Kategori: Kogebøger

Athos kuren

Athos kuren 

- munkene, maden og det gode helbred

En smuk, ualmindelig velskreven og komplet bog om den græske halvø Athos, munkenes leve- og spisevaner samt pragtfulde opskrifter på sund og smagfuld mad ...

Anmeldt af: Nønne Lønne Votborg
Titel: Athos Kuren
- munkene, maden og det gode helbred
Forfatter: Stig Ekkert


Nyd de græske munkes mirakelmad
Måske lyder ”mirakelmad” overdrevent og usandsynligt, men efter endt læsning af ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” er det ikke desto mindre den klare opfattelse, jeg sidder tilbage med. Lægen Stig Ekkert har i sin unikke bog skrevet om halvøen Athos, munkenes leve- og spisevaner samt nedfældet en lang række pragtfulde opskrifter på sund og smagfuld mad.

Den hellige halvø
Baggrunden for, at Stig Ekkert rejste til halvøen Athos, var en undersøgelse om sammenhængen mellem færre kræfttilfælde og den kost, munkene fik. Athos betegnes som den oldkristne kirkes hellige sted og regnes som en pendant til den romersk katolske kirkes hovedstad Vatikanet. Området er på størrelse med Langeland. Der er 20 klostre og omkring 2000 fastboende munke, der hvert år får besøg af 50.000 pilgrimme (mandlige gæster). Munkene har skabt store økologiske mønsterhaver, der forsyner alle med hovedparten af den daglige kost.
Stig Ekkert skriver fantastisk levende og fyldestgørende om munkenes liv og levned. Læseren bliver inviteret med på nærmeste hold, når Stig Ekkert sidder ved de lange borde og bænkerækker i klosterets spisesal og spiser, alt imens en munk læser op af bibelen, akkurat som det er skik og brug.

Alternativet
”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” er fængslende læsning, der indirekte sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt vi gør rigtigt ved at leve med fuld fart på, ignorere troen, glemme hinanden og nærværet, spise mere, end vi har godt af, og fylde os med kød.
Dette er i sandhed en bog, der præsenterer et attraktivt alternativ med en smagfuld kost, der baserer sig på grøntsager (herunder bælgfrugter), frugt, fisk/skaldyr og rigelige mængder olivenolie af god kvalitet. I det hele taget er det væsentligt, at råvarerne er gode og sunde i sig selv. Dvs. at de er rene og fri for gift – og det burde vel være en selvfølge?!

Variation i kosten med faste som værktøj
Munkene har 200 fastedage om året, der er inddelt i forskellige kategorier eller typer af fastedage, således at man må faste på forskellig vis de pågældende fastedage. Nogle dage er rent vegetariske eksempelvis.
Vin regnes ikke for et rusmiddel men som et næringsmiddel. Det har været en del af madkulturen så længe, at det er en selvfølgelighed. Men munkene nyder det kun i beskedne mængder, og da der er mange fastedage i årets løb, er der mange dages ophold, hvor der ikke nydes alkohol. Netop det, at der gøres ophold og pause med vin og andre fødevarer, menes at være medvirkende til, at påvirkningen bliver mindre massiv. Det er altså vigtigt, at vi husker at holde pause med såvel fisk, æg, mælk og vin.

En håndsrækning imod den store kræftrisiko
Hver tredje dansker kan forvente at få kræft, inden han eller hun fylder 75 år, fortæller Stig Ekkert i bogen, og det må i sig selv være motiverende for at give sig i kast med en livsstil, der kan nedbringe denne sandsynlighed. ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” fortæller detaljeret, hvorfor munkene med deres kost og levevis har en markant mindre forekomst af kræft. Vi læsere får med Athos Kuren mulighed for at låne og gøre brug af nogle af de principper, munkene anvender i deres liv. Hvis det kan gives os et længere liv, er det al ære og respekt værd. Uanset hvad, så er maden i ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” ovenud smagfuld og deliciøs. Det vil under alle omstændigheder give masser af velbehag, glæde og - hvem ved – modstandskraft?!

Umådelig relevant
”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” er en flot bog med skønne billeder fra det smukke Grækenland. Ligeledes er beskrivelserne af munkene fornemt fortalt med respekt for den enkelte, men med øje for den gode historie om personen bag munkedragten. Bogen er meget mere end en bog om sundhed, kost og ernæring: Her er en perlerække af skønne vegetariske opskrifter, og på samme vis er bogen også et overflødighedshorn for de, der elsker fisk og skaldyr. Men lige så væsentlige er fortællingerne og indblikket i livet på Athos og mødet med menneskene. Dét er også rigtig interessant. ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” dækker et emne, der ikke findes nye bøger om på dansk: middelhavskost og kræft. Det gør også, at bogen er særlig vedkommende. Men vigtigst af alt er dog, at bogen er ualmindelig velskreven og komplet. Lad os håbe, at rigtig mange vil lade sig inspirere!
Bestil online

Stenalderkost
Stenalderkost

I sin bog fortæller gourmet-kokken Thomas Rode Andersen om sin kostomlægning, hvor han har kvittet pasta, ris, hvede og sukker og nu lever af palæo-kost.

Læs mere
Få styr på dit blodsukker - og tab dig!
Få styr på dit blodsukker - og tab dig!

Men i stedet for at stresse ned til træningscentret i starten af januar, så hyg dig med at lave lækre sunde snacks. Ny kogebog viser vejen ...

Læs mere
Suveræne salater - Året rundt
Suveræne salater - Året rundt

Nu er Tina Scheftelowitz tilbage med en ny salatbog, hvor hun kommer med sit bud på 90 nye suveræne salater og andre kolde og varme grøntsagsløsninger til middagsbordet ...

Læs mere
Lille køkken i Paris
Lille køkken i Paris

Tag med på et spændende og velsmagende fransk eventyr. Velkommen til Rachel Khoo´s "Lille køkken i Paris" ...

Læs mere
Claus Meyer - Chokolade
Claus Meyer - Chokolade

Her er Claus Meyers vidunderlige grundbog om chokolade med 100 mundvandsdrivende opskrifter ...

Læs mere
Kend din vin kvinde
Kend din vin kvinde

Dejlig uhøjtidelig bog om vin til kvinder – skrevet af kvinder. Kort og koncist bliver du taget i hånden og guidet rundt på en ganske fin og enkel måde ...

Læs mere
THAItapas
Thaitapas

Skønne retter som kan spises med fingrene, med en gaffel eller en ske 
– små lækre hapser, man næsten ikke kan få nok af ...

Læs mere
Hedeturen går til køkkenet
Hedeturen går til køkkenet

En bog fyldt med lækre og indbydende opskrifter med ingredienser, der med dokumenteret effekt kan reducere de klassiske symptomer og gener forbundet med overgangsalderen.

Læs mere
Newyorkerbyheart
Newyorkerbyheart

Da Birthe Lynggaard startede sin madblog newyorkerbyheart i 2006, havde hun på ingen måde kunnet forudse, hvor populær hendes blog ville blive. Nu kommer hendes bog !

Læs mere
Vinter
Vinter

I deres nye smukke og inspirerende kogebog præsenterer fødevarehuset Løgismose 80 opskrifter, som er enkle at gå til og tilberedt på de råvarer, som er tilgængelige i vintersæsonen ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^