Kategori: Kogebøger

Alle kan lære at lave mad

Alle kan lære at lave mad 

Damn good ! Så er det sagt med det samme. Jamie Olivers nye kogebog er en fornem præstation, skriver boganmelder Nønne Lønne Votborg ...

Forfatter: Jamie Oliver
Omfang: 359 sider
Forlag: Lindhardt & Ringhof




Damn good! Så er det sagt med det samme. Jamie Olivers nye kogebog er en fornem præstation. Denne gang har Jamie Oliver sat sig for at hjælpe de tusindvis af mennesker, for hvem madlavning er forbundet med fiasko, fejl og håbløshed. Bogen er skrevet til de mange, der synes, at madlavning er svært, og føler, at de ikke magter det. Og her er virkelig god hjælp at hente!

Trin-for-trin-billeder
Jamie Oliver har udvalgt en række populære retter og præsenterer dem her i form af enkle, men gode opskrifter, ledsaget af billeder trin for trin, så det er overskueligt og ligetil. Der indledes med en håndfuld sider om køkkengrej og forråd, men her slipper novicen for at skulle i gennem alverdens "grundskoler" og lange passager om det ene og andet, som tit forvirrer mere end det gavner. Her satses på det enkle og sikre.

Hurtig mad hitter
Meget strategisk handler det første kapitel om "Mad på 20 minutter", og mon ikke det er meget motiverende for mange af dem, der ikke har været i gang ved hakkebrættet i lang tid? 20 minutter lyder overkommeligt, men er det realistisk? Jeg sendte min mand i køkkenet for at teste en af opskrifterne og se, om tidsrammen kunne overholdes. Samtidig kunne vi se frem til en dejlig ret kreeret af Jamie Oliver. Efter kun et kvarter fik vi serveret en dejlig laksetikka med agurke-yoghurt, og lækkert var det.

Populære opskrifter
"Alle kan lære at lave mad" kommer hele verden rundt i de 14 afsnit, der bl.a. byder på Lyn-pasta, Skønne salater, Enkle supper, Vild med wok, Lækre grøntsager, Klassiske fiskeretter samt Morgenstund har guld i mund for blot at nævne nogle af dem, jeg valgte at glæde mig over.
Blandt de afsnit, der har en særlig engelsk karakter og kulinarisk stil, er Nemme Curry-retter, Simreretter, En lækker steg, og hvad dertil hører, Kød og fisk på ingen tid samt Søde sager.

Klassiske retter med et twist
Jamie Olivers fantasifulde stil går igen overalt sammen med den snilde, han har qua de mange år som kok og madelsker. Og netop kun med en oprigtig passion for den gode mad kan man formidle det, Jamie Oliver gør her. Vi får mad med saft og kraft. Der bliver ikke skudt genveje, selv om det er nybegyndere, der skal i lære og måske gerne havde set lidt hjælp her og der. Kun i kapitlet med currys anbefaler Jamie en curry-pasta til de, der ikke selv vil eller har tid til at lave deres egen krydderiblanding. Om det er rigtigt gjort eller forkert er en smagssag.

Bogen her er i præcis samme layout som de tidligere bøger, vi har set fra Jamie Olivers hånd. Kendetegnende er dejligt store bøger med lækre store farvefotos af samtlige retter. Nogle ville måske foretrække, at opbygningen ved hver ret var ens med samme antal billeder eller i det mindste numre ved billederne, så det var en anelse nemmere at følge med i billedserien. For os, der har styr på madlavningen og rækkefølge, giver den model, der er valgt, en dejlig dynamik, men den er desværre uheldig for nogle af novicerne.

Klare holdninger
Det er som altid uhyre positivt, at Jamie Oliver benytter enhver given lejlighed til at slå et slag for økologi og dyrevelfærd. Og af en kødspiser at være, må Jamie Oliver vist siges at være ganske nuanceret og human i sin indstilling. Der gives eksempelvis tip til at tage hensyn til de fiskearter, der er truet af overfiskning, og købe kød, der er særligt "velfærdskød". Det må siges at være en god og ansvarlig indstilling, når der nu skal gris på gaflen!

Salat guide
Jamie flyttede for nogle få år siden på landet og har i en af sine tidligere kogebøger beskrevet, hvordan vi kan bruge alle de gode grønne sager, som køkkenhaven bugner af. Afsnittet med salater er fremragende og rummer en guide til, hvordan man bygger en salat op. Dette værktøj vil uden tvivl blive værdsat i mange hjem og efterhånden, som man er fortrolig med de seks kategorier, en salat ifølge Jamie skal bestå af, kan der til hver af grupperne suppleres med flere slags, end der i bogen er foreslået.

Glad for mad
Jamies engagement og lovprisning af forskellige råvarer og retter smitter i den grad. Det er som om, hans snakketøj og urolige sjæl er inkluderet i bogen på en eller anden usynlig og charmerende måde. Opskrifterne er selvsagt beskrevet lige ud ad landevejen, som det hør og bør til en begynderkogebog, og tingene klapper.

Det lykkes fint for Jamie Oliver at formidle sin tiltro til sit projekt "Alle kan lære at lave mad". Ja, selvfølgelig kan de det, når bare de har en glad Jamie Oliver ved deres side!

Well done!

Bestil online

Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Vild - Naturen ind i køkkenet, Thomas Laursen

Til alle, der nyder at samle og bruge ingredienser fra den vilde naturs spisekammer, har en af landets absolutte pionerer indenfor moderne dansk vildmad skrevet en formidabel guide.

Thomas Laursen har hele sit liv været betaget af den danske natur og har gennem årene tilegnet sig en enorm viden om…

Læs mere
Holms Mad, af Claus Julius Holm

Med 'Holms mad' kommer den folkekære kok, Claus Holm, med sin måske mest personlige kogebog til dato. Her får fans ikke kun opskrifterne på al den skønne hverdags- og gæstemad, der har været med til at gøre ham kendt, bogen åbner også en dør ind til Holms eget køkkenbibliotek med opskrifter på…

Læs mere
Sund junkfood, af Katrine Tuborgh

Til dig der er glad for junkfood, men gerne vil gøre en indsats i køkkenet for at få den sundeste af slagsen, har kogebogsforfatter og madfotograf Katrine Tuborgh skrevet en inspirerende og indbydende bog.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i…

Læs mere
Plantemad af Mia Gardum

Har du lyst til mere grønt i din mad? Overvejer du måske at blive vegetar eller veganer? Måske bare nogle af ugens dage? Så er opskriftsamlingen 'Plantemad', der er skrevet af den passionerede blogger, grøntsagsentusiast og skribent, Mia Gardum, lige noget for dig!

Læs mere
Blomsterbergs Bedste, af Mette Blomsterberg

Mette Blomsterberg er kagedronningen over dem alle. Konditoren, som har fået hele Danmark til at bage. Hun står bag intet mindre end seks kage- og dessertbøger og nyder samtidig stor popularitet på tv, hvor hun lige nu er aktuel som den hårde, men også retfærdige, søde og sjove dommer, når folk…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Den andalusiske drøm

I 'Den andalusiske drøm' kommer du med på en fantastisk rejse til Andalusien, hvor kogebogsforfatter og madskribent Tina Scheftelowitz udlever sine drømme med god mad og livsnyderi. Og der er mange dejlige historier, at fortælle, for Tina er nemlig flyttet med sin mand Lasse Theifoldt til…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^