Kategori: Kogebøger

En kvinde der brænder for maden!

En kvinde der brænder for maden! 

Portræt af en ildsjæl og anmeldelse af hendes nye kogebog "Familiemad" ...

125 lækre opskrifter på nem familiemad - sådan lyder løftet på forsiden af Helle Brønnum Carlsens nye kogebog "Familiemad".
Med sin sans for det enkle, spændende twist og fokus på sundhed har Helle Brønnum Carlsen altid haft en særlig stjerne hos mig. De første bøger ”Gør fede tider bedre”, ”Mysteriet om det tomme køleskab”, ” Nem og hurtig mad” gik rent ind. Lækker, hurtig og velsmagende mad, hvor der var skåret ned på unødig fedt, og som smagte eminent, var for mig lig med succes.
Og sådan har vel hele Danmark følt og tænkt, for Helle Brønnum Carlsens historie har været spændende, lige som hendes medvind har været stor. Med rette. Helle Brønnum Carlsen kan både lave mad og skrive spændende om den, har vi set gang på gang.

Historien
Først i 1980´erne læste Helle Brønnum Carlsen til lærer med linjefag i matematik og engelsk, og først bagefter gik hun i gang med supplerende linjefag i hjemkundskab og fandt sit rette element. I 1994 blev det til en Magisterkonferens i Litteraturvidenskab med speciale i Madens litterære udtryksform. Lysten til at læse videre var forsat til stede, og i 2003 afsluttede Helle Brønnum Carlsen sin Ph.d. i Måltidets æstetiske læreprocesser.

Hånd i hånd med studie og fordybelse har Helle Brønnum Carlsen arbejdet ivrigt med emner som sundhed, børn & kost samt gastronomi. Det er blevet til en uendelig lang række af artikler og kogebøger. Som skribent er Helle Brønnum Carlsen især kendt fra I Form, Familie Journalen og Information, mens hun er kendt som madanmelder på Politiken og Jyllands-Posten.

Smagens Dag
Personligt nærer jeg dyb respekt for Helle Brønnum Carlsen, Irene Eckermann, Claus Meyer og Jan Friis Mikkelsen, der i 1992 sammen tog initiativ til Smagens Dag. Det var og bliver en genistreg - ikke mindst fordi Smagens Dag her små 20 år efter vel at mærke stadig lever i bedste velgående. Mange af den slags fine initiativer og projekter dør efter kort tid, men Smagens Dag har formået at vinde ind. Heldigvis!

"Familiemad"
Stor var min glæde selvsagt, da jeg fik "Familiemad" i hænderne, og oplevelsen er da også mestendels positiv. Helle Brønnum Carlsen byder på endnu en dejlig kogebog. Denne gang en lille sag, der henvender sig til det brede publikum, der har en vis erfaring i køkkenet.

Spøjs titel
Jeg kan ikke andet end at undre mig lidt over titlen, som der endda tages forbehold for i forordet. Det hedder sig, at titlen ikke skal forstås som en samling retter, der er specielt tilrettelagt til familier med børn, skønt opskrifterne er til netop 4 personer. Jovist er jeg helt enig i, at en familie kan bestå af en, to, fem eller ti personer, men det er slet ikke antal personer, det handler om i Helle Brønnum Carlsens verden. Her får vi at vide, at Familiemad har med andet end de mennesker, der udgør familien, at gøre. Hun skriver, at opskrifterne ikke er tiltænkt eventuelle kræsne unger. Så de familier, der troede, at de her skulle have en omgang mad, der var "familie-venlig", kan godt glemme det.
Men hvad er så "Familiemad"?! Jo, det handler "først og fremmest ud fra principper om, at maden skal smage godt, af meget og gerne meget varieret". En ny tanke for mig!

Kreativ madlavning
"Familiemad" er delt op i ti kapitler: Hakket kød, Helt kød, Fjerkræ, Fisk & skaldyr, Grøntsagsretter, Småretter med grønt & salater, Supper, Mad i pakker, Brød & kager samt Desserter afslutningsvis.
Helle Brønnum Carlsen er som altid utrolig original og kreativ! Bogen byder på den ene sjove og interessante opskrift efter den anden. Her er morsomme og anderledes idéer til de råvarer, vi alle sammen kender, men som Helle Brønnum Carlsen pifter op med få og enkle midler.

Hvert opslag er en opskrift med et flot farvefoto af retten, og til hver opskrift hører et lille tip. Jeg kunne ønske mig, at der var forslag til tilbehør til de retter, hvor det er relevant, eller forslag til, hvordan man kan sammensætte de forskellige retter i en god kombination. For mange vil det også være ønskeligt med angivelse af, om retterne kan fryses, det er rart at vide i en travl hverdag.

Ingen holdninger i "Familiemad"
Helle Brønnum Carlsen er en stor kapacitet på dette felt, og derfor savner jeg meget, at hun kommer tydeligere til syne i sin nye bog "Familiemad". Det ville klæde bogen og Helle Brønnum Carlsen at markere sig med holdninger til indkøb, sundhed, økologi, dyrevelfærd og køb af fisk (etiske spisefisk). Det kan fx undre mig at læse om anbefaling af "pasta af en god tørret kvalitet", når Helle Brønnum Carlsen samtidig helt undlader at råde læserne til at købe økologisk fjerkræ, sådan som de fleste af hendes kolleger gør i dag. På den ene side vil Helle Brønnum Carlsen, at maden skal smage, men samtidig undlader hun at benytte en side eller to til at slå fast, at økologisk fjerkræ selvfølgelig smager af mere end konventionelt fjerkræ, der ydermere er fuldstændigt uetisk.

Rigelige mængder mættet fedt i hverdagsmaden
"Familiemad" er absolut en fremragende kogebog for de, som elsker god mad, der smager, og her lever bogen fuldt ud op til løftet i forordet. Det er mad, der smager. Men megen af smagen kommer frem takket være fløde, creme fraiche 38 % og 18 %, smør i pæne mængder og gode oste. Helt sikkert lækkert! Men for os, der kender Helle Brønnum Carlsen som en mangeårig ildsjæl, der har arbejdet for sundhed og skriver for I Form, kan det ikke andet end vække undren, at disse "gode" sager kommer fra hendes hånd, når vi gang på gang har set, at hun kan lave skøn og velsmagende mad uden unødig fedt og sødt. Når "Familiemad" samtidig primært er til hverdagsmåltidet, bliver det hele endnu mere uforståeligt.

"Familiemad" er uanset hvad en utrolig inspirerende kogebog. Det er dejligt at opleve, at Helle Brønnum Carlsen ikke tænker i de vanlige mønstre og altid er parat til at servere delikat mad fra udlandet for sine læsere. Dejligt er det at se, at hun leger med de traditionelle retter og giver dem nyt liv. Det skal nok give bogen stor og velfortjent succes! Så er udfordringen til læseren jo at få reduceret det mættede fedt, hvis bogen bruges i hverdagen, og uden at blive fedtforskrækket, så den gode smag bliver tabt på gulvet! Lad os gøre plads til de essentielle fedtstoffer, erstatte creme fraichen med lækker økologisk Skyr og selv sørge for masser af gode salater, råkost og let dampede grøntsager til de skønne retter, Helle Brønnum Carlsen byder på. Det dufter allerede!

Bestil online

Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
Mad I Fad - af Anne Van Der Merwed

At tilberede mad i fad, er ikke kun nemt og praktisk, men giver også en særlig intens oplevelse af, hvordan ingredienserne fungerer sammen.

Med Anne Van Der Merwedes bog ’Mad I Fad’ får man øjnene op for de mange muligheder og variationer, der er, når man tilbereder måltider i fad.

Læs mere
Valdemarsro – Aftensmad

Med mere end 50.000 solgte eksemplarer, er ’Valdemarsro – Aftensmad’, tidens absolutte bestseller indenfor kogebøger.

Læs mere
Valdemarsro - Grøn Aftensmad

Så er der grønne opskrifter fra tidens ubestridte populære leverandør af opskrifter. Med ’Valdemarsro – Grøn aftensmad’ deler Ann-Christine Hellerup Brandt sine dejligste opskrifter til det grønne køkken.

Læs mere
Glutenfri: 'Madpakker - Uden Gluten' af Karina Baagø

Døjer du med hyppige mavesmerter, diarré og ufrivilligt vægtab, så kan det dreje sig om en reaktion på glutenholdige madvarer.

Ved at undgå gluten i en periode, kan du udelukke om du har glutenintolerance, men at spise glutenfrit kan godt være lidt af en udfordring. Heldigvis er der rigtig god…

Læs mere
Keto: KETO og kulhydrater?

Alle der har taget KETO til sig som livsstil ved, at man i videst muligt omfang bør gå uden om kulhydrater. Grunden er - for dem der ikke er bekendt med KETO - at kroppen med KETO kost er i en tilstand af ketose, hvor den brænder fedt i stedet for at forbrænde kulhydrater.

Læs mere
Chad Robertson - Mere Af Det Gode Brød

Fra manden bag det berømte 'Tartine Bakery' i San Francisco, kommer en bagebog, hvor han deler 85 opskrifter på fuldkornsversioner af hans absolutte favoritter.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^