Kategori: Kogebøger

Inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad

Inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad 

Vita Damsøs bog handler om vegetarmad og om hvorfor det er godt for både dig selv, klimaet, miljøet, dyrene og alle dine medmennesker ...

Titel: Fair food: inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad
Forfatter: Vita Damsø
Forlag: Damsøforlaget




Fair food er en usædvanlig vegetarisk kogebog skrevet af en debutant på bogmarkedet: ernæringsterapeut Vita Damsø, der også har en uddannelse som laborant med i sin bagage og mangeårig erfaring med undervisning i vegetarisk madlavning.

Fair food - den gode grønne vej
Vita Damsø introducerer sin egen måde at leve sundt og rigtigt på: Fair food.

1. Fair food skal være vegetarisk og solidarisk
2. Fair food skal være økologisk og biodynamisk
3. Fair food fremmer sundhed og velvære
4. Fair food afspejler universets helhed
5. Fair food stimulerer alle smagssanser.

Alle 5 aspekter forklares grundigt og belyses ud fra flere forskellige vinkler. Alt sammen er spændende læsning, uanset om man er garvet vegetar eller politisk bevidst forbruger, som gerne køber, tilbereder og lever af vegetariske, økologiske og solidariske fødevarer og gerne vil have flere vægtige argumenter for at leve ud fra de principper, Vita Damsø præsenterer. Det er tydeligt, at forfatteren er meget dedikeret og brænder for at formidle Fair food, men har dyb respekt for forskelligheder hos alle mennesker. Det kan ikke andet end at inspirere.

Dejlig mad fra hele verden
Efterfølgende præsenterer Vita Damsø Fair food i praksis. Jeg var personligt spændt på, hvordan maden ville være, når Vita Damsø er så uhyre idealistisk og har så mange principper. Eksempelvis hedder det sig, at der skal spises så meget rå mad som muligt hver dag, at man skal spise grøntsager og frugt med så mange forskellige farver som muligt hver dag og spise plantedele fra både rødder, blade, frugter og frø hver dag - inklusiv fuldkornsprodukter samt spise mad med alle smage hver dag. Absolut en del udfordringer til dem af os, der ikke tænker så meget over den slags. For nogle vil det være fuldstændigt logisk, at Vita Damsø i sin ideal kost/levevis vælger at komprimere alverdens gode principper som vi kender fra Bircher-Benner, Rudolf Steiner (spis alle plantedele) og det ayurvediske system (spis alle smage hver dag), mens andre mennesker lader sig inspirere af andre kostprincipper.

For mig er det interessante imidlertid, at overvægten af de ideer, Vita Damsø støtter sig til, har ganske mange år på bagen og ikke kan betegnes som tilfældige modeluner. Det siger mig, at der må være en vis tyngde bag de principper og noget rigtigt deri.

Som en duft af liv og glæde er det ganefryd og stor fornøjelse i mund såvel som maven, der er resultatet efter mødet med Vita Damsøs kogekunst. Opskrifterne er selvsagt spækket med sunde ingredienser, og ernæringsindholdet er helt i top. Det er mad, der giver energi og glæde!

Vita Damsø tager os med på en kulinarisk rundrejse til en række lande, og dér møder vi den ene lækre ret efter den anden! Det er nemt og ligetil at gå i kast med den mad, Vita Damsø byder på. Alle kan være med, og det er begrænset hvor mange ting, man skal have fat i fra helsekostbutikken.

Opskriftsdelen er opdelt efter sommermad, efterårsmad, vintermad og forårsmad. Det absolut mest bemærkelsesværdige er, at de madplaner, Vita Damsø har udarbejdet til hver årstid, for hver en uge i fin oversigtsform viser, hvor enkelt det er at bygge en madplan op med morgenmad, frokost, mellemmåltider og aftensmad, der er 100 % Fair food! I tillæg viser madplanerne, hvordan man udnytter resterne, så der både spares tid og penge - og god mad smides selvfølgelig heller ikke ud til ingen verdens nytte!

Farvefotografierne, der vises sammen med de forskellige tilberedte retter, er af en ujævn kvalitet og uden en flot opsætning med fancy porcelæn. Billedsiden er det eneste, der kunne være gjort en del bedre, men må samtidigt siges at vise, hvordan det vel nok er realistisk, at maden vil tage sig ud i mange hjem. Og lad det være sagt med det samme, hvad jeg personlig mener: Det er bedre at købe økologiske eller biodynamiske produkter end dyre tekstiler til bordet og mundblæste glas, der koster det samme som ti af de almindelige.

At Vita Damsø har gjort et stort arbejde, tvivler man aldrig på som læser, dertil er hendes engagement for stort. Bagest i bogen findes en udførlig liste over kilder til bøger og hjemmesider. Her vil den aktive forbruger med interesse for bæredygtighed og sundhed finde megen inspiration til videre læsning.

Vi er mange, der er enige med Vita Damsø i, at det er vigtigt at passe på vores natur og skabe en mere retfærdig fordeling af mad i verden. At spise sundt og vælge vegetarisk er et naturligt valg - og Fair food er nøglen til mange gode oplevelser. Tusind tak for det!

Bestil online

Fokus på korn
Fokus på korn

Ny opskriftsamling fra Samvirke sætter fokus på korn. Opskrifterne, der er udviklet af Mia Irene Kristensen, er nemme at gå til og har samtidig fået små, lækre kulinariske tvists, som giver helt nye smagsoplevelser.

Læs mere
Smagen af moderne Mexico
Smagen af moderne Mexico

Sprøde tacos, varme quesadillas, stærke salsaer. Mexicansk mad er store smagsoplevelser, og ikke svært at tilberede. Ny bog om mexikansk mad hitter !

Læs mere
Lêlês grønne køkken

Til dig der elsker grønt og sundt, kan Anh Lê´s 'LêLês grønne køkken' være den helt store inspirationskilde til masser af velsmagende retter fra det vietnamesiske køkken.

Læs mere
Fremtidens brød
Fremtidens brød

Alt om de gamle kornsorter spelt, emmer og enkorn ...

Læs mere
Bagelyst, af Annemette Voss
Bagelyst, af Annemette Voss

Bagelyst er, udover opskrifter på 60 skønne kager, fuld af kagedronningens bedste bagetips og -tricks ..

Læs mere
Sunde Søde Sager
Sunde Søde Sager

Med Ditte Ingemanns lækre bog "Sunde Søde Sager" får du mere end 70 opskrifter på kager, tærter, is og desserter - alle uden sukker og hvedemel ...

Læs mere
Karolines tapas, picnic & brunch

Her er bogen til dig, der gerne vil diske op med lækkerier, tapas eller brunch, når familie og venner kigger forbi. Det er en bog fuld af både praktiske tips og nemme opskrifter på smagfulde småretter og appetizers, lækkerier til picnickurven og brunchen.

Læs mere
Grillbar, af Louisa Lorang
Grillbar, af Louisa Lorang

Der findes ikke den lækkerbisken, der ikke er grillbar. Bliv inspireret og udvid dit grill-repertoire med Louisa Lorangs nye grillbog ...

Læs mere
Bag glutenfrit
Bag glutenfrit

Karin Moberg og Oscar Måleviks "Bag glutenfrit" er en seriøs bagebog, som også giver lyst til at bage glutenfrit. Med sanselige og smukke billeder af Stefan Wettainen.

Læs mere
Biblen for alle hjemmebagere
Biblen for alle hjemmebagere

Mere end 500 opskrifter på al slags bagværk, samt tips om bageteknik og råvare ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^