin koge- og lærebog Mad i 1909, den vi i dag fejrer med 100 års jubilæumsudgaven. Denne kogebog havde som noget ganske anderledes og nyt i forhold til andre kogebøger (der dengang var et sjældent syn) mål og vægt, koge- og bagetider og senere også næringsstof- og kalorieberegninger.

Sin vægt værd i guld
De tre kyndige hold hænder, der har taget sig af bearbejdningen, hører til blandt de allerdygtigste på dette felt. Her ser vi, hvad der sker, når professionelt teamwork er bedst, og synergieffekt opstår: Resultatet bliver det bedste af det bedste. Ingeborg Suhrs kogebog Mad er en af de kogebøger, der aldrig forgår. Den vil altid finde anvendelse, glæde og bidrage med viden til ethvert hjem. Her får vi massevis af vitaminer til hjernen, madglæde og anvendelighed for få penge. Et must i ethvert køkken!

Tillykke med Jubilæet og tillykke med en flot bog!

Læs om Ingeborg Suhr påKvinfo - Kvindebiografisk Leksikon >> Bestil online

Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der…

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller…

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
Hey! Det er snyd - Skyd genvej i køkkenet

Med bogen 'Hey! Det er snyd – Skyd genvej i køkkenet' for du madskribenten Julie Heys smukke, inspirerende samling af super nemme opskrifter på mad til hverdag og fest.

Læs mere
Friske spirer – en guide til spiring

Forestil dig at fremdyrke en bred vifte af skønne sprøde og sunde spirer hjemme i dit eget køkken. Nemt og enkelt. Helt uden jord på fingrene. Oven i købet langt billigere end de kedelige spirer fra supermarkedet. Lyder det fristende?! Så kast dig ud i spirerdyrkning.

Læs mere
Hverdag, af Anne Hjernøe

Anne Hjernøes nye store kogebog 'Hverdag' indeholder over 200 opskrifter på gode hverdagsretter og er gennemillustreret med skønne fotos. En bog, der bør stå på køkkenhylden hos enhver moderne familie anno 2017.

Læs mere
Majas kager, af Maja Vase

Hvis du elsker at bage, så har du formentlig ofte været forbi Majavase.dk. Med mere end 223.000 følgere, er Maja Vase en af Danmarks mest populære kage- og dessertbloggere, kendt for sin kreativitet og sin evne til at få næsten hvilken som helst hjemmebagte til at ligne et konditorværk.

På sin…

Læs mere
Salat snedker, af Ditte Ingemann

Med sin nye bog 'Salat snedker', får salat- og grøntsagseksperten, Ditte Ingemann, redefineret begrebet 'salat', så ordet forstås i sin bredeste forstand. Grøn salat kan nemlig meget, meget mere end blot serveres med traditionelle salatgrøntsager som tomat, agurk og peber. Således præsenterer bogen…

Læs mere
Syltedronningen - Moderne syltning til alle måltider, af Helena Grayston

Det er sjovt og slet ikke så svært, at sylte. Og så er det temmelig tilfredsstillende, når man når der til, hvor man kan nyde de hjemmesyltede delikatesser.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^