Kategori: Kogebøger

God mad - let at lave

God mad - let at lave 

Kogebogsklassiker kløjes i holdningerne !

Anmeldeldt af Nønne Lønne Votborg


Titel: God mad - let at lave
Forfattere: Marianne Kastberg, Kirsten Høgh Fogt og Lotte Haveman
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Redaktør: Hanne Flensborg Thomsen


Brugsbog
Der er de kogebøger, vi bladrer i og tænker på at bruge, men aldrig gør det. Og så er der dem, vi vender tilbage til igen og igen. Sidstnævnte kategori hører ”God mad let at lave” til i. Med snart 40 år på bagen er bogen, der udgives i samarbejde med Danmarks Lærerforening, blevet en grundbogsklassiker i de danske køkkener. Med sin gode pædagogiske formidling, og det velvalgte udvalg af opskrifter, har befolkningen taget bogen til sig. For at bruge den flittigt vel at mærke!

Tidens madtendenser
Nu er ”God mad let at lave” klar i endnu en ny revideret version, der matcher tidens ønsker og krav. Sådan nogenlunde da.
8. udgave er vi efterhånden kommet til. Og med det følger også en række nye ingredienser som quinoa, perlebyg og sorte fuldkornsris, der dog ikke gør meget væsen af sig i bogen. Det er stadig væk det klassiske køkken, der fylder mest. Kogebogen vil især være at fremhæve, som stedet hvor læseren kan hente almindelige madopskrifter. Her er lidt af det hele! Skønt bogen er noget op på 1000 opskrifter, er der på ingen måde overvældende mange i hver kategori. Bogen er forsat enkel, overskuelig og tiltalende. Ligesom maden. På alle måder en fin og tiltalende kogebog for såvel nybegyndere som mere erfarne, der søger en grundbog med kendte opskrifter især og en lille smule mere kolorit. For mange vil det farvestrålende bestå af gammelkendte klassikere, bogen hjælper med at lave helt fra bunden og de mest kendte retter, vi møder på rejser i udlandet. Med andre ord: vores favoritter!

Kostråd og ernæring i øjenhøjde
”God mad let at lave” tager hånd om husholdning i bredere forstand. Bogens force er – udover de fristende opskrifter - dens pædagogiske præsentation af ernæringsviden i afsnittene ”Mad og ernæring” og ”Hvad bruger kroppen maden til”.
Under hver opskrift er der desuden næringsberegning, som viser energifordeling af protein, kulhydrat og fedt. Samtidig er der gode råd til agere i et køkken, have gæster og råvarekendskab, læseren vil søge tilbage til igen og igen.

Madspild og etik
Der hvor bogen fejler, er i forhold til dens opdragende rolle. Som grundbog, udgivet i samarbejde med Danmarks Lærerforening, forventer jeg at bogen tør og vil fortælle sin læsere, hvad der er god fornuft og ræson, hele vejen rundt i forhold til indkøb, sundhed og miljø med mere. Bogen er på det punkt underlig flakkende og utydelig i sin holdning. Eksempelvis skuffes jeg over, at bogen endnu ikke har fået taget hånd om emnet madspild på fyldestgørende vis. Kun i afsnittet ”Bæredygtig husholdning” berøres det med få ord og enkle råd. I dag er der heldigvis en øget fokus på madspild i samfundet. Jeg forventer derfor, at en kogebog af denne kaliber hjælper sin læser med idéer til, hvordan rester af de enkelte retter med fordel anvendes dagen derpå eller angivelse af hvorvidt retten kan fryses. Ligeledes vil flere retter kunne laves med afsæt i rester, hvilket bogen ikke får beskrevet.

Bæredygtighed og miljømærkning
I afsnittet omkring fisk beskrives problematikkerne med dels bæredygtig og miljømærkede fiskeri ikke. Det anser jeg som en stor fejl i forbindelse med en opdatering. At bogen beskriver, hvordan der kan købes både danske og udenlandske fisk uden at opfordre til, at der vælges fisk fanget i farvande nær Danmark må vække undren. I afsnittet under ”Grøntsager” lyder opfordringen derimod: ”Prøv at tage udgangspunkt i sæsonens friske grøntsager under indkøbsturen, og lad grøntsagerne styre retten - ”. En mere konsistent holdning kunne ønskes - og allerhelst endnu mere klar og tydelig!

Manglende mod til at markere en madpolitik
At ”God mad let at lave” har fået succes er ikke svært at forstå med reference til bogens hel igennem dejlige opskrifter, og dens flair for formidling af disse enkelt og forståeligt. Grundlæggende finder jeg desværre, at bogen ikke er i tidens ånd hvad angår en klar holdning til råvarer og hvor de ideelt set kommer fra. I dag har de fleste forbrugere heldigvis et ønske om, at blive guidet i junglen af informationer. At bogen på sit sidste opslag præsenterer en række udvalgte mærker hjælper ikke meget. ”God mad let at lave” og dens mange trofaste læsere har fortjent endnu mere etik og bæredygtighed, som en del af deres husholdningsidé. Smag og sundhed går som ofte hånd i hånd med de to ting. Heldigvis.

Links:
• Hva´for en fisk – WWF´s fiskeguide
• Om bæredygtige fisk, okoliv.dk
• Stopspilafmad.dk

© Nønne Lønne Votborg 2011 for KvindeGuiden.dk.
Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^