Kategori: Kogebøger

Gode råd til dig og din husholdning

Gode råd til dig og din husholdning 

Få madbudgettet til at strække lidt længere med Rolf Lund og Nønne Lønne Votborg ...

af Nønne Lønne Votborg, KvindeGuiden.dk

Gode råd til dig og din husholdning
Den prisbevidste og madglade bromatolog Rolf Lund står bag rækken af kogebøger for fattigrøve, der altid har været uhyre populære. Og hvorfor så det? Ja, lad det være sagt med det samme. Hos mig er madbudgettet også en enorm stor post, der så og sige æder og æder de penge, vi gerne ville bruge til sjov og oplevelser. Nu er sundhed og lækker mad imidlertid uhyre vigtigt, så derfor synes jeg personligt, der er god fornuft i at bruge pengene på økologiske og biodynamiske varer frem for et overlækkert Uniform køkken.

Med sin baggrund som bromatolog dvs. levnedsmiddelingeniør og samtidig optaget af at få mest muligt ud af pengene stod Rolf Lund tilbage i 1992 med sin første kogebog til fattigrøve bag et interessant udregningssystem, der gav læseren viden om hvilke fødevarer, der mættede bedst til prisen. Smart!
For hver opskrift var der angivet energifordeling i kJ, fedt, kulhydrat og protein samt pris for den færdige ret. Desuden indeholdt fattigrøvens kogebog tidligere en råvaretabel, hvor læseren kunne se, hvad den enkelte vare indeholder af kJ, og hvad den kostede omregnet til månedsforbrug.

Rolf Lund sørgede dengang dygtigt for, at læseren tog forbehold for skævheder i beregningssystemet pga. tomme kulhydrater etc.
Pointen var, at Rolf Lund med sine første kogebøger gjorde sig stor umage med at lære læseren om, hvad der mætter godt, og hvordan madbudgettet kunne strækkes. I dag halter det desværre lidt.

5 spareråd
Efter mange år sidder jeg i dag med en flot og lækker ny kogebog fra Rolf Lund. Nu er de bedste opskrifter samlet. Væk er stort set alle de værdifulde informationer om, hvordan man som fattigrøv griber husholdningen an og kan servere alsidig, velsmagende og sund mad til en billig penge hele ugen.
Tilbage er kun et lille forord på to sider med Rolf Lunds bedste og vigtigste fem råd om, hvordan man lever billigt. Det ér bestemt gode og holdbare råd, som nu har mere end 20 år på bagen.
For vi ved jo godt, at der er ræson i at bage brødet selv, spise rigeligt groft - både af kulhydraterne og de gode danske grøntsager - og så er det selvfølgelig fornuft så det batter at gemme maden frem for at smide resterne ud. Det råd passer også som fod i hose med tidens tendenser om at være ansvarlig og etisk.
Som en krølle på halen råder Rolf Lund til at købe ind de billigste steder - og på tilbud.

Rolf Lund skriver normalt i en meget afslappet og hyggelig stil, der indimellem kan lokke et smil frem på læben hos læseren. Det virker som om, der er luget gevaldigt ud i de fornøjelige medfølgende kommentarer, der tidligere var så karakteristiske for Fattigrøven. Fornøjelsen er dog stadig stor, når man sidder og læser Fattigrøvens bud på mad til det lille budget.

Fattigrøv i Rolls Royce
Godt - Billigt - Sundt. Det er hele tre ting på én gang - kan Rolf Lund nu leve op til det? Svaret må blive et klart og tydeligt ja! Godt nok siger vi med den blankpolerede lækre lys blå Rolls Royce her farvel til den ægte fattigrøv, som vi kendte ham engang, men maden er den samme. Det er gammel vin på nye flasker - på den gode måde! Her får du en pæn og præsentabel kogebog, som man kan være bekendt at have stående på reolen og hive frem, når endnu en af Rolf Lunds opskrifter har fristet så meget, at bogen skal med ud i køkkenet.

Fattigrøven er med sit nye trendy format blevet stueren. De klamme retter med torskerogn er passé. Det samme er alle de håbløse overlevelseskiks, som det sikkert kun var fuglene, der kunne klare. Plathederne er begravet. Væk er også lidt af charmen.
Nu er det blevet tid til at fokusere på Fattigrøvens forcer: brødbagning, supper og de retter, der er inspireret af rejser til alverdens fjerne himmelstrøg.

Gem jeres madrester - spar penge - spar tid
I en af sine seneste bøger giver Rolf Lund ideer til at genbruge rester. Under overskriften: Strækøvelser, videregav han dengang Gulerodsknebet, Pizzamodellen, Gratinløsningen etc. Nu hedder det Restemad, og ideerne er de samme, da der jo er tale om en slags Greatest Hits.
Personligt synes jeg, ideen er god og princippet rigtigt. I en verden som vores er det et urimeligt madsvineri, at fin og frisk mad kasseres uden grund. Jeg ved af erfaring, at der kan spares både penge og masser af tid, når I gemmer madresterne og derudfra har et nemt udgangspunkt til næste dags middag.

Rolf Lund er ganske idérig, og det vil formodentligt være en god øjenåbner for mange læsere, men selv hælder jeg nok til at føle mig frem, og visse strækøvelser melder jeg helt pas overfor. Jeg vil opfordre til, at man laver sit eget lille idéark med de Strækøvelser, som familien selv kan lide.

Endnu flere strækøvelser - fra din skribents køkken
Hos os har vi en række andre Strækøvelser, som jeg gerne giver videre: Vi er glade for pitabrød med rester fra i går, tortillas med fyld, empanadas, samosas, taco med fyld, pirogger med fyld fra i går, fyldte grøntsager/farserede grøntsager, tilberede quesiladas (diverse grøntsagsrester og ost indeni en foldet tortilla, der efterfølgende varmes op), stegte ris med alt godt fra køleskabet, grøntsagsbiksemad, lave supper af grøntsagsrester, lave kartoffelfrikadeller af gårsdagens kartofler osv.

At gemme maden og lave et par gode strækøvelser skal blive min opfordring til dig som læser her på falderebet. Gør det for at spare tid og penge - og glæd dig over, at det samtidig er guld værd for miljøet. Med det udbytte efter endt læsning af Fattigrøvens Bedste Opskrifter kan jeg kun sige, at jeg er super glad for, at jeg læste den.

Stræææk din mad - og miljøet vil være glad!

Kærlig hilsen
Nønne Lønne Votborg

Link:
• Fattigrøvens bedste opskrifter af Rolf Lund
Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^