Kategori: Sundhed

Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre, for det er jo bare mad… eller er det?

Sukkerafhængighed

Der er en forklaring på, at det kan føles som en længsel. Når man spiser sukker, sker der en stigning i blodets indhold af insulin. Denne stigning bevirker at aminosyren tryptofan forfordeles i den konkurrence, som aminosyrerne i denne kategori (neutrale, forgrenede) almindeligvis har, om transportbåndet, der fører ind i hjernen.
Den ekstra mængde tryptofan omdannes i hjernen til signalstoffet serotonin. Og her har vi forklaringen: serotonin sender nemlig et signal om psykisk velvære. Indre fred, glæde og afslappethed kommer derfor i hælene på et skud rent sukker – der må ikke tilblandes andre ting, så ryger effekten.
Faktisk er virkningen af de moderne ”lykke-piller”, netop en stigning i serotonin-niveauet. Derfor er det ikke usandsynligt at mennesket, på det ubevidste plan, faktisk giver sig selv lidt lykke-medicin ind i mellem, i form af en portion slik.

Sukker, humør og vægttab

Det kan måske også forklare, hvorfor det hjælper at give en skrigende unge noget snold. Eller at det såkaldte præmenstruelle syndrom meget ofte fører til, at selv meget ambitiøse vægt-kæmpere fra eliten, taber et slag eller to mod sukkeret.
Men det kan godt betale sig at kæmpe imod. En kraftig blodsukkerstigning giver ligeså kraftig insulinstigning og slutresultatet er, at blodsukkeret falder til et leje, der er lavere end før man forgreb sig på sukkeret. Og det udløser en ny trang til sukker. Sådan kan man køre i rutschebane med sit blodsukker, hvilket ikke ligefrem gavner evnen til at kunne koncentrere sig eller arbejde effektivt. Ud fra en teoretisk betragtning må man også forvente, at humøret svinger med. Og hvad værre er: det underminerer vægttabet. Og så er der først rigtig god grund til at trøstespise...

Hold ud!

Rådet må være at prøve at holde sig fra sukker. Hvis/når du falder i, så tag en kold tyrker, og kom tilbage til det sukkerfri liv. Man kan snige sig til lidt sukker via lidt frugt eller når måltidet tilsmages med en anelse honning /sukker. Men, gå uden om de helt store skud, som slik og tilsvarende byder på. Tag eksempelvis en æske sukkerfri Gajol. Det er slikagtigt og giver kun 25 kcal.


 

Sundhed
Sundhedsstyrelsen: Opdateret informationen om COVID-19 

Sundhedsstyrelsen tilpasser løbende retningslinjer og informationsmateriale i takt med, at der kommer ny viden om COVID-19. I den forbindelse udgives tre reviderede pjecer, der beskriver, hvad man skal gøre, og hvor man kan få hjælp, hvis man har symptomer på COVID-19, er testet positiv for…

Læs mere
Sundhed
Årsager til smerter i bækkenet 

Smerter i underlivet kan skyldes muskelspændinger og myoser i bækkenbunden. Årsagen er for nogle kvinder, at de ubevidst spænder så meget i bækkenet, at der opstår muskelinfiltrationer, også kaldet bækkenmyoser.

Læs mere
Sundhed
COVID-19: Nyt om D- og C-vitamin 

Det har været tre lange måneder med rigtig mange restriktioner og mange store tab. Nu åbnes der igen op for Danmark: Forbuddet mod forsamlinger er hævet til 50 personer og vi kan igen besøge vores ældre på plejehjemmene. Nu kan film igen ses i biografen og træningen foregå i fitnesscenter eller…

Læs mere
Sundhed
Deltag i COVID19 forskningsundersøgelse: Hvordan har krisen påvirket dit fysiske og psykiske helbred? 

En ny, stor, international undersøgelse samler viden om, hvordan corona-pandemien påvirker det fysiske og psykiske helbred hos børn og voksne, og ikke mindst give et indblik i, hvordan krisen påvirker særlig udsatte grupper som sundhedspersonale og mennesker, som har en psykisk sygdom.

Læs mere
Sundhed
Potentiel behandling mod COVID-19 har også negative effekter 

Det er svært at føre en krig uden at nogle kommer til skade, og dette gælder også, når en behandling, der potentielt kan bruges mod Covid-19, forhindrer genopbygning af skadet lungevæv efter infektion med viruser som COVID-19.

Læs mere
Sundhed
COVID-19: D-vitamin 

Selvom Fødevarestyrelsen advarer at der er tale om misinformation, når man på de sociale medier kan læse, at man kan spise sig til et stærkere immunforsvar og dermed undgå at blive smittet med COVID-19, så vil forskning på sigt måske nå til andre konklusioner.

Læs mere
Sundhed
COVID-19: C-vitamin 

I forbindelse med videnskabelige undersøgelser af vitaminers effekt på COVID-19, kigger forskere blandt andet på, hvorvidt C-vitamin kan bruges til forebyggelse og behandling.

Læs mere
Sundhed
Diætist: Hjemmearbejde har gjort os fede. Sådan vender du tilbage til en sund og slank livsstil 

Mange arbejdspladser har været lukket ned, og tusindvis af danskere oprettede kontorlignende tilstande i privaten. Vanebrud og kort afstand til køleskabet gør det svært at holde vægten under hjemmearbejdsperioden, siger diætist Gitte Dreyer, der forklarer, hvordan vi kommer tilbage på sporet,…

Læs mere
Sundhed
Her er danskernes usunde vaner under Corona-krisen 

Da Danmark blev lukket ned, betød det for manges vedkommende, at mange af hverdagens fysiske aktiviteter blev udskiftet med sofaen i hjemmet. Ifølge en ny undersøgelse svarer knap 30 procent af de adspurgte, at krisen har fået dem til at træne mindre og samtidig vurderer hver fjerde, at de også har…

Læs mere
Sundhed
Trist og ængstelig i en krisetid? 

I en krise, som den vi befinder os i lige nu, bliver man nemt overvældet af frygt og ængstelighed. Det er utrygt, når ingen med sikkerhed kan sige, hvordan situationen vil udvikle sig, og det er stressende at tænke på, hvilke konsekvenser det kan have, hvis man selv eller ens pårørende smittes.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^