Kategori: Sundhed

Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre, for det er jo bare mad… eller er det?

Sukkerafhængighed

Der er en forklaring på, at det kan føles som en længsel. Når man spiser sukker, sker der en stigning i blodets indhold af insulin. Denne stigning bevirker at aminosyren tryptofan forfordeles i den konkurrence, som aminosyrerne i denne kategori (neutrale, forgrenede) almindeligvis har, om transportbåndet, der fører ind i hjernen.
Den ekstra mængde tryptofan omdannes i hjernen til signalstoffet serotonin. Og her har vi forklaringen: serotonin sender nemlig et signal om psykisk velvære. Indre fred, glæde og afslappethed kommer derfor i hælene på et skud rent sukker – der må ikke tilblandes andre ting, så ryger effekten.
Faktisk er virkningen af de moderne ”lykke-piller”, netop en stigning i serotonin-niveauet. Derfor er det ikke usandsynligt at mennesket, på det ubevidste plan, faktisk giver sig selv lidt lykke-medicin ind i mellem, i form af en portion slik.

Sukker, humør og vægttab

Det kan måske også forklare, hvorfor det hjælper at give en skrigende unge noget snold. Eller at det såkaldte præmenstruelle syndrom meget ofte fører til, at selv meget ambitiøse vægt-kæmpere fra eliten, taber et slag eller to mod sukkeret.
Men det kan godt betale sig at kæmpe imod. En kraftig blodsukkerstigning giver ligeså kraftig insulinstigning og slutresultatet er, at blodsukkeret falder til et leje, der er lavere end før man forgreb sig på sukkeret. Og det udløser en ny trang til sukker. Sådan kan man køre i rutschebane med sit blodsukker, hvilket ikke ligefrem gavner evnen til at kunne koncentrere sig eller arbejde effektivt. Ud fra en teoretisk betragtning må man også forvente, at humøret svinger med. Og hvad værre er: det underminerer vægttabet. Og så er der først rigtig god grund til at trøstespise...

Hold ud!

Rådet må være at prøve at holde sig fra sukker. Hvis/når du falder i, så tag en kold tyrker, og kom tilbage til det sukkerfri liv. Man kan snige sig til lidt sukker via lidt frugt eller når måltidet tilsmages med en anelse honning /sukker. Men, gå uden om de helt store skud, som slik og tilsvarende byder på. Tag eksempelvis en æske sukkerfri Gajol. Det er slikagtigt og giver kun 25 kcal.


 

Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen 

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse 

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien 

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,…

Læs mere
Sundhed
Stort studie: Kan et højt niveau af antioxidanter reducere risikoen for demens? 

Mennesker med højere niveauer af antioxidanter i deres blod kan være mindre tilbøjelige til at udvikle demens. Det skriver forskere fra National Institute on Aging i Baltimore på baggrund af en omfattende undersøgelse af 7.283 mennesker gennem 16 år.

Læs mere
Skønhed & Pleje
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,…

Læs mere
Sundhed
Uro i benene ødelægger nattesøvnen 

Uro i benene - eller som det hedder på engelsk: Restless legs syndrome (RLS), kan være så generende, at det forstyrrer nattesøvnen og går ud over livskvaliteten. Symptomerne kan bedst beskrives som en sitrende, generende fornemmelse, der medfører en akut trang til at bevæge benene, der som regel ind…

Læs mere
Sundhed
Hæmorider: Sådan lindres og fjernes hæmorider  

Selvom Sundsstyrelsen vurderer, at op mod hver tredje dansker oplever at få hæmorider, så er problemet ikke noget der er nemt at taler om. Symptomerne på hæmorider kan imidlertid være voldsomt generende, og da der findes effektiv behandling, så er der al mulig grund til at lægge genertheden til side…

Læs mere
Sundhed
Hævede ben og ankler?  

Mere end hver anden voksne kvinde oplever at være besværet af tunge, ømme og hævede ben. Her får du et par effektive øvelser, som sætter gang i kredsløbet og lindrer generne.

Læs mere
Sundhed
Seniortilværelse med tid til egenomsorg, oplevelser og berigende samvær med livskloge mennesker 

4850. Så mange aktiviteter arrangerer Ældre Sagen hvert år for deres 920.000 medlemmer.

Over hele landet sørger Ældre Sagens lokalafdelinger for at stille alverdens spændende oplevelser på benene. Fra foredrag, sprogkurser, sang- og musikundervisning - til rejseeventyr, samvær omkring kreative…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^