Kategori: Kogebøger

Gode råd til dig og din husholdning

Gode råd til dig og din husholdning 

Få madbudgettet til at strække lidt længere med Rolf Lund og Nønne Lønne Votborg ...

af Nønne Lønne Votborg, KvindeGuiden.dk

Gode råd til dig og din husholdning
Den prisbevidste og madglade bromatolog Rolf Lund står bag rækken af kogebøger for fattigrøve, der altid har været uhyre populære. Og hvorfor så det? Ja, lad det være sagt med det samme. Hos mig er madbudgettet også en enorm stor post, der så og sige æder og æder de penge, vi gerne ville bruge til sjov og oplevelser. Nu er sundhed og lækker mad imidlertid uhyre vigtigt, så derfor synes jeg personligt, der er god fornuft i at bruge pengene på økologiske og biodynamiske varer frem for et overlækkert Uniform køkken.

Med sin baggrund som bromatolog dvs. levnedsmiddelingeniør og samtidig optaget af at få mest muligt ud af pengene stod Rolf Lund tilbage i 1992 med sin første kogebog til fattigrøve bag et interessant udregningssystem, der gav læseren viden om hvilke fødevarer, der mættede bedst til prisen. Smart!
For hver opskrift var der angivet energifordeling i kJ, fedt, kulhydrat og protein samt pris for den færdige ret. Desuden indeholdt fattigrøvens kogebog tidligere en råvaretabel, hvor læseren kunne se, hvad den enkelte vare indeholder af kJ, og hvad den kostede omregnet til månedsforbrug.

Rolf Lund sørgede dengang dygtigt for, at læseren tog forbehold for skævheder i beregningssystemet pga. tomme kulhydrater etc.
Pointen var, at Rolf Lund med sine første kogebøger gjorde sig stor umage med at lære læseren om, hvad der mætter godt, og hvordan madbudgettet kunne strækkes. I dag halter det desværre lidt.

5 spareråd
Efter mange år sidder jeg i dag med en flot og lækker ny kogebog fra Rolf Lund. Nu er de bedste opskrifter samlet. Væk er stort set alle de værdifulde informationer om, hvordan man som fattigrøv griber husholdningen an og kan servere alsidig, velsmagende og sund mad til en billig penge hele ugen.
Tilbage er kun et lille forord på to sider med Rolf Lunds bedste og vigtigste fem råd om, hvordan man lever billigt. Det ér bestemt gode og holdbare råd, som nu har mere end 20 år på bagen.
For vi ved jo godt, at der er ræson i at bage brødet selv, spise rigeligt groft - både af kulhydraterne og de gode danske grøntsager - og så er det selvfølgelig fornuft så det batter at gemme maden frem for at smide resterne ud. Det råd passer også som fod i hose med tidens tendenser om at være ansvarlig og etisk.
Som en krølle på halen råder Rolf Lund til at købe ind de billigste steder - og på tilbud.

Rolf Lund skriver normalt i en meget afslappet og hyggelig stil, der indimellem kan lokke et smil frem på læben hos læseren. Det virker som om, der er luget gevaldigt ud i de fornøjelige medfølgende kommentarer, der tidligere var så karakteristiske for Fattigrøven. Fornøjelsen er dog stadig stor, når man sidder og læser Fattigrøvens bud på mad til det lille budget.

Fattigrøv i Rolls Royce
Godt - Billigt - Sundt. Det er hele tre ting på én gang - kan Rolf Lund nu leve op til det? Svaret må blive et klart og tydeligt ja! Godt nok siger vi med den blankpolerede lækre lys blå Rolls Royce her farvel til den ægte fattigrøv, som vi kendte ham engang, men maden er den samme. Det er gammel vin på nye flasker - på den gode måde! Her får du en pæn og præsentabel kogebog, som man kan være bekendt at have stående på reolen og hive frem, når endnu en af Rolf Lunds opskrifter har fristet så meget, at bogen skal med ud i køkkenet.

Fattigrøven er med sit nye trendy format blevet stueren. De klamme retter med torskerogn er passé. Det samme er alle de håbløse overlevelseskiks, som det sikkert kun var fuglene, der kunne klare. Plathederne er begravet. Væk er også lidt af charmen.
Nu er det blevet tid til at fokusere på Fattigrøvens forcer: brødbagning, supper og de retter, der er inspireret af rejser til alverdens fjerne himmelstrøg.

Gem jeres madrester - spar penge - spar tid
I en af sine seneste bøger giver Rolf Lund ideer til at genbruge rester. Under overskriften: Strækøvelser, videregav han dengang Gulerodsknebet, Pizzamodellen, Gratinløsningen etc. Nu hedder det Restemad, og ideerne er de samme, da der jo er tale om en slags Greatest Hits.
Personligt synes jeg, ideen er god og princippet rigtigt. I en verden som vores er det et urimeligt madsvineri, at fin og frisk mad kasseres uden grund. Jeg ved af erfaring, at der kan spares både penge og masser af tid, når I gemmer madresterne og derudfra har et nemt udgangspunkt til næste dags middag.

Rolf Lund er ganske idérig, og det vil formodentligt være en god øjenåbner for mange læsere, men selv hælder jeg nok til at føle mig frem, og visse strækøvelser melder jeg helt pas overfor. Jeg vil opfordre til, at man laver sit eget lille idéark med de Strækøvelser, som familien selv kan lide.

Endnu flere strækøvelser - fra din skribents køkken
Hos os har vi en række andre Strækøvelser, som jeg gerne giver videre: Vi er glade for pitabrød med rester fra i går, tortillas med fyld, empanadas, samosas, taco med fyld, pirogger med fyld fra i går, fyldte grøntsager/farserede grøntsager, tilberede quesiladas (diverse grøntsagsrester og ost indeni en foldet tortilla, der efterfølgende varmes op), stegte ris med alt godt fra køleskabet, grøntsagsbiksemad, lave supper af grøntsagsrester, lave kartoffelfrikadeller af gårsdagens kartofler osv.

At gemme maden og lave et par gode strækøvelser skal blive min opfordring til dig som læser her på falderebet. Gør det for at spare tid og penge - og glæd dig over, at det samtidig er guld værd for miljøet. Med det udbytte efter endt læsning af Fattigrøvens Bedste Opskrifter kan jeg kun sige, at jeg er super glad for, at jeg læste den.

Stræææk din mad - og miljøet vil være glad!

Kærlig hilsen
Nønne Lønne Votborg

Link:
• Fattigrøvens bedste opskrifter af Rolf Lund
Bestil online

Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der…

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller…

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
Hey! Det er snyd - Skyd genvej i køkkenet

Med bogen 'Hey! Det er snyd – Skyd genvej i køkkenet' for du madskribenten Julie Heys smukke, inspirerende samling af super nemme opskrifter på mad til hverdag og fest.

Læs mere
Friske spirer – en guide til spiring

Forestil dig at fremdyrke en bred vifte af skønne sprøde og sunde spirer hjemme i dit eget køkken. Nemt og enkelt. Helt uden jord på fingrene. Oven i købet langt billigere end de kedelige spirer fra supermarkedet. Lyder det fristende?! Så kast dig ud i spirerdyrkning.

Læs mere
Hverdag, af Anne Hjernøe

Anne Hjernøes nye store kogebog 'Hverdag' indeholder over 200 opskrifter på gode hverdagsretter og er gennemillustreret med skønne fotos. En bog, der bør stå på køkkenhylden hos enhver moderne familie anno 2017.

Læs mere
Majas kager, af Maja Vase

Hvis du elsker at bage, så har du formentlig ofte været forbi Majavase.dk. Med mere end 223.000 følgere, er Maja Vase en af Danmarks mest populære kage- og dessertbloggere, kendt for sin kreativitet og sin evne til at få næsten hvilken som helst hjemmebagte til at ligne et konditorværk.

På sin…

Læs mere
Salat snedker, af Ditte Ingemann

Med sin nye bog 'Salat snedker', får salat- og grøntsagseksperten, Ditte Ingemann, redefineret begrebet 'salat', så ordet forstås i sin bredeste forstand. Grøn salat kan nemlig meget, meget mere end blot serveres med traditionelle salatgrøntsager som tomat, agurk og peber. Således præsenterer bogen…

Læs mere
Syltedronningen - Moderne syltning til alle måltider, af Helena Grayston

Det er sjovt og slet ikke så svært, at sylte. Og så er det temmelig tilfredsstillende, når man når der til, hvor man kan nyde de hjemmesyltede delikatesser.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^