Kategori: Sundhed

Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.

Ondt i ryggen påvirker livskvaliteten for mange danskere. Kvinder i alderen 30-49 år er særligt udsatte for rygsmerter. Forebyggelse af lænderygsmerter er vigtig for at undgå økonomiske konsekvenser.

Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af rygsmerter, som rammer tusindvis af danskere hvert år. Og det er især kvinder, der betaler prisen i form af lænderygsmerter.

Vidste du, at omkring 1 million danskere enten har haft ondt i ryggen i de sidste par uger eller lider af en diskusprolaps? Det er chokerende tal, der understreger, hvor stor en folkesygdom rygproblemer er i Danmark. En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, hvor dyrt det koster samfundet. Hvert år løber regningen op på omkring 33,5 milliarder kroner i tabt produktion. Det er penge, vi som samfund mister på grund af folk, der enten er sygemeldt eller tvunget til at stoppe med at arbejde, før de burde.

Men det er ikke bare statistikker. Det handler om mennesker – som dig og mig. Måske kender du selv nogen, der har måttet tage sygedage på grund af rygsmerter, eller måske har du prøvet det på egen krop. Det er ikke sjovt, og det går hårdt ud over både livskvalitet og arbejdsstyrken.

Hvem rammes hårdest?

Analysen, som bygger på svar fra Den Nationale Sundhedsprofil, viser, at det særligt er mænd mellem 50 og 66 år og kvinder mellem 30 og 49 år, der rammes økonomisk. Det er ikke kun sygedage, der koster – førtidspension er den største udgiftspost. Især kvinder bliver hårdt ramt, hvor tabet af arbejdsindtægt på grund af nytilkendt førtidspension er tre gange større end hos mænd.

Langvarigt sygefravær og tidlig død er også med til at øge omkostningerne. Det er et alvorligt problem, der kræver handling, hvis vi vil reducere både de menneskelige og økonomiske omkostninger ved denne folkesygdom.

En opfordring til dig

Hvis du selv har oplevet rygsmerter, ved du, hvor invaliderende det kan være. Men det er også noget, vi som samfund kan gøre noget ved. Det starter med os selv – med at passe på vores ryg og søge hjælp, når smerterne opstår, i stedet for at ignorere dem. Så husk at strække ud, løfte med omtanke og holde kroppen i gang. Din ryg vil takke dig for det - og det vil samfundet også.

 

Sundhed
Ny landsdækkende samtalelinje for ensomme ældre 

I juni åbnede en ny samtalelinje, der mod 115 kroner pr. måned giver ensomme ældre mulighed for at ringe og tale med, hvad initiativtageren bag den nye service, Joan Bang-Sudergaard, kalder 'livserfarne og imødekommende mennesker uden en bagkant'. Ifølge hende sidder mange ældre og savner nogen at…

Læs mere
Sundhed
Sov godt i sommervarmen 

Med dagslys fra tidlig morgen til sen aften og fugtige varme nætter, kan det være en udfordring at få sin nattesøvn. Her er 4 råd til hvordan du får en god nats søvn.

Læs mere
Sundhed
D-vitamin: Får du nok? 

D-vitamin er vigtigt for alle, uanset alder, men for dem, der er oppe i årene, er det særlig vigtigt, da vitaminet beskytter knogler og muskler. Flere ældre ved imidlertid ikke, at de bør tage et dagligt tilskud af D-vitamin og calcium, viser undersøgelse fra Aarhus Universitet, hvor forskere har…

Læs mere
Sundhed
Røgfri fremtid rykker tættere på 

Folketingsvalget har sat gang i en bevægelse på Christiansborg, hvor et stort udsnit af partier ønsker at hæve prisen på tobak. ’Fantastisk positiv udvikling’ skriver Kræftens Bekæmpelse, der glæder sig over, at politikerne går helhjertet ind i kampen for at sikre børn og unge et liv uden røg.

Læs mere
Sundhed
Danskerne er ærlige omkring deres vægt 

Det er en skrøne, at kvinder lyver sig et par kilo lettere. Ny undersøgelse punkterer myten om, at vi pynter på tallene, når vi bliver spurgt til vores vægt og højde. I virkeligheden svarer langt de fleste kvinder og mænd meget ærligt og præcist, når de bliver spurgt om, hvor meget de vejer, eller…

Læs mere
Sundhed
Undersøgelse: Danskerne drikker sig så fulde, at de kommer til skade 

De fleste af os har nok prøvet det. Vi er til fest, der bliver serveret alkohol, og der ryger måske lidt mere ind af de våde varer, end hvad godt er. Samtidig med, at promillen stiger, ryger fornuften sammen med balanceevnen. Det betyder, at vi lettere gør dristige ting som fx at cykle fulde hjem,…

Læs mere
Forår
Pollensæsonen skydes i gang med en splinterny pollen-app 

Pollensæsonen starter i år til normal tid midt i februar, hvor forårstræerne el og hassel blomstrer. Selvom mildt vintervejr i december og starten af januar varslede, at pollensæsonen kunne sætte ind tidligere end normalt, fik overgangen til vinterlige grader for en kort periode bremset træernes…

Læs mere
Sundhed
Danskerne strømmer til alternativ behandling 

Brugen af alternativ behandling bliver stadig mere udbredt blandt danskerne. Mere end hver fjerde voksne dansker har i løbet af det seneste år lagt sig på briksen hos en akupunktør, zoneterapeut eller anden alternativ behandler, og det er især kvinder, der gør brug af de alternative…

Læs mere
Sundhed
Forkølelse. Hvad kan du selv gøre? 

Forkølelser er generende, men der er flere ting, du kan gøre for at lindre generne og slippe for at forkølelsen trækker ud.

Læs mere
Sundhed
Forældre spiser mere usundt, når børnene ikke er der  

Danske forældre med hjemmeboende børn opfordrer troligt til at spise både agurker og gulerødder i hverdagen. Men så snart ungerne er lagt i seng, bliver slik og chokolade fundet frem fra skuffer og skabe. Det viser en ny undersøgelse for Sæson. Om dagen fokuserer forældrene på de gode, grønne og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^