Kategori: Sundhed

Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre, for det er jo bare mad… eller er det?

Sukkerafhængighed

Der er en forklaring på, at det kan føles som en længsel. Når man spiser sukker, sker der en stigning i blodets indhold af insulin. Denne stigning bevirker at aminosyren tryptofan forfordeles i den konkurrence, som aminosyrerne i denne kategori (neutrale, forgrenede) almindeligvis har, om transportbåndet, der fører ind i hjernen.
Den ekstra mængde tryptofan omdannes i hjernen til signalstoffet serotonin. Og her har vi forklaringen: serotonin sender nemlig et signal om psykisk velvære. Indre fred, glæde og afslappethed kommer derfor i hælene på et skud rent sukker – der må ikke tilblandes andre ting, så ryger effekten.
Faktisk er virkningen af de moderne ”lykke-piller”, netop en stigning i serotonin-niveauet. Derfor er det ikke usandsynligt at mennesket, på det ubevidste plan, faktisk giver sig selv lidt lykke-medicin ind i mellem, i form af en portion slik.

Sukker, humør og vægttab

Det kan måske også forklare, hvorfor det hjælper at give en skrigende unge noget snold. Eller at det såkaldte præmenstruelle syndrom meget ofte fører til, at selv meget ambitiøse vægt-kæmpere fra eliten, taber et slag eller to mod sukkeret.
Men det kan godt betale sig at kæmpe imod. En kraftig blodsukkerstigning giver ligeså kraftig insulinstigning og slutresultatet er, at blodsukkeret falder til et leje, der er lavere end før man forgreb sig på sukkeret. Og det udløser en ny trang til sukker. Sådan kan man køre i rutschebane med sit blodsukker, hvilket ikke ligefrem gavner evnen til at kunne koncentrere sig eller arbejde effektivt. Ud fra en teoretisk betragtning må man også forvente, at humøret svinger med. Og hvad værre er: det underminerer vægttabet. Og så er der først rigtig god grund til at trøstespise...

Hold ud!

Rådet må være at prøve at holde sig fra sukker. Hvis/når du falder i, så tag en kold tyrker, og kom tilbage til det sukkerfri liv. Man kan snige sig til lidt sukker via lidt frugt eller når måltidet tilsmages med en anelse honning /sukker. Men, gå uden om de helt store skud, som slik og tilsvarende byder på. Tag eksempelvis en æske sukkerfri Gajol. Det er slikagtigt og giver kun 25 kcal.


 

Sundhed
Sådan forebygger du blærebetændelse 

Rigtig mange kvinder døjer med urinvejsinfektioner. Samtidig er behandling af blærebetændelse et af de områder, hvor der bliver brugt mest antibiotika, hvilket er med til at øge risikoen for antibiotikaresistens. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen med kampagnen 'Antibiotika med omtanke' fokus på, hvad…

Læs mere
Sundhed
Forskning: 35 minutter om dagen mindsker risikoen for depression 

Blot 35 minutters bevægelse om dagen. Så lidt skal der til for at mindske risikoen for at udvikle depression - og det gælder, ifølge ny forskning, også for mennesker, der, med en arvelig disponeret sårbarhed, har øget risiko for at udvikle depression.

Læs mere
Sundhed
Kræftens Bekæmpelse: Alkoholforbrug er stadig for højt 

Over halvdelen af voksne danskere mener, at alkoholforbruget er for højt i Danmark. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Og der er noget om snakken. Danskere over 15 år drikker i gennemsnit 9,1 liter ren alkohol om året. Det svarer til mere end 600 øl.

Læs mere
Sundhed
Styrk dig selv med zoneterapi og akupressur 

Nyt stort opslagsværk om zoneterapi og akupressur viser hvordan man selv, med enkle terapeutiske teknikker, kan lindre uro, smerte og småskavanker, og stimulere følelsen af fysisk og mental ro, overskud og balance.

Læs mere
Sundhed
Overflødigt kropsfedt øger risikoen for depression 

10 kg ekstra kropsfedt øger risikoen for depression med 17 procent, fremgår det af et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Læs mere
Forbrugernyt
Er du utryg ved kopimedicin? 

Generisk medicin, som i folkemunde kaldes kopimedicin, sparer hvert år både samfundet og patienter for milliarder af kroner. Men mange patienter er utrygge ved, at medicinen hedder noget forskelligt og kan se forskellig ud fra gang til gang. Lægemiddelstyrelsen lancerer derfor en kampagne, der skal…

Læs mere
Sundhed
Sund Livsstil i Forum 2020 

Den store sundhedsmesse 'Sund Livsstil' er et tilbagevende event, der samler mre end 150 udstillere indenfor helsekost, sundhedsprodukter, velværeydelser, alternativ behandling, naturlig krops- og hudpleje samt økologiske produkter.

Læs mere
Sundhed
Trods madpakker føler børn sig sultne i løbet af skoledagen 

At madpakken trofast bliver lagt ned i skoletasken, er lige så sikkert som amen i kirken. En ny undersøgelse viser, at mere end 8 ud af 10 børn i alderen 6-15 år har madpakke med mindst fire dage om ugen. Alligevel føler mange børn sig sultne.

Læs mere
Sundhed
Sund Livsstil Aarhus 

Aldrig har begrebet 'sund livsstil' interesseret så mange – og netop 'Sund Livsstil' er også navnet på de to store helsemesser, der afvikles i København i september og i Aarhus i februar.

Læs mere
Sundhed
Hver femte over 30 år har tandprotese: Det er blevet et enormt tabu 

På trods af at 800.000 danskere har en tandprotese, er de kunstige tænder et stort tabu. Patienter holder dem skjult for ægtefæller, og efterspørgslen på de mest livagtige proteser er eksploderet i de seneste år, siger klinisk tandtekniker.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^