Kategori: Kogebøger

Det sicilianske køkken

Det sicilianske køkken 

Det kendte dansk-italienske par giver os med "Det sicilianske køkken" endnu en flot og yderst delikat kogebog ...

Titel: Det sicilianske køkken - sundt og godt fra middelhavsøen
Forfattere: Helle og Alfredo Tesio
Sideantal: 181
Forlag: Høst
Anmeldt: Nønne Lønne Votborg, skribent, KvindeGuiden.dk




Helle og Alfredo Tesio ved om nogen, hvordan italiensk mad skal laves. Helle Tesio er kok, medens Alfredo Tesio er journalist, og sammen har de begge udgivet en række gedigne bøger om italiensk madkunst, når den er allerbedst.

Pistacienødder, appelsin og rosiner
Denne gang tager Helle og Alfredo os med til det sicilianske køkken. Det sicilianske køkkens særegne karakter og den madkultur, der hersker på øen, adskiller sig fra det øvrige Italien. Enkel tilberedning, masser af grøntsager, frisk fisk fra Middelhavet samt generøs brug af pistacienødder, appelsin og rosiner i alle typer af retter er typisk. Og hvor er det bare lækkert! Her er virkelig mange nye retter for os alle, der holder af den sunde og varierede italienske mad, der er så meget mere end "bare" pizza og pasta.

Varieret og rigt køkken
Helle og Alfredo disker op med et sandt overflødighedshorn af grønne retter, skønne retter med frisk fisk og skaldyr og lækkerier med mejeriprodukter i form af ricotta og andre gode sager. Dertil kommer selvfølgelig kødet. På Sicilien er klimaet i princippet for varmt til svin. Dog findes der en lokal sort svinerace gemt af vejen i et "stykke af det glemte Sicilien med bjerge, dale og utilgængelige skove".

Bogens opbygning er ganske speciel i forhold til, hvad vi normalt ser: Kapitlerne er ordnet efter basisråvarerne: grøntsagsretter og salater, fiskeretter, kødretter, oste og retter med mælkeprodukter samt desserter med appelsin og citron, brød/kager og øvrige desserter. Det betyder, at en pastaret kan optræde under både grøntsagsretter, fiskeretter, kødretter og oste, hvilket kan være en kende forvirrende. Men heldigvis er der et godt register.
Udover hovedafsnittene er små afsnit om de råvarer, der er særligt populære i det sicilianske køkken: Tomater, olivenolie, pistacienødder, appelsiner og havsalt. Også hertil hører der opskrifter, hvilket efter min mening giver nogen forvirring. Det ér svært at holde rede i, hvor man har set den ene og anden opskrift, når de ikke er ordnet, som det er almindelig skik.

En god historie eller to
Særligt de små causerier om de forskellige råvarer er lige så interessante, som solen er varm på Sicilien i midten af juli. Der er noget ganske særligt ved at blive indviet i små hemmeligheder og komme bag om facaden på en lille ø med en ganske unik madkultur.

Berigende besøg på Sicilien
"Det sicilianske køkken" er skrevet i en veloplagt tone og med en dyb respekt for befolkningen på øen, deres kærlighed til råvarerne og arbejdet med dem. Forfatterparret nærer tydeligvis også en stor interesse og glæde for det grønne køkken og sund mad. Ligeledes er det pragtfuld at opleve den passion, parret har til den italienske kultur og historie. Bogen er meget mere end en kogebog; den er en rejse til Sicilien og indføring i madkultur, når det er allerbedst.

Med de smukke billeder, de dejlige opskrifter og den dygtige pen kan det kun udtrykkes på én måde: Efter endt læsning dufter det af Sicilien i dit sind, og du vil føle dig velinspireret!

Grazie



Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^