Kategori: Kogebøger

God mad - let at lave

God mad - let at lave 

Kogebogsklassiker kløjes i holdningerne !

Anmeldeldt af Nønne Lønne Votborg


Titel: God mad - let at lave
Forfattere: Marianne Kastberg, Kirsten Høgh Fogt og Lotte Haveman
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Redaktør: Hanne Flensborg Thomsen


Brugsbog
Der er de kogebøger, vi bladrer i og tænker på at bruge, men aldrig gør det. Og så er der dem, vi vender tilbage til igen og igen. Sidstnævnte kategori hører ”God mad let at lave” til i. Med snart 40 år på bagen er bogen, der udgives i samarbejde med Danmarks Lærerforening, blevet en grundbogsklassiker i de danske køkkener. Med sin gode pædagogiske formidling, og det velvalgte udvalg af opskrifter, har befolkningen taget bogen til sig. For at bruge den flittigt vel at mærke!

Tidens madtendenser
Nu er ”God mad let at lave” klar i endnu en ny revideret version, der matcher tidens ønsker og krav. Sådan nogenlunde da.
8. udgave er vi efterhånden kommet til. Og med det følger også en række nye ingredienser som quinoa, perlebyg og sorte fuldkornsris, der dog ikke gør meget væsen af sig i bogen. Det er stadig væk det klassiske køkken, der fylder mest. Kogebogen vil især være at fremhæve, som stedet hvor læseren kan hente almindelige madopskrifter. Her er lidt af det hele! Skønt bogen er noget op på 1000 opskrifter, er der på ingen måde overvældende mange i hver kategori. Bogen er forsat enkel, overskuelig og tiltalende. Ligesom maden. På alle måder en fin og tiltalende kogebog for såvel nybegyndere som mere erfarne, der søger en grundbog med kendte opskrifter især og en lille smule mere kolorit. For mange vil det farvestrålende bestå af gammelkendte klassikere, bogen hjælper med at lave helt fra bunden og de mest kendte retter, vi møder på rejser i udlandet. Med andre ord: vores favoritter!

Kostråd og ernæring i øjenhøjde
”God mad let at lave” tager hånd om husholdning i bredere forstand. Bogens force er – udover de fristende opskrifter - dens pædagogiske præsentation af ernæringsviden i afsnittene ”Mad og ernæring” og ”Hvad bruger kroppen maden til”.
Under hver opskrift er der desuden næringsberegning, som viser energifordeling af protein, kulhydrat og fedt. Samtidig er der gode råd til agere i et køkken, have gæster og råvarekendskab, læseren vil søge tilbage til igen og igen.

Madspild og etik
Der hvor bogen fejler, er i forhold til dens opdragende rolle. Som grundbog, udgivet i samarbejde med Danmarks Lærerforening, forventer jeg at bogen tør og vil fortælle sin læsere, hvad der er god fornuft og ræson, hele vejen rundt i forhold til indkøb, sundhed og miljø med mere. Bogen er på det punkt underlig flakkende og utydelig i sin holdning. Eksempelvis skuffes jeg over, at bogen endnu ikke har fået taget hånd om emnet madspild på fyldestgørende vis. Kun i afsnittet ”Bæredygtig husholdning” berøres det med få ord og enkle råd. I dag er der heldigvis en øget fokus på madspild i samfundet. Jeg forventer derfor, at en kogebog af denne kaliber hjælper sin læser med idéer til, hvordan rester af de enkelte retter med fordel anvendes dagen derpå eller angivelse af hvorvidt retten kan fryses. Ligeledes vil flere retter kunne laves med afsæt i rester, hvilket bogen ikke får beskrevet.

Bæredygtighed og miljømærkning
I afsnittet omkring fisk beskrives problematikkerne med dels bæredygtig og miljømærkede fiskeri ikke. Det anser jeg som en stor fejl i forbindelse med en opdatering. At bogen beskriver, hvordan der kan købes både danske og udenlandske fisk uden at opfordre til, at der vælges fisk fanget i farvande nær Danmark må vække undren. I afsnittet under ”Grøntsager” lyder opfordringen derimod: ”Prøv at tage udgangspunkt i sæsonens friske grøntsager under indkøbsturen, og lad grøntsagerne styre retten - ”. En mere konsistent holdning kunne ønskes - og allerhelst endnu mere klar og tydelig!

Manglende mod til at markere en madpolitik
At ”God mad let at lave” har fået succes er ikke svært at forstå med reference til bogens hel igennem dejlige opskrifter, og dens flair for formidling af disse enkelt og forståeligt. Grundlæggende finder jeg desværre, at bogen ikke er i tidens ånd hvad angår en klar holdning til råvarer og hvor de ideelt set kommer fra. I dag har de fleste forbrugere heldigvis et ønske om, at blive guidet i junglen af informationer. At bogen på sit sidste opslag præsenterer en række udvalgte mærker hjælper ikke meget. ”God mad let at lave” og dens mange trofaste læsere har fortjent endnu mere etik og bæredygtighed, som en del af deres husholdningsidé. Smag og sundhed går som ofte hånd i hånd med de to ting. Heldigvis.

Links:
• Hva´for en fisk – WWF´s fiskeguide
• Om bæredygtige fisk, okoliv.dk
• Stopspilafmad.dk

© Nønne Lønne Votborg 2011 for KvindeGuiden.dk.
Bestil online

Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der…

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller…

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
Hey! Det er snyd - Skyd genvej i køkkenet

Med bogen 'Hey! Det er snyd – Skyd genvej i køkkenet' for du madskribenten Julie Heys smukke, inspirerende samling af super nemme opskrifter på mad til hverdag og fest.

Læs mere
Friske spirer – en guide til spiring

Forestil dig at fremdyrke en bred vifte af skønne sprøde og sunde spirer hjemme i dit eget køkken. Nemt og enkelt. Helt uden jord på fingrene. Oven i købet langt billigere end de kedelige spirer fra supermarkedet. Lyder det fristende?! Så kast dig ud i spirerdyrkning.

Læs mere
Hverdag, af Anne Hjernøe

Anne Hjernøes nye store kogebog 'Hverdag' indeholder over 200 opskrifter på gode hverdagsretter og er gennemillustreret med skønne fotos. En bog, der bør stå på køkkenhylden hos enhver moderne familie anno 2017.

Læs mere
Majas kager, af Maja Vase

Hvis du elsker at bage, så har du formentlig ofte været forbi Majavase.dk. Med mere end 223.000 følgere, er Maja Vase en af Danmarks mest populære kage- og dessertbloggere, kendt for sin kreativitet og sin evne til at få næsten hvilken som helst hjemmebagte til at ligne et konditorværk.

På sin…

Læs mere
Salat snedker, af Ditte Ingemann

Med sin nye bog 'Salat snedker', får salat- og grøntsagseksperten, Ditte Ingemann, redefineret begrebet 'salat', så ordet forstås i sin bredeste forstand. Grøn salat kan nemlig meget, meget mere end blot serveres med traditionelle salatgrøntsager som tomat, agurk og peber. Således præsenterer bogen…

Læs mere
Syltedronningen - Moderne syltning til alle måltider, af Helena Grayston

Det er sjovt og slet ikke så svært, at sylte. Og så er det temmelig tilfredsstillende, når man når der til, hvor man kan nyde de hjemmesyltede delikatesser.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^