Kategori: Sundhed

Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre, for det er jo bare mad… eller er det?

Sukkerafhængighed

Der er en forklaring på, at det kan føles som en længsel. Når man spiser sukker, sker der en stigning i blodets indhold af insulin. Denne stigning bevirker at aminosyren tryptofan forfordeles i den konkurrence, som aminosyrerne i denne kategori (neutrale, forgrenede) almindeligvis har, om transportbåndet, der fører ind i hjernen.
Den ekstra mængde tryptofan omdannes i hjernen til signalstoffet serotonin. Og her har vi forklaringen: serotonin sender nemlig et signal om psykisk velvære. Indre fred, glæde og afslappethed kommer derfor i hælene på et skud rent sukker – der må ikke tilblandes andre ting, så ryger effekten.
Faktisk er virkningen af de moderne ”lykke-piller”, netop en stigning i serotonin-niveauet. Derfor er det ikke usandsynligt at mennesket, på det ubevidste plan, faktisk giver sig selv lidt lykke-medicin ind i mellem, i form af en portion slik.

Sukker, humør og vægttab

Det kan måske også forklare, hvorfor det hjælper at give en skrigende unge noget snold. Eller at det såkaldte præmenstruelle syndrom meget ofte fører til, at selv meget ambitiøse vægt-kæmpere fra eliten, taber et slag eller to mod sukkeret.
Men det kan godt betale sig at kæmpe imod. En kraftig blodsukkerstigning giver ligeså kraftig insulinstigning og slutresultatet er, at blodsukkeret falder til et leje, der er lavere end før man forgreb sig på sukkeret. Og det udløser en ny trang til sukker. Sådan kan man køre i rutschebane med sit blodsukker, hvilket ikke ligefrem gavner evnen til at kunne koncentrere sig eller arbejde effektivt. Ud fra en teoretisk betragtning må man også forvente, at humøret svinger med. Og hvad værre er: det underminerer vægttabet. Og så er der først rigtig god grund til at trøstespise...

Hold ud!

Rådet må være at prøve at holde sig fra sukker. Hvis/når du falder i, så tag en kold tyrker, og kom tilbage til det sukkerfri liv. Man kan snige sig til lidt sukker via lidt frugt eller når måltidet tilsmages med en anelse honning /sukker. Men, gå uden om de helt store skud, som slik og tilsvarende byder på. Tag eksempelvis en æske sukkerfri Gajol. Det er slikagtigt og giver kun 25 kcal.


 

Sundhed
Kræftens Bekæmpelse: Tjek dine modermærker - 5 farlige forandringer 

Danmark har en af verdens højeste forekomster af modermærkekræft, og hver uge dør fem personer af sygdommen. Men modermærkekræft, der opdages i tide, kan helbredes. Med kampagnen ’Tjek Mærkerne’ sætter Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dansk Dermatologisk Selskab fokus på, hvordan vi tjekker vores…

Læs mere
Sundhed
Hver fjerde ung med handicap eller diagnose står uden for uddannelsessystemet 

På bare ti år er der sket næsten en tredobling i antallet af børn med angst eller depression, og antallet af børn og unge med ADHD er steget fra 7.186 til 25.029. Psykiatriens fokus på udredning af børn og unges psykiske lidelser er forudsætningen for behandling, men skal også sikre at børn og unge…

Læs mere
Sundhed
Hver dansker køber i snit 35 kg søde sager om året 

Slik, kage, is, desserter, chokolade. Det er en underdrivelse at sige, at danskere er glade for søde sager. Ifølge en opgørelse fra DTU, så indtager Danmark, med hele 35 kg søde sager pr. dansker om året, den globale førsteplads for slikindkøb.

Læs mere
Sundhed
Må man ryge ved busstoppestedet? 

Må man ryge ved busstoppestedet, på legepladsen eller ved fodboldbanen? Nej, lyder det fra et stort flertal af danskerne i en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Hjerteforeningen. Flere steder er udelivet allerede blevet røgfrit.

Læs mere
Sundhed
Danskerne lever længere – selv i et år med coronapandemi 

Selvom coronavirussen indtil videre har krævet en del dødsfald, fortsætter middellevetiden i Danmark med at stige. En gennemsnitlig dansker kan nu regne med at blive lidt over 81 år, hvilket er cirka fem måneder mere i forhold til 2016. Det viser en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Én avokado om dagen regulerer kolesteroltallet 

De smager fantastisk og er, med deres indhold af vitaminer, mineraler og fedtsyrer, kendt som en superfood. Og nu peger forskning på endnu en god grund til at spise avokado. Ifølge nye studier, bidrager blot en enkel avokado om dagen nemlig til regulering af kolesterolet i blodet.

Læs mere
Sundhed
Lidt bedre slik 

Efter at have samlet et større sortiment af sukkerfri slik, stod det klart, at kaloriereduktionen ved at vælge sukkerfri slik faktisk kan være af betydningsfuld størrelse!

Læs mere
Sundhed
Mindsk trangen til sødt 

At begynde dagen med et måltid, kan være en god idé, hvis du har hang til søde sager. Energien fra måltidet giver brændstof til krop og hjerne, og stabiliserer dit blodsukker så du føler mindre trang til søde sager i løbet af formiddagen.

Læs mere
Sundhed
Til kamp mod dellerne 

Er det blevet en udfordring at få knappet de bukser, du ellers har passet i årevis? Snærer de i taljen, så dellerne buler ud over linningen?

Deller er dejlige, men bliver de for store, er det både irriterende og usundt. Og når fedtet først har sat sig, så kræver det vilje og vedholdenhed at komme…

Læs mere
Sundhed
Med nedlukningen stiger graden af ensomhed og angst  

Når samfundet lukkes ned, stiger graden af ensomhed og angst blandt unge under 30 år og mennesker, som tidligere har været ramt af psykisk sygdom. Forskere fra Københavns Universitet og deres internationale kollegaer har undersøgt, hvordan pandemien påvirker vores psykiske helbred.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^