Kategori: Kogebøger

Et lykkeligt eventyr for smag og velbehag

Et lykkeligt eventyr for smag og velbehag 

Oscar Umahro Cadogan viser i ”Mere Køkkenrevolution fra Umahro”, at der er masser af spræl, energi og idérigdom gemt bag den vitale, smagfulde og livgivende mad ...

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Oskar & Co
Grøntsagerne, farverne og alle de sunde råvarer er selvfølgelig i fokus i ”Mere Køkkenrevolution fra Umahro”, der følger i farvandet på succeserne ”Køkkenrevolution på høje hæle” fra 2007 og ”Køkkenrevolution for hele familien” fra 2008. Kogebogsforfatteren og kostekspert Oscar Umahro Cadogan har en baggrund indenfor biokemi og danner privat par med Thorbjörg Hafsteinsdóttir, der er kendt for ”Spis dig yngre”, ”10 år yngre på 10 uger” samt ”Kernesund Mad”, som hun har skrevet sammen med den populære men også omdiskuterede Ninka-Bernadette Mauritson.

Sundhedsrevolutionen
Vi befinder os hermed i et ganske specielt univers, hvor der gælder særlige regler for, hvordan kost sammensættes, og hvilke fødeemner der må nydes. Alligevel er der næppe den kvinde, der ikke har hørt om Oscar Umahro Cadogan, hans hustru og den kernesunde livsstil.
Hos Thorbjörg Hafsteinsdóttir og Oscar Umahro Cadogan er overskriften Sundhedsrevolutionen, og der refereres til deres mange tilbud til danskere, der ønsker en slankere, sundere og mere velfungerende krop, i parrets firma af samme navn. Sundhedsrevolutionen tilbyder bl.a. kurser, foredrag, kostvejledning til private og firmaer, ligesom der tilbydes workshops hos firmaer, hjælp til skoler, hvor maden ses som nøglen til bedre indlæring. Madlavningsværksteder bydes der også på, så alt det, kogebøgerne bugner af, kan læres i praksis.

Kendte råvarer på nye eventyr
Der skal nok være flere, der som jeg selv har forbehold og undren overfor de noget specielle tilgange til kost og ernæring, som Oscar Umahro Cadogan og ikke mindst hans hustru har været talerør for. Nu sidder jeg imidlertid med nyeste skud på stammen af de flotte kogebøger, som Oscar Umahro Cadogan har begået, og er allermest begejstret! ”Mere Køkkenrevolution fra Umahro” er et festfyrværkeri af sund og nærende mad lavet på en lidt ”skæv” måde, så der er et lille twist af sunde virkemidler og forunderlige smagsstoffer, der bringer det bedste frem i gode basisråvarer som frugt, grønt, bælgfrugter og fisk især.

Ren og naturlig mad kroppen vil elske
”Mere Køkkenrevolution fra Umahro” er mad, der gør alle familiemedlemmer godt, uanset om ønsket er at følge de 10 kostråd, som Oscar Umahro Cadogan lister op bagerst i bogen, eller kogebogen alene bliver brugt til at bringe nye velsmagende retter ind i køkkenet.
Bogens 10 kostråd virker umiddelbart ganske tilforladelige, reelle og indenfor rækkevidde af det, vi alle kan være med til, og hvad, der også må formodes at gøre gavn.

Kostprincipperne
I mine øjne tæller det som et klart plus, at bogen ikke er voldsom fanatisk i forhold til, hvad der er set tidligere. Den forudsætter heller ikke, at læseren skal købe alverdens ting og sager i en helsekostbutik at berige maden med. For mig hopper kæden nemlig af, når sund og naturlig mad har brug for tilsætning af f.eks. knuste tabletter, gærekstrakter og proteinpulvere. Det stiller i mine øjne et spørgsmålstegn ved, om kosten mon alligevel er tilstrækkeligt sund og hensigtsmæssigt sammensat ernæringsmæssigt, når der er brug for at berige den med alverdens dyre helseprodukter, der ikke har en god smag eller naturlig rolle i maden.
Imidlertid er det springende punkt for de fleste af os vel nok, hvorvidt vi kan og vil undvære mælk og hvedemel. Sukker er også bandlyst, men det er formodentlig noget nemmere at undvære. Disse spørgsmål vedrører mere end ernæring; det handler også om det praktiske, om økonomi samt madens smag og at der rent faktisk er visse retter, det er noget nær umuligt at tilberede uden disse ingredienser.

Opskrifter fra hele paletten
Opskrifterne i ”Mere Køkkenrevolution fra Umahro” spænder over Salater, Grøntsagsretter, Fisk & skaldyr, Kød & fjerkræ (underforstået at der i det Sundhedsrevolutionære univers ikke nydes gris), Pasta, pizza & tofu, supper, Bagværk, slik & desserter (der bruges ikke hvidt mel som en af dogmereglerne, lige som sukker er forbudt) samt afslutningsvis Dressinger og tilbehør. Vigtigt er det at bemærke, at en hel del af bogens opskrifter har været bragt i ugebladet Femina.

Nye og vellykkede virkemidler
Der er meget, der tyder på at Oscar Umahro Cadogan bedst kan lide at mixe og matche med masser af grøntsager i salater og grøntsagsretter lige som der flittigt bliver brugt fisk og skaldyr. Et stort hit er Römertopfen (lerpotte), der ofte bruges til de varme retter. Oscar Umahro Cadogan krydrer gerne med asiatiske krydderier foruden kardemomme, nellike, allehånde og kanel i de varme retter ligesom der sødes med vanilje i den varme mad – et trick mange kokke også benytter sig af. Derudover er ingredienser som appelsin, citron, ingefær og hvidløg meget karakteristisk for Oscar Umahro Cadogan. Resultatet er forbløffende godt!

Tryllekunstner i smag og sundhed
Oscar Umahro Cadogan er uden tvivl en glad madkunstner, der holder af at eksperimentere og på den måde udvikle såvel helt nye opskrifter som fortolke gamle kendinge, der bliver tilpasset de principper, der gælder for det sundhedsrevolutionære køkken. Det går klart bedst, når Oscar Umahro Cadogan leger frit og skaber nye spændende retter. Igen og igen møder vi den ene karakterfulde mundfuld med sødme, raffinement og masser af smag. Indbydende, lækkert og velduftende får Oscar Umahro Cadogan kombineret både sundhed og smag, så det er en fryd for øje, mund og mave!

Fup og pseudo til ingen verdens nytte
Ret uheldigt bliver det dog, når Oscar Umahro Cadogan forsøger sig med ”fup-persillesovs”, som han selv så bramfrit kalder det for i bogen. Med kokosolie eller smør som fedtstof, brunt rismel eller fuldkornsspeltmel til opbagningen samt soja- eller havremælk til at udgøre det for mælken går det helt galt. Især når der kun smages til med muskatnød, hav- eller stensalt samt friskkværnet hvid peber. Det kan ikke bære, og saucen er da også lige til at smide ud. Føj!
Vi kan jonglere meget med de ingredienser, som vi finder i helsekost, og Oscar Umahro Cadogan viser jo også, at det normalvis falder ud til et godt resultat, men det er efter min opfattelse ikke klogt at give sig i kast med retter, der er så enkle, og hvor resultatet i den grad afhænger af de enkelte råvares smag og kvalitet. Her kan pseudo-ingredienser ikke stå distancen. Det vil kræve meget større umage og flere tricks at give en smagsfattig soja- eller havremælk kraft til at stå i stedet for en konventionel mælk. Det kunne måske ske med lidt sennep, lys soja, lidt grøntsagsbouillon og et laurbærblad.

Fanget i fortiden
Når man lukker en dør, åbnes en ny som bekendt, og i den erkendelse kunne det være fint, at forfatteren med sit goddag til de sundhedsrevolutionære principper havde sagt farvel til den mad, der ikke just ser ud til at lykkes allerbedst uden mel, sukker, mælk osv.
Måske skulle forfatteren være konsekvent og satse på alle de lækre smagskombinationer, som det Sundhedsrevolutionære Køkken giver ham plads til at boltre sig med, frem for at arbejde med begrænsningerne som mure, der ikke gør noget godt for smag, udseende og konsistens.

Et pift til krop og sind?!
Oscar Umahro Cadogan viser i ”Mere Køkkenrevolution fra Umahro”, at der er masser af spræl, energi og idérigdom gemt bag den vitale, smagfulde og livgivende mad. Gå efter de skæve, sjove og anderledes opskrifter og få en på smagsopleveren! Her er inspiration til andet og mere end kedelig vintermad, så pift din mad, din hverdag og måske endda dit liv lidt op med ”Mere Køkkenrevolution fra Umahro”. Du kan også bare tage det bedste fra bogen og bruge det til at sætte mere kulør på det, du spiser. Velbekomme!

Links:

• Umahro.dk>>




Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^