Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund

Tandlæge Foreningen om tandkonto

Alle danskere skal have en tandkonto, der kan bruges på tandlægebesøg. Det foreslår Tandlæge Foreningens tænketank, der vil satse på forebyggelse og gøre op med uligheden i tandsundhed.

Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver Tandlægeforeningen, hvilket især skyldes den høje egenbetaling. Derfor foreslår en tænketank nedsat af Tandlægeforeningen, at der skal indføres en obligatorisk tandkonto til alle danskere over 21 år med 400 kr. i årligt offentligt tilskud.

”En tandkonto vil motivere flere til at gå til tandlæge, så vi kan forebygge i stedet for at behandle sygdom. Det har man rigtig gode erfaringer med i Sverige,” fortæller tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som er formand for tænketanken. ”En tandkonto vil også afbureaukratisere og skabe mere tilgængelighed.” 

Særlig pulje til syge med tandproblemer

Tænketanken foreslår også at oprette en pulje til patienter, der kæmper med kroniske sygdomme og lidelser, der går udover tandsundheden. Det gælder fx patienter med dårligt reguleret diabetes, da de har større risiko for at udvikle alvorlig parodontitis. 

”Der er mange udfordringer og udgifter forbundet med at leve med en kronisk sygdom som diabetes. Især for personer med lav indkomst og på overførselsindkomst er det problematisk, at der ikke er bedre muligheder for tilskud til behandling hos tandlægen. Det er ikke rimeligt og forstærker uligheden i sundhed,” understreger Maria Iversen, politisk konsulent i Diabetesforeningen, der også er repræsenteret i tænketanken. ”Mennesker, der kæmper med diabetes og alvorlige tandproblemer, skal ikke også kæmpe med høje tandlægeregninger. Derfor skal de, der har størst behov, have den nødvendige hjælp.”

Sårbare ældre skal prioriteres

Mange af tænketankens anbefalinger til en nytænkning af voksentandplejen omhandler sårbare ældre. Det gælder fx ældre, der ikke kan betale deres tandlægeregninger og ældre, der har brug for hjælp til den daglige mundhygiejne. Og det er på tide at prioritere ældres tandsundhed højere, mener Ældre Sagen, der også sidder med ved bordet i tænketanken.

”En sund mund er afgørende for en sund alderdom. Med alderen stiger behovet for reparationer af tænderne, og mange ældre har øvrige sygdomme, der kan påvirke tandsundheden. Vi skal derfor have langt mere fokus på god tandsundhed i såvel behandling som i ældreplejen – ligesom der er behov for større tilskud til tandpleje for økonomisk trængte pensionister, der i dag er udfordret af store tandlægeregninger,” fastslår Rikke Hamfeldt, der er sundhedspolitisk konsulent i Ældre Sagen.

Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist håber, at der nu endelig er politisk vilje til at gennemføre forhandlingerne, og at man vil lade sig inspirere af tænketankens anbefalinger: 

”Tandlægeområdet er ofte blevet stedmoderligt behandlet, som om munden ikke er en del af kroppen. Jeg håber, at politikerne vil bruge tænketankens anbefalinger, som er resultatet af et stort analysearbejde og mange drøftelser med alt fra forskere til patientforeninger, til at indrette en bedre og mere tidssvarende voksentandpleje til gavn for patienterne.”  

Fakta om mundsundhed og livsstilssygdomme

Undersøgelser viser en tydelig sammenhæng mellem mundsundhed og generel sundhed. Manglende tandlægeeftersyn kan betyde, at man ikke får forbygget problemerne i tide, og at man risikerer: 

  • Tandsten
    Regelmæssig tandrensning fjerner plak og tandsten, som kan forårsage både karies og tandkødsbetændelse.
     
  • Karies og huller i tænderne
    Uden regelmæssige tandeftersyn kan små huller udvikle sig til større og mere smertefulde problemer, der kræver omfattende behandling.
     
  • Tandkødsbetændelse (gingivitis)
    Tandeftersyn hjælper med at opdage tidlige tegn på tandkødsbetændelse, som, hvis ubehandlet, kan udvikle sig til parodontitis, en alvorlig infektion, der kan føre til tab af tænder.
     
  • Tandtab
    Ubehandlede tandproblemer kan i sidste ende føre til tab af tænder, hvilket påvirker tyggeevnen og selvtilliden. Der er samtidig en sammenhæng mellem tandtab og osteoporose, hvor knogletab i kæben kan føre til tab af tænder.
     
  • Hjerte-kar-sygdomme
    Der er en dokumenteret sammenhæng mellem tandkødssygdomme og øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Bakterier fra tandkødsbetændelse kan komme ind i blodbanen og bidrage til at kolesterol ødelægger pulsårenes væggene i. Når kroppen forsøger at reparere skaden, dannes der arvæv, hvilket gør karvæggen tykkere og blodårene smallere.
     
  • Diabetes
    Personer med type 2-diabetes har en øget risiko for at udvikle gingivitis (betændelse i tandkødet), som ubehandlet kan udvikle sig til betændelse i det væv, der støtter og fastholder tænderne. Denne tilstand kaldes parodontitis.
     
  • Luftvejsinfektioner
    Bakterier fra mundhulen kan inhaleres i lungerne og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner som lungebetændelse.


Kilder:

Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^