Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund

Tandlæge Foreningen om tandkonto

Alle danskere skal have en tandkonto, der kan bruges på tandlægebesøg. Det foreslår Tandlæge Foreningens tænketank, der vil satse på forebyggelse og gøre op med uligheden i tandsundhed.

Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver Tandlægeforeningen, hvilket især skyldes den høje egenbetaling. Derfor foreslår en tænketank nedsat af Tandlægeforeningen, at der skal indføres en obligatorisk tandkonto til alle danskere over 21 år med 400 kr. i årligt offentligt tilskud.

”En tandkonto vil motivere flere til at gå til tandlæge, så vi kan forebygge i stedet for at behandle sygdom. Det har man rigtig gode erfaringer med i Sverige,” fortæller tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som er formand for tænketanken. ”En tandkonto vil også afbureaukratisere og skabe mere tilgængelighed.” 

Særlig pulje til syge med tandproblemer

Tænketanken foreslår også at oprette en pulje til patienter, der kæmper med kroniske sygdomme og lidelser, der går udover tandsundheden. Det gælder fx patienter med dårligt reguleret diabetes, da de har større risiko for at udvikle alvorlig parodontitis. 

”Der er mange udfordringer og udgifter forbundet med at leve med en kronisk sygdom som diabetes. Især for personer med lav indkomst og på overførselsindkomst er det problematisk, at der ikke er bedre muligheder for tilskud til behandling hos tandlægen. Det er ikke rimeligt og forstærker uligheden i sundhed,” understreger Maria Iversen, politisk konsulent i Diabetesforeningen, der også er repræsenteret i tænketanken. ”Mennesker, der kæmper med diabetes og alvorlige tandproblemer, skal ikke også kæmpe med høje tandlægeregninger. Derfor skal de, der har størst behov, have den nødvendige hjælp.”

Sårbare ældre skal prioriteres

Mange af tænketankens anbefalinger til en nytænkning af voksentandplejen omhandler sårbare ældre. Det gælder fx ældre, der ikke kan betale deres tandlægeregninger og ældre, der har brug for hjælp til den daglige mundhygiejne. Og det er på tide at prioritere ældres tandsundhed højere, mener Ældre Sagen, der også sidder med ved bordet i tænketanken.

”En sund mund er afgørende for en sund alderdom. Med alderen stiger behovet for reparationer af tænderne, og mange ældre har øvrige sygdomme, der kan påvirke tandsundheden. Vi skal derfor have langt mere fokus på god tandsundhed i såvel behandling som i ældreplejen – ligesom der er behov for større tilskud til tandpleje for økonomisk trængte pensionister, der i dag er udfordret af store tandlægeregninger,” fastslår Rikke Hamfeldt, der er sundhedspolitisk konsulent i Ældre Sagen.

Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist håber, at der nu endelig er politisk vilje til at gennemføre forhandlingerne, og at man vil lade sig inspirere af tænketankens anbefalinger: 

”Tandlægeområdet er ofte blevet stedmoderligt behandlet, som om munden ikke er en del af kroppen. Jeg håber, at politikerne vil bruge tænketankens anbefalinger, som er resultatet af et stort analysearbejde og mange drøftelser med alt fra forskere til patientforeninger, til at indrette en bedre og mere tidssvarende voksentandpleje til gavn for patienterne.”  

Fakta om mundsundhed og livsstilssygdomme

Undersøgelser viser en tydelig sammenhæng mellem mundsundhed og generel sundhed. Manglende tandlægeeftersyn kan betyde, at man ikke får forbygget problemerne i tide, og at man risikerer: 

  • Tandsten
    Regelmæssig tandrensning fjerner plak og tandsten, som kan forårsage både karies og tandkødsbetændelse.
     
  • Karies og huller i tænderne
    Uden regelmæssige tandeftersyn kan små huller udvikle sig til større og mere smertefulde problemer, der kræver omfattende behandling.
     
  • Tandkødsbetændelse (gingivitis)
    Tandeftersyn hjælper med at opdage tidlige tegn på tandkødsbetændelse, som, hvis ubehandlet, kan udvikle sig til parodontitis, en alvorlig infektion, der kan føre til tab af tænder.
     
  • Tandtab
    Ubehandlede tandproblemer kan i sidste ende føre til tab af tænder, hvilket påvirker tyggeevnen og selvtilliden. Der er samtidig en sammenhæng mellem tandtab og osteoporose, hvor knogletab i kæben kan føre til tab af tænder.
     
  • Hjerte-kar-sygdomme
    Der er en dokumenteret sammenhæng mellem tandkødssygdomme og øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Bakterier fra tandkødsbetændelse kan komme ind i blodbanen og bidrage til at kolesterol ødelægger pulsårenes væggene i. Når kroppen forsøger at reparere skaden, dannes der arvæv, hvilket gør karvæggen tykkere og blodårene smallere.
     
  • Diabetes
    Personer med type 2-diabetes har en øget risiko for at udvikle gingivitis (betændelse i tandkødet), som ubehandlet kan udvikle sig til betændelse i det væv, der støtter og fastholder tænderne. Denne tilstand kaldes parodontitis.
     
  • Luftvejsinfektioner
    Bakterier fra mundhulen kan inhaleres i lungerne og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner som lungebetændelse.


Kilder:

Sundhed
Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken 

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Læs mere
Sundhed
Råd omkring kosmetisk operation 

Her kan du læse Sundhedsstyrelsens beskrivelse af, hvilken information lægen skal give dig, og hvad du i øvrigt bør være opmærksom på.

Læs mere
Sundhed
Fordele og ulemper ved fuldkorn og gluten 

Omfattende forskning giver ny viden om de sundhedsmæssige fordele der er ved at øge indtaget af korn og kerner, og undersøger samtidig fordele og ulemper ved at vælge en glutenfattig kost.

Læs mere
Sundhed
Forskere: Så meget forlænger Omega 3 fedtsyrer livet 

Niveauet af omega-3 fedtsyrer i blodet kan forudsige, hvor længe vi lever. Det skriver forskere fra Hospital del Mar Medical Research Institute, som, i samarbejde med institutter og universiteter i USA og Canada, gennem 11 år, har fulgt og observeret en forsøgsgruppe på 2.240 mennesker.

Læs mere
Sundhed
Rosacea: Årsag og behandling 

Rødme på næse, hage, pande og kinder, små bumselignende knopper, sviende øjne og tydelige blodkar er alle symptomer på den kroniske hudsygdom, rosacea. Hudlidelsen forekommer oftest i ansigtet, men kan også vise sig ved rødme på halsen og øvre del af brystet.

Rosacea rammer 5-10% af den voksne…

Læs mere
Sundhed
Lær at løbe på 28 dage 

Med en nænsom opstart kan du, i løbet af bare 28 dage, nyde at en løbetur, og tilbagelægge 4 kilometer uden at have brug for pauser.

Læs mere
Sundhed
Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud 

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Sundhed
Sådan får du en god søvn 

Søvn optager en tredjedel af vores liv og er vital for vores velbefindende. Mens vi sover bearbejdes tanker og indtryk, og efter en en god nats søvn føler vi os oplagte og udhvilede, og klar til en ny dag. Men op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer og de følgerne af søvnløshed som…

Læs mere
Sundhed
Bønner mætter lige så godt som kød 

At et måltid giver god mæthedsfølelse, er ikke nødvendigvis ensbetydende med at det indeholder kød. Et studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Købehavns Universitet viser, at bælgfrugter mætter lige så godt som kød.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Nyt om senfølger efter COVID-19 

Et nyt videnskabeligt studie af senfølgerne af COVID-19 sygdom, vækker bekymring. Tidligere undersøgelser bekræfter, at man i mange måneder efter sygdom som følge af COVID-19, fortsat kan være plaget af symptomer. Nu viser en ny undersøgelse, at der blandt COVID-19-smittede, der har haft alvorlige…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^