Kategori: Kogebøger

Isabellas - Klassisk, konservativt - og lidt kedeligt!

Isabellas - Klassisk, konservativt - og lidt kedeligt! 

Bag de appetitlige billeder og flotte opsætninger gemmer sig al for mange fejl, og al for mange valg der må vække undren ...

Anmeldelse af Nønne Lønne Votborg


Titel: Isabellas store opskriftsbog: 105 uimodståelige opskrifter mikset i 19 delikate menuer
Forlag: Politikens Forlag


Flot ser det ud, og der er da også kælet om detaljerne i ”Isabellas store opskriftsbog”. Billederne er smukke, stylisterne super dygtige, men det halter med god gedigen madlavning til de mange gæster. Jovist er det lækkert og fristende, men bogen tager sig ud af mere end den egentlig er. På forsiden lokkes vi af ordene: ”Komplet med indkøbslister, tidsplaner, borddækning, vin og værtindetips”, og får på den måde det indtryk, at vi her får serveret en vaskeægte guide til det store gæstebud. Det sker bare ikke!

Smuk og indbydende
Stilen er traditionel hele vejen igennem. Også selv om det ser fancy og smart ud. ”Isabellas store opskriftsbog” lover os ellers 19 delikate menuer. Men er de nu det? Ja, det allermeste ér virkeligt godt og tillokkende, men det er tydeligt at bogen ikke er skrevet af én forfatter men mange, og derfor mangler en rød tråd. Bag de appetitlige billeder og flotte opsætninger gemmer sig al for mange fejl, og al for mange valg der må vække undren. Det tegner ellers positivt og bogen er da også smuk! I forordet får vi at vide, at maden i bogen skal pirre sanserne og få englene til at synge. Desuden skriver forfatterteamet, at bogen er skabt ud fra en holdning om, at mad skal mere end bare mætte. God mad skal selvfølgelig laves af friske og sunde råvarer, hedder det.

Uheldige momenter
Hvorfor vælger forfatterteamet, så at bruge en færdigkøbt pizzadej? Og hvorfor bruge en købt vaniljeis til at lave en hjemmelavet mynteis? Det er i mine øjne lige så bøvlet, at røre en købt is om til soft ice og tilsætte en række nye smagskomponenter, som selv at lave en lækker is selv.
Vi får heller ikke spor at vide om, hvad der er egnet til få og mange gæster. Kun risottoen bliver frarådet til mange. Men mærkværdigt nok optræder blinis som en forret, der er ideel til gæstemiddag. Personligt evner jeg ikke at svinge blinispanden til 6 personer, som ifølge opskriften skal have 4 blinis hver – eller invitere endnu flere på disse lækre pandekager, medmindre de da skal laves på forhånd. Det lyder der ikke noget om. Og godt det samme.

Risiko for Roskildesyge
Allerværst er det, at ”Isabellas store opskriftsbog” ikke indeholder ét ord om hygiejne. Det er ganske enkelt en fadæse! Hvordan kan det ske i en overambitiøs bog, der remser op fra serveringsordbogen om fransk servering, amerikansk servering og russisk servering? Mon ikke gæsterne ville befinde sig bedre med korrekt tillavet mad. ”Isabellas store opskriftsbog” byder fx på lækre tuncarpaccio, skønne dorader og vidunderlige fjordrejer. Men ikke ét sted bliver opskrifterne ledsaget af anvisning omkring korrekt opbevaring og tilberedning af fisken. Det er også nærliggende at hjælpe vært og værtinde med tips til at servere rejerne på et fad af is, men heller ikke det sker. I det hele taget fortæller vores forfatterteam ikke spor om friskhed, lugt og alt det, der er så uhyre vigtigt når man arbejder med fisk og skaldyr til mange mennesker.

Lækkert - og dog!
Også når menuen lyder på en ellers fristende helstegt kylling, glipper det fuldstændigt at fortælle, hvordan man altid bør sikre sig at kødet er nok tilberedt, ved at se på saftfarve eller mærke om benene har løsnet sig – eller måle temperatur som nogle foretrækker. Bogen vrimler også af velsmagende dips, der bruges til indledende snack. Her kan det heller ikke undgås at bemærkes, det uheldige rent hygiejnemæssigt såfremt der ikke stilles små tallerkner frem. Ikke alle har samme standard, og en smittekilde er desværre åbenlys.

Ikke helt i mål …
Det er bekymrende og skuffende at se, hvordan en kogebog som denne leger kispus med sin læser. Forventningen må være, at få en langt mere fuldstændig fremstilling af emnet gæstebud, sådan som bogen foregiver jf. titel og undertitel. Vi får eksempelvis også vægt og mål, men altså intet om hygiejne. Børn, sukkersyge og andre med særlige behov er heller ikke til gode set. Kun vegetarerne har fået deres egen menu. En tung og trist stereotyp opfattelse af vegetaren afspejles i menuen. Svamperisotto til forret, Nøddesteg med grøn salat og porre-ricotta-rtærter til hovedret samt Brownies med hindbær og blåbær til dessert. Hvorfor i alverden servere både nøddesteg og porretærte til hovedret? Begge dele er fint, men hver for sig. Kødspisere vil næppe nyde flæskesteg med løgtærte. De to ting bliver alt for voldsomme sammen. Især ovenpå en fyldig svamperisotto, der dog vinder qua sin Maderia. Sammen med snack bliver denne menu for meget!

Glade gæster med tilfredse maver
”Isabellas store opskriftsbog” er en vigtig påmindelse om, at det er nødvendigt at se sig for. Som vært og værtinde er det et must, at være opmærksom og ikke kun sørge for blomster, drinks og plads til overtøjet! Det allervigtigste i mine øjne, er at starte med en grundig oprydning i fryser og køleskab en uge før, så der er plads til alt det, din fest kommer til at indbefatte. Du har nemlig ansvar for dine kære gæsters velbefindende, når den flotte menu serveres. ”Isabellas store opskriftsbog” giver dig absolut masser af inspiration til lækker mad og flotte borde. Men du må selv tage kokkehuen på, og undgå at få kniven for struben!

God fest til dig og dine gæster ønsker din skribent!


Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^