Kategori: Kogebøger

Isabellas - Klassisk, konservativt - og lidt kedeligt!

Isabellas - Klassisk, konservativt - og lidt kedeligt! 

Bag de appetitlige billeder og flotte opsætninger gemmer sig al for mange fejl, og al for mange valg der må vække undren ...

Anmeldelse af Nønne Lønne Votborg


Titel: Isabellas store opskriftsbog: 105 uimodståelige opskrifter mikset i 19 delikate menuer
Forlag: Politikens Forlag


Flot ser det ud, og der er da også kælet om detaljerne i ”Isabellas store opskriftsbog”. Billederne er smukke, stylisterne super dygtige, men det halter med god gedigen madlavning til de mange gæster. Jovist er det lækkert og fristende, men bogen tager sig ud af mere end den egentlig er. På forsiden lokkes vi af ordene: ”Komplet med indkøbslister, tidsplaner, borddækning, vin og værtindetips”, og får på den måde det indtryk, at vi her får serveret en vaskeægte guide til det store gæstebud. Det sker bare ikke!

Smuk og indbydende
Stilen er traditionel hele vejen igennem. Også selv om det ser fancy og smart ud. ”Isabellas store opskriftsbog” lover os ellers 19 delikate menuer. Men er de nu det? Ja, det allermeste ér virkeligt godt og tillokkende, men det er tydeligt at bogen ikke er skrevet af én forfatter men mange, og derfor mangler en rød tråd. Bag de appetitlige billeder og flotte opsætninger gemmer sig al for mange fejl, og al for mange valg der må vække undren. Det tegner ellers positivt og bogen er da også smuk! I forordet får vi at vide, at maden i bogen skal pirre sanserne og få englene til at synge. Desuden skriver forfatterteamet, at bogen er skabt ud fra en holdning om, at mad skal mere end bare mætte. God mad skal selvfølgelig laves af friske og sunde råvarer, hedder det.

Uheldige momenter
Hvorfor vælger forfatterteamet, så at bruge en færdigkøbt pizzadej? Og hvorfor bruge en købt vaniljeis til at lave en hjemmelavet mynteis? Det er i mine øjne lige så bøvlet, at røre en købt is om til soft ice og tilsætte en række nye smagskomponenter, som selv at lave en lækker is selv.
Vi får heller ikke spor at vide om, hvad der er egnet til få og mange gæster. Kun risottoen bliver frarådet til mange. Men mærkværdigt nok optræder blinis som en forret, der er ideel til gæstemiddag. Personligt evner jeg ikke at svinge blinispanden til 6 personer, som ifølge opskriften skal have 4 blinis hver – eller invitere endnu flere på disse lækre pandekager, medmindre de da skal laves på forhånd. Det lyder der ikke noget om. Og godt det samme.

Risiko for Roskildesyge
Allerværst er det, at ”Isabellas store opskriftsbog” ikke indeholder ét ord om hygiejne. Det er ganske enkelt en fadæse! Hvordan kan det ske i en overambitiøs bog, der remser op fra serveringsordbogen om fransk servering, amerikansk servering og russisk servering? Mon ikke gæsterne ville befinde sig bedre med korrekt tillavet mad. ”Isabellas store opskriftsbog” byder fx på lækre tuncarpaccio, skønne dorader og vidunderlige fjordrejer. Men ikke ét sted bliver opskrifterne ledsaget af anvisning omkring korrekt opbevaring og tilberedning af fisken. Det er også nærliggende at hjælpe vært og værtinde med tips til at servere rejerne på et fad af is, men heller ikke det sker. I det hele taget fortæller vores forfatterteam ikke spor om friskhed, lugt og alt det, der er så uhyre vigtigt når man arbejder med fisk og skaldyr til mange mennesker.

Lækkert - og dog!
Også når menuen lyder på en ellers fristende helstegt kylling, glipper det fuldstændigt at fortælle, hvordan man altid bør sikre sig at kødet er nok tilberedt, ved at se på saftfarve eller mærke om benene har løsnet sig – eller måle temperatur som nogle foretrækker. Bogen vrimler også af velsmagende dips, der bruges til indledende snack. Her kan det heller ikke undgås at bemærkes, det uheldige rent hygiejnemæssigt såfremt der ikke stilles små tallerkner frem. Ikke alle har samme standard, og en smittekilde er desværre åbenlys.

Ikke helt i mål …
Det er bekymrende og skuffende at se, hvordan en kogebog som denne leger kispus med sin læser. Forventningen må være, at få en langt mere fuldstændig fremstilling af emnet gæstebud, sådan som bogen foregiver jf. titel og undertitel. Vi får eksempelvis også vægt og mål, men altså intet om hygiejne. Børn, sukkersyge og andre med særlige behov er heller ikke til gode set. Kun vegetarerne har fået deres egen menu. En tung og trist stereotyp opfattelse af vegetaren afspejles i menuen. Svamperisotto til forret, Nøddesteg med grøn salat og porre-ricotta-rtærter til hovedret samt Brownies med hindbær og blåbær til dessert. Hvorfor i alverden servere både nøddesteg og porretærte til hovedret? Begge dele er fint, men hver for sig. Kødspisere vil næppe nyde flæskesteg med løgtærte. De to ting bliver alt for voldsomme sammen. Især ovenpå en fyldig svamperisotto, der dog vinder qua sin Maderia. Sammen med snack bliver denne menu for meget!

Glade gæster med tilfredse maver
”Isabellas store opskriftsbog” er en vigtig påmindelse om, at det er nødvendigt at se sig for. Som vært og værtinde er det et must, at være opmærksom og ikke kun sørge for blomster, drinks og plads til overtøjet! Det allervigtigste i mine øjne, er at starte med en grundig oprydning i fryser og køleskab en uge før, så der er plads til alt det, din fest kommer til at indbefatte. Du har nemlig ansvar for dine kære gæsters velbefindende, når den flotte menu serveres. ”Isabellas store opskriftsbog” giver dig absolut masser af inspiration til lækker mad og flotte borde. Men du må selv tage kokkehuen på, og undgå at få kniven for struben!

God fest til dig og dine gæster ønsker din skribent!


Bestil online

Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der…

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller…

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
Hey! Det er snyd - Skyd genvej i køkkenet

Med bogen 'Hey! Det er snyd – Skyd genvej i køkkenet' for du madskribenten Julie Heys smukke, inspirerende samling af super nemme opskrifter på mad til hverdag og fest.

Læs mere
Friske spirer – en guide til spiring

Forestil dig at fremdyrke en bred vifte af skønne sprøde og sunde spirer hjemme i dit eget køkken. Nemt og enkelt. Helt uden jord på fingrene. Oven i købet langt billigere end de kedelige spirer fra supermarkedet. Lyder det fristende?! Så kast dig ud i spirerdyrkning.

Læs mere
Hverdag, af Anne Hjernøe

Anne Hjernøes nye store kogebog 'Hverdag' indeholder over 200 opskrifter på gode hverdagsretter og er gennemillustreret med skønne fotos. En bog, der bør stå på køkkenhylden hos enhver moderne familie anno 2017.

Læs mere
Majas kager, af Maja Vase

Hvis du elsker at bage, så har du formentlig ofte været forbi Majavase.dk. Med mere end 223.000 følgere, er Maja Vase en af Danmarks mest populære kage- og dessertbloggere, kendt for sin kreativitet og sin evne til at få næsten hvilken som helst hjemmebagte til at ligne et konditorværk.

På sin…

Læs mere
Salat snedker, af Ditte Ingemann

Med sin nye bog 'Salat snedker', får salat- og grøntsagseksperten, Ditte Ingemann, redefineret begrebet 'salat', så ordet forstås i sin bredeste forstand. Grøn salat kan nemlig meget, meget mere end blot serveres med traditionelle salatgrøntsager som tomat, agurk og peber. Således præsenterer bogen…

Læs mere
Syltedronningen - Moderne syltning til alle måltider, af Helena Grayston

Det er sjovt og slet ikke så svært, at sylte. Og så er det temmelig tilfredsstillende, når man når der til, hvor man kan nyde de hjemmesyltede delikatesser.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^