Kategori: Sundhed

Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.

Ondt i ryggen påvirker livskvaliteten for mange danskere. Kvinder i alderen 30-49 år er særligt udsatte for rygsmerter. Forebyggelse af lænderygsmerter er vigtig for at undgå økonomiske konsekvenser.

Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af rygsmerter, som rammer tusindvis af danskere hvert år. Og det er især kvinder, der betaler prisen i form af lænderygsmerter.

Vidste du, at omkring 1 million danskere enten har haft ondt i ryggen i de sidste par uger eller lider af en diskusprolaps? Det er chokerende tal, der understreger, hvor stor en folkesygdom rygproblemer er i Danmark. En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, hvor dyrt det koster samfundet. Hvert år løber regningen op på omkring 33,5 milliarder kroner i tabt produktion. Det er penge, vi som samfund mister på grund af folk, der enten er sygemeldt eller tvunget til at stoppe med at arbejde, før de burde.

Men det er ikke bare statistikker. Det handler om mennesker – som dig og mig. Måske kender du selv nogen, der har måttet tage sygedage på grund af rygsmerter, eller måske har du prøvet det på egen krop. Det er ikke sjovt, og det går hårdt ud over både livskvalitet og arbejdsstyrken.

Hvem rammes hårdest?

Analysen, som bygger på svar fra Den Nationale Sundhedsprofil, viser, at det særligt er mænd mellem 50 og 66 år og kvinder mellem 30 og 49 år, der rammes økonomisk. Det er ikke kun sygedage, der koster – førtidspension er den største udgiftspost. Især kvinder bliver hårdt ramt, hvor tabet af arbejdsindtægt på grund af nytilkendt førtidspension er tre gange større end hos mænd.

Langvarigt sygefravær og tidlig død er også med til at øge omkostningerne. Det er et alvorligt problem, der kræver handling, hvis vi vil reducere både de menneskelige og økonomiske omkostninger ved denne folkesygdom.

En opfordring til dig

Hvis du selv har oplevet rygsmerter, ved du, hvor invaliderende det kan være. Men det er også noget, vi som samfund kan gøre noget ved. Det starter med os selv – med at passe på vores ryg og søge hjælp, når smerterne opstår, i stedet for at ignorere dem. Så husk at strække ud, løfte med omtanke og holde kroppen i gang. Din ryg vil takke dig for det - og det vil samfundet også.

 

Sundhed
Hvorfor oplever Danmark en stigning i antallet af børn med autisme? 

De seneste 25 år har der været en voldsom vækst i antallet af børn med en autismediagnose. I dag vurderes det, at en ud af 100 danskere er autister. Man regner altså med, at der i Danmark findes omkring 50.000 autister. Fire gange så mange drenge som piger er autister.

Læs mere
Sundhed
Fiskeolie under graviditeten reducerer barnets risiko for astma 

Børn har markant mindre risiko for at udvikle astma, hvis deres mødre har indtaget fiskeolie under graviditeten. Det viser et nyt studie fra Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Forskerne har fulgt en…

Læs mere
Sundhed
Hader du at motionere? Måske er det dine geners skyld 

For nogle af os er det virkelig op ad bakke, når det kommer til at få den daglige motion. Lange arbejdsdage, et presset program på hjemmefronten og vinterens mørke og kulde gør det vanskeligt at finde motivationen til at komme afsted og få indhentet de anbefalede daglige 10.000 skridt. Og nu peger…

Læs mere
Vi tester!
Fitbit Flex 2 

Med den spritnye Flex 2 fra Fitbit har du ikke blot en smal, strømlignet aktivitetstracker, der udførligt registrerer dine fitnessdata og sørger for, at du holder dig motiveret, nu kan du tilmed vælge at have trackeren siddende i et elegant designet armbånd.

Læs mere
Sundhed
Kostomlægning ved hjælp af kinesiologi 

Mens mange nye videnskabelige studier bekræfter, at en individuelt sammensat kost, tilpasset det enkelte menneske, er essentiel for vores helbred og trivsel, så er spørgsmålet, hvordan man omsætter denne viden i praksis. Engang i fremtiden vil det formentlig blive muligt, at vi hver især kan få…

Læs mere
Sundhed
Nikkelallergikere skal beskyttes bedre 

Omkring 10 procent af danske kvinder lider af allergi over for nikkel, som i langt de fleste tilfælde er udløst ved brug af smykker. Det viser en ny undersøgelse, som Miljøstyrelsen har lavet i samarbejde med Videncenter for Allergi.

Læs mere
Sundhed
Særlige forbindelser mellem kost og brystkræft 

Hvert år får mere end 4.500 kvinder konstateret brystkræft, hvilket gør sygdommen til den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark.

I kølvandet på en kræftdiagnose følger chok og krise, og ofte store følelsesmæssige udfordringer, fortvivlelse og magtesløshed. For at opveje følelsen af…

Læs mere
Sundhed
Fortsætter rygning trods KOL diagnose 

Rygestop er det første og mest effektive skridt i behandlingen af KOL-patienter. Alligevel er der mange, som har svært ved at lægge tobakken fra sig, på trods af at de er diagnosticeret med sygdommen, viser et nyt studie fra SUND på Københavns Universitet. Det er særligt patienter, som ikke er svært…

Læs mere
Sundhed
Candida svamp kan bekæmpes med diæt 

Alle kender det lille kick man får, når slik og søde sager får blodsukkeret til at stige. For Tanja Ting, som ofte følte sig træt og uoplagt, var det blevet en dårlig vane at snuppe noget sødt, når energiniveauet og humøret trængte til et hurtigt løft. Til hendes store frustration fulgte der dog som…

Læs mere
Sommer
Flest syge af campylobacter i grillsæsonen 

Blot nogle få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier er nok til at sende gæsterne fra bordet med et ulmende maveonde og senere en omgang diarré eller opkast.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^