Kategori: Sundhed

Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.

Ondt i ryggen påvirker livskvaliteten for mange danskere. Kvinder i alderen 30-49 år er særligt udsatte for rygsmerter. Forebyggelse af lænderygsmerter er vigtig for at undgå økonomiske konsekvenser.

Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af rygsmerter, som rammer tusindvis af danskere hvert år. Og det er især kvinder, der betaler prisen i form af lænderygsmerter.

Vidste du, at omkring 1 million danskere enten har haft ondt i ryggen i de sidste par uger eller lider af en diskusprolaps? Det er chokerende tal, der understreger, hvor stor en folkesygdom rygproblemer er i Danmark. En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, hvor dyrt det koster samfundet. Hvert år løber regningen op på omkring 33,5 milliarder kroner i tabt produktion. Det er penge, vi som samfund mister på grund af folk, der enten er sygemeldt eller tvunget til at stoppe med at arbejde, før de burde.

Men det er ikke bare statistikker. Det handler om mennesker – som dig og mig. Måske kender du selv nogen, der har måttet tage sygedage på grund af rygsmerter, eller måske har du prøvet det på egen krop. Det er ikke sjovt, og det går hårdt ud over både livskvalitet og arbejdsstyrken.

Hvem rammes hårdest?

Analysen, som bygger på svar fra Den Nationale Sundhedsprofil, viser, at det særligt er mænd mellem 50 og 66 år og kvinder mellem 30 og 49 år, der rammes økonomisk. Det er ikke kun sygedage, der koster – førtidspension er den største udgiftspost. Især kvinder bliver hårdt ramt, hvor tabet af arbejdsindtægt på grund af nytilkendt førtidspension er tre gange større end hos mænd.

Langvarigt sygefravær og tidlig død er også med til at øge omkostningerne. Det er et alvorligt problem, der kræver handling, hvis vi vil reducere både de menneskelige og økonomiske omkostninger ved denne folkesygdom.

En opfordring til dig

Hvis du selv har oplevet rygsmerter, ved du, hvor invaliderende det kan være. Men det er også noget, vi som samfund kan gøre noget ved. Det starter med os selv – med at passe på vores ryg og søge hjælp, når smerterne opstår, i stedet for at ignorere dem. Så husk at strække ud, løfte med omtanke og holde kroppen i gang. Din ryg vil takke dig for det - og det vil samfundet også.

 

Spis klimavenligt 1. Oktober
Sundhed
Spis klimavenligt 1. Oktober 

Drop kødet og spis klimavenligt på den internationale vegetardag den 1. oktober ...

Læs mere
Danskerne er vilde med fuldkorn
Sundhed
Danskerne er vilde med fuldkorn 

Danskerne erstatter i stigende grad hvedemelsprodukter med de grovere fuldkornsversioner. Det kan komme folkesundheden til gode ...

Læs mere
Fakta om kvinder og hjertekarsygdom
Sundhed
Fakta om kvinder og hjertekarsygdom 

I dag skyldes mere end hver fjerde dødsfald blandt kvinder en hjertekarsygdom ...

Læs mere
Blodprop - kender du symptomerne?
Sundhed
Blodprop - kender du symptomerne? 

Ny undersøgelse viser at ni ud af ti kvinder er klar over, at en trykkende eller strammende følelse i brystet er tegn på en blodprop i hjertet ...

Læs mere
Kær barm har mange navne
Sundhed
Kær barm har mange navne 

Støt årets brystkampagne med køb af kampagneprodukter med navne som ”gode gajoler, modne meloner, airbags, babser og jader” ...

Læs mere
Vi ignorerer risiko for hjertekarsygdom
Sundhed
Vi ignorerer risiko for hjertekarsygdom  

Danskere ignorerer risiko for hjertekarsygdom, viser ny undersøgelse. Vi er ikke tilstrækkelig fysisk aktive og vi spiser og drikker os ihjel ...

Læs mere
Grøn og guddommelig med sophie uliano!
Sundhed
Grøn og guddommelig med sophie uliano! 

En sand overflod af idéer, råd, viden, henvisninger og referencer til hvordan livet kan leves bæredygtigt med grønne alternativer. Start i et hjørne - eller kør hele programmet ...

Læs mere
Kender du symptomerne på blodprop?
Sundhed
Kender du symptomerne på blodprop? 

Kvinders symptomer på blodprop i hjertet kan være meget forskellige fra mænds. Kender du symptomerne på blodprop? Ved du hvordan du forebygger blodprop?

Læs mere
Lev sundt med vitaminer og mineraler
Sundhed
Lev sundt med vitaminer og mineraler 

Henrik Dillings nye bog er spækket med forfatterens råd og vejledning til hvordan du bør tilberede din mad for at få de vitaminer og mineraler du har brug for ...

Læs mere
Tager du kosttilsskud?
Sundhed
Tager du kosttilsskud? 

Tager du et dagligt kosttilskud, så er du ikke alene. Fødevarestyrelsen vurderer at 6 ud af 10 danskere indtager kosttilskud. Men er der overhoved nogen grund til at tage kosttilskud?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^