Kategorier: Sundhed  -  Kom i form

Mange er fysisk aktive for at forbedre sundheden, men lysten til at bevæge kroppen er vigtigere, viser undersøgelsen Danmark i Bevægelse, Syddansk Universitet. Helt nye resultater belyser alsidigheden i vores bevægelsesvaner og fokuserer på motivation til bevægelse.

Lyst og glæde motiverer os til fysisk aktivitet 

Hver dag er vi fysisk aktive på et væld af forskellige måder. Hver femte cykler til og fra job eller uddannelse, hver 10. har fysisk anstrengende arbejde, hver 10. udfører havearbejde flere gange om ugen, og syv ud af ti, deltager mindst fem gange om ugen i forskellige bevægelsesaktiviteter i fritiden, lige fra gåture til fitness eller svømning. Det viser en ny undersøgelse, der kortlægger vores bevægelsesvaner i hjemmet, på arbejde/uddannelse og i fritiden.

Men hvad er det, der driver os? At blive sundere? At være sammen med andre? At skabe gode præstationer og vinde?  Det giver Danmarks største måling af vores bevægelsesvaner, Danmark i Bevægelse, Syddansk Universitet (SDU), nu helt nye svar på. Forskningsprojektet er støttet af Nordea-fonden, og resultaterne bygger på svar fra hele 163.000 respondenter.

Lysten er stærkest, men sundhed spiller også ind

Undersøgelsen er den første af sin art, der undersøger motivationen til forskellige typer af bevægelse. Professor Bjarne Ibsen fra Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik forklarer:

”Lyst og sundhed er de vigtigste motiver på tværs af bevægelsestyper. Men lysten, altså det at kunne lide aktiviteten, er mest fremherskende. At være en del af et fællesskab spiller en noget mindre rolle, og præstation og konkurrence er en relativt lille motivationsfaktor,” siger han. ”Så hvis vi gerne vil have, at flere bevæger sig, skal vi i højere grad fokusere på det, som mange har lyst til og føler glæde ved.”

Det kommer dog helt an på aktiviteten, hvad der driver folk. Løb, fitness, mental træning og gymnastik dyrkes primært på grund af sundheden. Lysten og fællesskabet er derimod de stærkeste motiver, når det drejer sig om aktiviteter på og i vand, boldspil, udeliv, dans og street- og rulleaktiviteter. Præstation har kun stor betydning i boldspil.

Hver fjerde går tur med hunden hver uge

Undersøgelsen tegner et billede af, at vi bevæger os på et væld af forskellige måder i hverdagen. Bjarne Ibsen sammenligner det med en tur i supermarkedet:

”Vi vælger lidt fra mange forskellige hylder og sammensætter vores helt egen blanding af fysisk aktivitet. Hver for sig fylder aktiviteterne ikke så meget, men tilsammen er der meget bevægelse i danskernes hverdag,” siger han.

Nogle eksempler:

  • Fysisk anstrengende hverdagsaktiviteter: 37 pct. udfører mindst én af følgende hver dag: Rengøring, havearbejde og cykling til og fra arbejde/uddannelse.
  • Bevægelse i fritiden, der ofte har et andet formål end motion, fx gåture eller cykling på hverdagscykel: 78 pct. praktiserer mindst én aktivitet en gang om ugen, og 44 pct. hver dag. Mest udbredt er gåtur med hund, som 13 pct. udfører næsten dagligt og 23 pct. hver uge.
  • Idræt eller motion praktiseres samlet af 84 pct. hver uge og 58 pct. hver dag, 33 pct. dyrker hver uge styrketræning, 22 pct. løber en tur og 10 pct. dyrker yoga.

Kontanthjælpsmodtagere ligger i bund

Én gruppe skiller sig ud: Kontanthjælpsmodtagerne. Andelen af kontanthjælpsmodtagere, der ikke deltager i en bevægelsesaktivitet i fritiden mindst en gang om ugen, er næsten dobbelt så høj som for gennemsnittet af den voksne befolkning over 15 år.

Generelt er billedet: Jo mere uddannelse, jo mere bevægelse i fritiden.
”I mange år har kommuner og organisationer fokuseret på at få danskerne til at bevæge sig mere, mens der har været alt for lille fokus på den store ulighed i deltagelsen. Det er på tide, at man begynder at interessere sig for de sociale mekanismer, der betyder, at udsatte grupper i samfundet i meget mindre grad får glæde af fysisk aktivitet end de mere ressourcestærke,” pointerer Bjarne Ibsen.

Senere vil forskerne bl.a. undersøge barrierer for bevægelse, og til efteråret vil hver af de 98 danske kommuner modtage resultater om borgernes bevægelsesvaner i netop deres område.

Fakta: Bevægelsesvaner i glimt

  • Vinterbadning dyrkes ’5 dage eller mere om ugen’ af flere, end der svømmer i svømmehal, kører på racercykel eller spiller fodbold lige så ofte.
  • Gåtur med hund er den aktivitet, der praktiseres af flest næsten hver dag og er mere udbredt end gåtur i moderat tempo og cykling på hverdagscykel.
  • Fitness-konditionstræning dyrkes af lige så mange, som der løber en tur, både som hverdagsaktivitet og mindst en gang om ugen.
  • Friluftsliv dyrkes af næsten lige så mange dagligt og i løbet af en uge som meditation og mindfulness.
  • Yoga praktiseres hver uge af flere, end der dyrker motionsgymnastik og badminton - tilsammen.

Kilde: Danmark i Bevægelse



Alkoholforbrug i Danmark fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Sundhed
Fakta: 860.000 danskere har problemer med alkohol 

Alkoholforbruget i Danmark er højt, og statistikkerne taler deres tydelige sprog. Omkring 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, mens 585.000 har et skadeligt forbrug, og 140.000 er afhængige af alkohol. Dette problematiske forbrug fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder en øget risiko…

Læs mere
Synstab og demens: hvordan synsproblemer påvirker hjernens sundhed og mental velvære.
Sundhed
Synstab og demens: En overset sammenhæng 

Ny forskning fra det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet peger på, at ubehandlet synstab kan være en vigtig faktor i udviklingen af demens. Mens man tidligere har haft fokus på høretab som en risikofaktor, begynder synstab nu også at få opmærksomhed som en potentiel trussel mod hjernens…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Tørre øjne symptomer, årsager og behandling
Sundhed
8 årsager til tørre øjne 

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' i juli, er det vigtigt at sætte fokus på en udbredt, men ofte overset tilstand: tørre øjne, som ifølge Øjenforeningen rammer 11 pct. af befolkningen mellem 30-60 år.

Når lidelsen især ses hos ældre, så skyldes det, at produktionen af tårer aftager med…

Læs mere
Kend de 18 råvarer, der har indflydelse på blodtrykket
Sundhed
18 råvarer: Spis dig til et lavere blodtryk 

For mange danskere er højt blodtryk en skjult trussel – hele 20 procent af dem, der er ramt, og næsten en tredjedel er uvidende om det. Højt blodtryk opstår, når hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet gennem kroppens arterier, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer som…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Blågrønalger symptomer
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Tandlæge Foreningen om tandkonto
Sundhed
Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^