Kategori: Sundhed

Listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil er så lang, at selv den tungeste sofakartoffel burde føle sig motiveret til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.

Slip din indre sofakartoffel 

I vores samfund sidder vi stille som aldrig før - i bilen, foran skærmen på arbejdet og i sofaen derhjemme. Vi ved jo godt, at det er skidt for helbredet, men hvad kan man gøre, når man er op imod magelighed og faste rutiner? Det har videnskabsjournalisten Mikael Schneider et godt bud på. I sin bog 'Op af stolen' introducerer han 'aktive pauser' som en nem og overkommelig vej ud af stillesidning.

Det stillesiddende dødssyndrom
Næsten halvdelen af erhvervsaktive voksne danskere har stillesiddende arbejde. Det svarer til omkring en million mennesker, der i hverdagen sætter bagdelen godt til rette i en kontorstol, et bilsæde eller en helt tredje anordning, der sikrer dem fuld fokus på den opgave, de skal løse - men samtidig holder dem helt og aldeles i ro.
"Hjemme i stuen er det sofaen, der står model til vores bagdeles sidderi. Mere end 3 timer om dagen lider den gennemsnitlige sofahynde overlast, mens fjernsynet, iPad´en og telefonen holder os hen i absolut stillesidning" fastslår Mikael Schneider. "Sådan har det ikke altid været. Fænomenet er nyt, og derfor er det først nu, at forskerne kan løfte sløret for, hvilke effekter det har på os. Det ser ærlig talt skidt ud."
'Det stillesiddende dødssyndrom', kalder eksperterne det, når mennesker dør af at sidde stille.
"Og det gør vi" siger Mikael Schneider. "Om ikke bogstaveligt, så af følgevirkningerne af at sidde stille og være inaktive alt for længe hver dag. Stillesiddende adfærd øger risikoen for overvægt og en række livsstilssygdomme, som i sidste ende kan tage livet af os."

6 nemme og overkommelige råd til at undgå stillesidning
Mikael Schneiders bog handler ikke om motion eller hård fysisk aktivitet. Motion i sig selv kan nemlig ikke kompensere for for meget stillesiddende adfærd. Bogen handler i stedet om de små ting, der hjælper os i kampen mod det stillesiddende dødssyndrom.
"Vi skal slukke for skærmene, stå i stedet for at sidde, holde aktive pauser, finde syslerne frem igen. Alt hvad der kan få os op af stolen og øge vores energiforbrug bare en lille smugle. For de små forandringer kan have stor betydning i sidste ende" skriver forfatteren.

Med 6 nemme råd guider Mikael Schneider dig til en hverdag som ikke-stillesidder. Men først præsenteres du for forskningens svar på, hvorfor og hvad stillesiddende adfærd gør ved din krop og dit helbred. Her understreges alvoren, for listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil, er lang. Med den viden in mente, så vil selv den tungeste sofakartoffel være klar til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.   

Titel: Op af stolen - Gode råd til at undgå stillesidning
Forfatter: Mikael Schneider
Forlag: Fadl´s Forlag

 

Sundhed
Tegn på tvangsoverspisning - Binge Eating Disorder (BED)  

Omkring 30-40 % af de mennesker, der søger behandling for overvægt anslås af have en grad af spiseforstyrelsen Binge Eating Disorder (BED) eller på dansk 'tvangsoverspisning'. Derfor er det vigtigt at kende symptomerne, som især kommer til udtryk gennem ens tilgang til mad, til sin krop og til sig…

Læs mere
Sundhed
Sådan forebygger du blærebetændelse 

Rigtig mange kvinder døjer med urinvejsinfektioner. Samtidig er behandling af blærebetændelse et af de områder, hvor der bliver brugt mest antibiotika, hvilket er med til at øge risikoen for antibiotikaresistens. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen med kampagnen 'Antibiotika med omtanke' fokus på, hvad…

Læs mere
Sundhed
Forskning: 35 minutter om dagen mindsker risikoen for depression 

Blot 35 minutters bevægelse om dagen. Så lidt skal der til for at mindske risikoen for at udvikle depression - og det gælder, ifølge ny forskning, også for mennesker, der, med en arvelig disponeret sårbarhed, har øget risiko for at udvikle depression.

Læs mere
Sundhed
Kræftens Bekæmpelse: Alkoholforbrug er stadig for højt 

Over halvdelen af voksne danskere mener, at alkoholforbruget er for højt i Danmark. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Og der er noget om snakken. Danskere over 15 år drikker i gennemsnit 9,1 liter ren alkohol om året. Det svarer til mere end 600 øl.

Læs mere
Sundhed
Styrk dig selv med zoneterapi og akupressur 

Nyt stort opslagsværk om zoneterapi og akupressur viser hvordan man selv, med enkle terapeutiske teknikker, kan lindre uro, smerte og småskavanker, og stimulere følelsen af fysisk og mental ro, overskud og balance.

Læs mere
Sundhed
Overflødigt kropsfedt øger risikoen for depression 

10 kg ekstra kropsfedt øger risikoen for depression med 17 procent, fremgår det af et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Læs mere
Forbrugernyt
Er du utryg ved kopimedicin? 

Generisk medicin, som i folkemunde kaldes kopimedicin, sparer hvert år både samfundet og patienter for milliarder af kroner. Men mange patienter er utrygge ved, at medicinen hedder noget forskelligt og kan se forskellig ud fra gang til gang. Lægemiddelstyrelsen lancerer derfor en kampagne, der skal…

Læs mere
Sundhed
Sund Livsstil i Forum 2020 

Den store sundhedsmesse 'Sund Livsstil' er et tilbagevende event, der samler mre end 150 udstillere indenfor helsekost, sundhedsprodukter, velværeydelser, alternativ behandling, naturlig krops- og hudpleje samt økologiske produkter.

Læs mere
Sundhed
Trods madpakker føler børn sig sultne i løbet af skoledagen 

At madpakken trofast bliver lagt ned i skoletasken, er lige så sikkert som amen i kirken. En ny undersøgelse viser, at mere end 8 ud af 10 børn i alderen 6-15 år har madpakke med mindst fire dage om ugen. Alligevel føler mange børn sig sultne.

Læs mere
Sundhed
Sund Livsstil Aarhus 

Aldrig har begrebet 'sund livsstil' interesseret så mange – og netop 'Sund Livsstil' er også navnet på de to store helsemesser, der afvikles i København i september og i Aarhus i februar.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^