Kategori: Kogebøger

Alle kan lære at lave mad

Alle kan lære at lave mad 

Damn good ! Så er det sagt med det samme. Jamie Olivers nye kogebog er en fornem præstation, skriver boganmelder Nønne Lønne Votborg ...

Forfatter: Jamie Oliver
Omfang: 359 sider
Forlag: Lindhardt & Ringhof




Damn good! Så er det sagt med det samme. Jamie Olivers nye kogebog er en fornem præstation. Denne gang har Jamie Oliver sat sig for at hjælpe de tusindvis af mennesker, for hvem madlavning er forbundet med fiasko, fejl og håbløshed. Bogen er skrevet til de mange, der synes, at madlavning er svært, og føler, at de ikke magter det. Og her er virkelig god hjælp at hente!

Trin-for-trin-billeder
Jamie Oliver har udvalgt en række populære retter og præsenterer dem her i form af enkle, men gode opskrifter, ledsaget af billeder trin for trin, så det er overskueligt og ligetil. Der indledes med en håndfuld sider om køkkengrej og forråd, men her slipper novicen for at skulle i gennem alverdens "grundskoler" og lange passager om det ene og andet, som tit forvirrer mere end det gavner. Her satses på det enkle og sikre.

Hurtig mad hitter
Meget strategisk handler det første kapitel om "Mad på 20 minutter", og mon ikke det er meget motiverende for mange af dem, der ikke har været i gang ved hakkebrættet i lang tid? 20 minutter lyder overkommeligt, men er det realistisk? Jeg sendte min mand i køkkenet for at teste en af opskrifterne og se, om tidsrammen kunne overholdes. Samtidig kunne vi se frem til en dejlig ret kreeret af Jamie Oliver. Efter kun et kvarter fik vi serveret en dejlig laksetikka med agurke-yoghurt, og lækkert var det.

Populære opskrifter
"Alle kan lære at lave mad" kommer hele verden rundt i de 14 afsnit, der bl.a. byder på Lyn-pasta, Skønne salater, Enkle supper, Vild med wok, Lækre grøntsager, Klassiske fiskeretter samt Morgenstund har guld i mund for blot at nævne nogle af dem, jeg valgte at glæde mig over.
Blandt de afsnit, der har en særlig engelsk karakter og kulinarisk stil, er Nemme Curry-retter, Simreretter, En lækker steg, og hvad dertil hører, Kød og fisk på ingen tid samt Søde sager.

Klassiske retter med et twist
Jamie Olivers fantasifulde stil går igen overalt sammen med den snilde, han har qua de mange år som kok og madelsker. Og netop kun med en oprigtig passion for den gode mad kan man formidle det, Jamie Oliver gør her. Vi får mad med saft og kraft. Der bliver ikke skudt genveje, selv om det er nybegyndere, der skal i lære og måske gerne havde set lidt hjælp her og der. Kun i kapitlet med currys anbefaler Jamie en curry-pasta til de, der ikke selv vil eller har tid til at lave deres egen krydderiblanding. Om det er rigtigt gjort eller forkert er en smagssag.

Bogen her er i præcis samme layout som de tidligere bøger, vi har set fra Jamie Olivers hånd. Kendetegnende er dejligt store bøger med lækre store farvefotos af samtlige retter. Nogle ville måske foretrække, at opbygningen ved hver ret var ens med samme antal billeder eller i det mindste numre ved billederne, så det var en anelse nemmere at følge med i billedserien. For os, der har styr på madlavningen og rækkefølge, giver den model, der er valgt, en dejlig dynamik, men den er desværre uheldig for nogle af novicerne.

Klare holdninger
Det er som altid uhyre positivt, at Jamie Oliver benytter enhver given lejlighed til at slå et slag for økologi og dyrevelfærd. Og af en kødspiser at være, må Jamie Oliver vist siges at være ganske nuanceret og human i sin indstilling. Der gives eksempelvis tip til at tage hensyn til de fiskearter, der er truet af overfiskning, og købe kød, der er særligt "velfærdskød". Det må siges at være en god og ansvarlig indstilling, når der nu skal gris på gaflen!

Salat guide
Jamie flyttede for nogle få år siden på landet og har i en af sine tidligere kogebøger beskrevet, hvordan vi kan bruge alle de gode grønne sager, som køkkenhaven bugner af. Afsnittet med salater er fremragende og rummer en guide til, hvordan man bygger en salat op. Dette værktøj vil uden tvivl blive værdsat i mange hjem og efterhånden, som man er fortrolig med de seks kategorier, en salat ifølge Jamie skal bestå af, kan der til hver af grupperne suppleres med flere slags, end der i bogen er foreslået.

Glad for mad
Jamies engagement og lovprisning af forskellige råvarer og retter smitter i den grad. Det er som om, hans snakketøj og urolige sjæl er inkluderet i bogen på en eller anden usynlig og charmerende måde. Opskrifterne er selvsagt beskrevet lige ud ad landevejen, som det hør og bør til en begynderkogebog, og tingene klapper.

Det lykkes fint for Jamie Oliver at formidle sin tiltro til sit projekt "Alle kan lære at lave mad". Ja, selvfølgelig kan de det, når bare de har en glad Jamie Oliver ved deres side!

Well done!

Bestil online

Små retter stor smag, af Timm Vladimir

'Små retter', 'tapas', 'mezze', 'antipasti' – kært barn har mange navne. I sin bog 'Små retter stor smag' præsenterer Tim Vladimir 80 opskrifter på retter med stor smag fra hele verden.

Læs mere
Rug – Meget mere end rugbrød

Danmarks nationalbrød, rugbrødet, og hvad rugmel og kerner også kan bruges til i madlavningen. Bogen fortæller om, hvorfor rug er så fantastisk.

Læs mere
KÅL

Kål er lækkert. Kål er sundt. Og kål er billigt og tilgængeligt for alle. I køkkenet er der mange variations-muligheder med kålen. To passionerede kål-entusiaster kokken Peter Nøhr og ekspert i madkultur Asmus Gamdrup har sammen skrevet kogebogen 'KÅL'.

Læs mere
Spiselige Svampe

– Og lækre svamperetter.

Læs mere
Mit grønne køkken

Fra forfatteren bag 'Salater fra The Food Club' kommer nu en ny inspirerende kogebog med 80 velsmagende retter med det grønne som omdrejningspunkt.

Læs mere
Smagen af rabarber

Rabarberens syrlige smag er herlig sammen med søde jordbær og hvid chokolade, men også med både stjerneanis, fed and eller makrel - og så kan rabarber også blive til god chutney, marmelade, saft og vin.

Læs mere
Fisk på gaflen

Synes du også, at det er svært at få nok fisk i løbet af ugen? Rasmus Grønbech har skrevet 'Fisk på gaflen' lige netop til dig!

Læs mere
Plenty more - Forny dit grønne køkken

Yotam Ottolenghis grønne revolution fortsætter! Fuld af inspirerende opskrifter og farverige fotos er hans nye kogebog 'Plenty More' et must-have for såvel kødspisere som vegetarer.

Læs mere
Mit cowgirlkøkken

Louisa Lorang har en kæmpe kærlighed til Texas og hele den amerikanske madkultur. I 'Mit cowgirlkøkken' tager hun os med på et gastronomisk roadtrip, hvor hun gavmildt deler ud af sine bedste opskrifter.

Læs mere
Køkkenfest

Har du nogenside tænkt over, hvorfor en fest altid ender i køkkenet?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^