Kategori: Sundhed

Mænd overvurderer helbredet sammenlignet med kvinder 

Danske mænd synes selv, de er ved godt helbred, viser ny undersøgelse. Men der er stor forskel på mandens egen sundhedsopfattelse, og hvordan det i virkeligheden forholder sig – en forskel som kan få alvorlige konsekvenser og spænde ben for et bedre helbred, siger ekspert i mænds sundhed. Han understreger derfor vigtigheden af at tænke i alternative sundhedstilbud, når det kommer til mænd.

Til trods for at danske mænd ifølge statistikken er overrepræsenteret inden for de fleste sygdomme og lever 4-5 år kortere end kvinder, synes de selv, de er ved godt helbred, viser ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Sanofi. Ifølge undersøgelsen synes hele 74% af mændene, at deres helbred er godt eller meget godt, og 55% er tilfredse med deres helbred. Kun 8% svarer, at de vil beskrive deres helbred som dårligt eller meget dårligt, og kun 12% svarer, at de ikke er tilfredse med deres helbred.

Sammenligner man tallene med, hvordan kvinderne oplever deres helbred, ser billedet stort set ens ud. 72% af kvinderne svarer, at de vil beskrive deres helbred som godt eller meget godt, og 48% at de er tilfredse med deres helbred. Kun 11% svarer, at de synes deres helbred er dårligt eller meget dårligt, og 13% at de ikke er tilfredse med deres helbred.

Mænd overvurderer, kvinder undervurderer
At der ikke er synderlig forskel på, hvordan mænd og kvinder oplever deres helbred, på trods af at mænds helbred statistisk set er langt dårligere end kvinders, kommer ikke bag på Svend Aage Madsen, formand for Forum for Mænds Sundhed og chefpsykolog på Rigshospitalet. Undersøgelsens resultater er nemlig, ifølge Svend Aage Madsen, et klassisk eksempel på den måde, hvorpå de to køn vurderer deres eget helbred:
”Mænd har en tendens til at overvurdere deres helbred, hvorimod det hos kvinder ofte er omvendt. Det betyder, at det ofte kan se ud som om, at der ikke er den store forskel, når man spørger ind til kvinder og mænds helbred. Men virkeligheden er, at mænd er stærkt overrepræsenteret, når det kommer til stort set alle sygdomme, og at de dør tidligere end kvinder, som følge af sygdom”, fortæller Svend Aage Madsen.

Selvopfattelse kan spænde ben for helbredet
At manden har en anden og mere positiv opfattelse af eget helbred kommer yderligere til udtryk i undersøgelsen. Kun 13% af mændene svarer, at de er helt enige i, at de frygter at bliver ramt af en alvorlig sygdom som f.eks. kræft eller diabetes, hvorimod det blandt kvinderne er næsten dobbelt så mange, nemlig 23%.
Undersøgelsen viser også, at kvinder i højere grad end mænd passer på deres helbred. Eksempelvis er der flere kvinder end mænd, der svarer, at de prioriterer at passe på deres helbred i dagligdagen. Der er også flere kvinder end mænd, der svarer, at de spiser sundt, undlader at drikke for meget alkohol, sørger for at få nok søvn og passer på deres vægt – alt sammen for at passe på deres helbred. 

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet YouGov for Sanofi. Der er i alt gennemført 1024 CAWI-interview med danskere (520 kvinder og 504 mænd) i alderen 18+ år, i perioden 16.-19. december 2016

  • 54% af mændene og 63% af kvinderne i undersøgelsen siger, at de prioriterer at passe på deres helbred i hverdagen
  • 53% af mændene og 65% af kvinderne siger, de spiser sundt og varieret for at passe på deres helbred
  • 42% af mændene og 58% af kvinderne siger, de lader være med at drikke for meget alkohol for at passe på deres helbred
  • 52% af mændene og 63% af kvinderne sørger for at få nok søvn for at passe på deres helbred
  • 43% af mændene og 58% af kvinderne passer på deres vægt for at passe på deres helbred

Fakta om mænd sundhed

  • Mænd i Danmark lever 4-5 år kortere end kvinder.
  • Enlige mænd lever omkring 7 år kortere end mænd i parforhold.
  • Mænd er overrepræsenteret inden for de fleste sygdomme sammenlignet med kvinder. Det skyldes en kombination af dårlig livsstil, og at mænd ofte ikke kommer til lægen i tide.
  • Mænd går 30 pct. mindre til deres praktiserende læge sammenlignet med kvinderne.
  • Omkring 6.000 mænd i Danmark dør årligt, før de fylder 65 år – det er næsten dobbelt så mange som kvinder. 
Sundhed
Guide: Sådan tager I p-pille-snakken 

De færreste kvinder glæder sig nok til at skulle have den første ’p-pillesnak’ – hvad enten de er mødre eller døtre. For hvordan tager man lige initiativ til den, og hvad synes modparten om det at tale om sex og prævention? Her er en guide, baseret på en undersøgelse blandt 730 yngre kvinder, der…

Læs mere
Sundhed
Søvnproblemer 

Alt for mange danskere sover for lidt og for dårligt, og det kan blandt andet have konsekvenser for trivslen i hverdagen. Manglende energi og overskud, nedsat stress-tærskel og dårligt humør, er nogle af de umiddelbare symptomer, og på længere sigt kan dårlig søvn blandt andet resultere i forhøjet…

Læs mere
Sundhed
Hormonforstyrrende stoffer kan påvirke brystudviklingen 

Nye forskningsstudier peger på, at hormonforstyrrende stoffer kan påvirke brystvævets udvikling i mennesker.

Læs mere
Sundhed
Og den mest udbredte sovestilling er .... 

På ryggen, på siden eller i fosterstilling? Det er ikke altid nemt at finde den rette stilling, når vi skal finde ro for natten. Men en ny undersøgelse foretaget for hoteleksperten Hotels.com viser, at danskerne har valgt side.

Læs mere
Sundhed
Er du blevet målt for nyligt? 

Det er vigtigt at kende sit blodtryk. Er det for højt, betyder det større risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Læs mere
Sundhed
Irritabel tarm og mave 

Omkring 500.000 danskere menes at være ramt at IBS, en mave-tarm lidelse, der medfører mavesmerter og generende symptomer som oppustethed, diarré, forstoppelse, pludselig og hyppig afføringstrang, kvalme samt træthed.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Sundhed
Bivirkninger ved HPV-vacciner skal undersøges 

Hvert år opereres mere end 6.000 kvinder for forstadier til livmoderhalskræft, og hvert år koster livmoderhalskræft omkring 100 danske kvinder livet. Derfor har en vaccine mod livmoderhalskræft, den såkaldte HPV-vaccine, været en del af det danske børnevaccinationsprogram og et gratis tilbud til…

Læs mere
Sundhed
Fejldosering i håndbog om Panodil Junior 

I en håndbog om Panodil Junior er der angivet en forkert dosering i behandlings-vejledningen, advarer medicinalfirmaet GSK, der står bag Panodil.

Læs mere
Sundhed
Danskerne fravælger LCHF diæt 

34% af danskerne kender til LCHF kostprincipperne, men kun 2% af dem lever efter diætens forskrifter. Det viser en helt ny analyse som YouGov har udarbejdet for Fuldkornspartnerskabet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^