Kategori: Kogebøger

En kvinde der brænder for maden!

En kvinde der brænder for maden! 

Portræt af en ildsjæl og anmeldelse af hendes nye kogebog "Familiemad" ...

125 lækre opskrifter på nem familiemad - sådan lyder løftet på forsiden af Helle Brønnum Carlsens nye kogebog "Familiemad".
Med sin sans for det enkle, spændende twist og fokus på sundhed har Helle Brønnum Carlsen altid haft en særlig stjerne hos mig. De første bøger ”Gør fede tider bedre”, ”Mysteriet om det tomme køleskab”, ” Nem og hurtig mad” gik rent ind. Lækker, hurtig og velsmagende mad, hvor der var skåret ned på unødig fedt, og som smagte eminent, var for mig lig med succes.
Og sådan har vel hele Danmark følt og tænkt, for Helle Brønnum Carlsens historie har været spændende, lige som hendes medvind har været stor. Med rette. Helle Brønnum Carlsen kan både lave mad og skrive spændende om den, har vi set gang på gang.

Historien
Først i 1980´erne læste Helle Brønnum Carlsen til lærer med linjefag i matematik og engelsk, og først bagefter gik hun i gang med supplerende linjefag i hjemkundskab og fandt sit rette element. I 1994 blev det til en Magisterkonferens i Litteraturvidenskab med speciale i Madens litterære udtryksform. Lysten til at læse videre var forsat til stede, og i 2003 afsluttede Helle Brønnum Carlsen sin Ph.d. i Måltidets æstetiske læreprocesser.

Hånd i hånd med studie og fordybelse har Helle Brønnum Carlsen arbejdet ivrigt med emner som sundhed, børn & kost samt gastronomi. Det er blevet til en uendelig lang række af artikler og kogebøger. Som skribent er Helle Brønnum Carlsen især kendt fra I Form, Familie Journalen og Information, mens hun er kendt som madanmelder på Politiken og Jyllands-Posten.

Smagens Dag
Personligt nærer jeg dyb respekt for Helle Brønnum Carlsen, Irene Eckermann, Claus Meyer og Jan Friis Mikkelsen, der i 1992 sammen tog initiativ til Smagens Dag. Det var og bliver en genistreg - ikke mindst fordi Smagens Dag her små 20 år efter vel at mærke stadig lever i bedste velgående. Mange af den slags fine initiativer og projekter dør efter kort tid, men Smagens Dag har formået at vinde ind. Heldigvis!

"Familiemad"
Stor var min glæde selvsagt, da jeg fik "Familiemad" i hænderne, og oplevelsen er da også mestendels positiv. Helle Brønnum Carlsen byder på endnu en dejlig kogebog. Denne gang en lille sag, der henvender sig til det brede publikum, der har en vis erfaring i køkkenet.

Spøjs titel
Jeg kan ikke andet end at undre mig lidt over titlen, som der endda tages forbehold for i forordet. Det hedder sig, at titlen ikke skal forstås som en samling retter, der er specielt tilrettelagt til familier med børn, skønt opskrifterne er til netop 4 personer. Jovist er jeg helt enig i, at en familie kan bestå af en, to, fem eller ti personer, men det er slet ikke antal personer, det handler om i Helle Brønnum Carlsens verden. Her får vi at vide, at Familiemad har med andet end de mennesker, der udgør familien, at gøre. Hun skriver, at opskrifterne ikke er tiltænkt eventuelle kræsne unger. Så de familier, der troede, at de her skulle have en omgang mad, der var "familie-venlig", kan godt glemme det.
Men hvad er så "Familiemad"?! Jo, det handler "først og fremmest ud fra principper om, at maden skal smage godt, af meget og gerne meget varieret". En ny tanke for mig!

Kreativ madlavning
"Familiemad" er delt op i ti kapitler: Hakket kød, Helt kød, Fjerkræ, Fisk & skaldyr, Grøntsagsretter, Småretter med grønt & salater, Supper, Mad i pakker, Brød & kager samt Desserter afslutningsvis.
Helle Brønnum Carlsen er som altid utrolig original og kreativ! Bogen byder på den ene sjove og interessante opskrift efter den anden. Her er morsomme og anderledes idéer til de råvarer, vi alle sammen kender, men som Helle Brønnum Carlsen pifter op med få og enkle midler.

Hvert opslag er en opskrift med et flot farvefoto af retten, og til hver opskrift hører et lille tip. Jeg kunne ønske mig, at der var forslag til tilbehør til de retter, hvor det er relevant, eller forslag til, hvordan man kan sammensætte de forskellige retter i en god kombination. For mange vil det også være ønskeligt med angivelse af, om retterne kan fryses, det er rart at vide i en travl hverdag.

Ingen holdninger i "Familiemad"
Helle Brønnum Carlsen er en stor kapacitet på dette felt, og derfor savner jeg meget, at hun kommer tydeligere til syne i sin nye bog "Familiemad". Det ville klæde bogen og Helle Brønnum Carlsen at markere sig med holdninger til indkøb, sundhed, økologi, dyrevelfærd og køb af fisk (etiske spisefisk). Det kan fx undre mig at læse om anbefaling af "pasta af en god tørret kvalitet", når Helle Brønnum Carlsen samtidig helt undlader at råde læserne til at købe økologisk fjerkræ, sådan som de fleste af hendes kolleger gør i dag. På den ene side vil Helle Brønnum Carlsen, at maden skal smage, men samtidig undlader hun at benytte en side eller to til at slå fast, at økologisk fjerkræ selvfølgelig smager af mere end konventionelt fjerkræ, der ydermere er fuldstændigt uetisk.

Rigelige mængder mættet fedt i hverdagsmaden
"Familiemad" er absolut en fremragende kogebog for de, som elsker god mad, der smager, og her lever bogen fuldt ud op til løftet i forordet. Det er mad, der smager. Men megen af smagen kommer frem takket være fløde, creme fraiche 38 % og 18 %, smør i pæne mængder og gode oste. Helt sikkert lækkert! Men for os, der kender Helle Brønnum Carlsen som en mangeårig ildsjæl, der har arbejdet for sundhed og skriver for I Form, kan det ikke andet end vække undren, at disse "gode" sager kommer fra hendes hånd, når vi gang på gang har set, at hun kan lave skøn og velsmagende mad uden unødig fedt og sødt. Når "Familiemad" samtidig primært er til hverdagsmåltidet, bliver det hele endnu mere uforståeligt.

"Familiemad" er uanset hvad en utrolig inspirerende kogebog. Det er dejligt at opleve, at Helle Brønnum Carlsen ikke tænker i de vanlige mønstre og altid er parat til at servere delikat mad fra udlandet for sine læsere. Dejligt er det at se, at hun leger med de traditionelle retter og giver dem nyt liv. Det skal nok give bogen stor og velfortjent succes! Så er udfordringen til læseren jo at få reduceret det mættede fedt, hvis bogen bruges i hverdagen, og uden at blive fedtforskrækket, så den gode smag bliver tabt på gulvet! Lad os gøre plads til de essentielle fedtstoffer, erstatte creme fraichen med lækker økologisk Skyr og selv sørge for masser af gode salater, råkost og let dampede grøntsager til de skønne retter, Helle Brønnum Carlsen byder på. Det dufter allerede!

Bestil online

Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Vild - Naturen ind i køkkenet, Thomas Laursen

Til alle, der nyder at samle og bruge ingredienser fra den vilde naturs spisekammer, har en af landets absolutte pionerer indenfor moderne dansk vildmad skrevet en formidabel guide.

Thomas Laursen har hele sit liv været betaget af den danske natur og har gennem årene tilegnet sig en enorm viden om…

Læs mere
Holms Mad, af Claus Julius Holm

Med 'Holms mad' kommer den folkekære kok, Claus Holm, med sin måske mest personlige kogebog til dato. Her får fans ikke kun opskrifterne på al den skønne hverdags- og gæstemad, der har været med til at gøre ham kendt, bogen åbner også en dør ind til Holms eget køkkenbibliotek med opskrifter på…

Læs mere
Sund junkfood, af Katrine Tuborgh

Til dig der er glad for junkfood, men gerne vil gøre en indsats i køkkenet for at få den sundeste af slagsen, har kogebogsforfatter og madfotograf Katrine Tuborgh skrevet en inspirerende og indbydende bog.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i…

Læs mere
Plantemad af Mia Gardum

Har du lyst til mere grønt i din mad? Overvejer du måske at blive vegetar eller veganer? Måske bare nogle af ugens dage? Så er opskriftsamlingen 'Plantemad', der er skrevet af den passionerede blogger, grøntsagsentusiast og skribent, Mia Gardum, lige noget for dig!

Læs mere
Blomsterbergs Bedste, af Mette Blomsterberg

Mette Blomsterberg er kagedronningen over dem alle. Konditoren, som har fået hele Danmark til at bage. Hun står bag intet mindre end seks kage- og dessertbøger og nyder samtidig stor popularitet på tv, hvor hun lige nu er aktuel som den hårde, men også retfærdige, søde og sjove dommer, når folk…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Den andalusiske drøm

I 'Den andalusiske drøm' kommer du med på en fantastisk rejse til Andalusien, hvor kogebogsforfatter og madskribent Tina Scheftelowitz udlever sine drømme med god mad og livsnyderi. Og der er mange dejlige historier, at fortælle, for Tina er nemlig flyttet med sin mand Lasse Theifoldt til…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^