Kategori: Sundhed

Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.

Ondt i ryggen påvirker livskvaliteten for mange danskere. Kvinder i alderen 30-49 år er særligt udsatte for rygsmerter. Forebyggelse af lænderygsmerter er vigtig for at undgå økonomiske konsekvenser.

Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af rygsmerter, som rammer tusindvis af danskere hvert år. Og det er især kvinder, der betaler prisen i form af lænderygsmerter.

Vidste du, at omkring 1 million danskere enten har haft ondt i ryggen i de sidste par uger eller lider af en diskusprolaps? Det er chokerende tal, der understreger, hvor stor en folkesygdom rygproblemer er i Danmark. En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, hvor dyrt det koster samfundet. Hvert år løber regningen op på omkring 33,5 milliarder kroner i tabt produktion. Det er penge, vi som samfund mister på grund af folk, der enten er sygemeldt eller tvunget til at stoppe med at arbejde, før de burde.

Men det er ikke bare statistikker. Det handler om mennesker – som dig og mig. Måske kender du selv nogen, der har måttet tage sygedage på grund af rygsmerter, eller måske har du prøvet det på egen krop. Det er ikke sjovt, og det går hårdt ud over både livskvalitet og arbejdsstyrken.

Hvem rammes hårdest?

Analysen, som bygger på svar fra Den Nationale Sundhedsprofil, viser, at det særligt er mænd mellem 50 og 66 år og kvinder mellem 30 og 49 år, der rammes økonomisk. Det er ikke kun sygedage, der koster – førtidspension er den største udgiftspost. Især kvinder bliver hårdt ramt, hvor tabet af arbejdsindtægt på grund af nytilkendt førtidspension er tre gange større end hos mænd.

Langvarigt sygefravær og tidlig død er også med til at øge omkostningerne. Det er et alvorligt problem, der kræver handling, hvis vi vil reducere både de menneskelige og økonomiske omkostninger ved denne folkesygdom.

En opfordring til dig

Hvis du selv har oplevet rygsmerter, ved du, hvor invaliderende det kan være. Men det er også noget, vi som samfund kan gøre noget ved. Det starter med os selv – med at passe på vores ryg og søge hjælp, når smerterne opstår, i stedet for at ignorere dem. Så husk at strække ud, løfte med omtanke og holde kroppen i gang. Din ryg vil takke dig for det - og det vil samfundet også.

 

Sundhed
Kom med ud og gå 

I 2021 skal vi alle ud at gå - sammen og hver for sig, opfordrer Dansk Firmaidrætsforbund. Inviter familie, venner og kolleger med ud at gå inden for de tilladte corona-rammer. Del gå-oplevelser med hinanden. Kom med ud at gå, fordi gåture gør så godt for vores krop, fordi frisk luft og motion er…

Læs mere
Sundhed
COVID-19: Derfor skal du som nær kontakt testes to gange 

Har du været i nær kontakt med en COVID-19-smittet, er du selv i risiko for at være blevet smittet. Derfor er det vigtigt, at du som nær kontakt går i selvisolation og bliver testet – sådan er du med til at bryde smittekæderne, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed. Men hvorfor er det vigtigt, at…

Læs mere
Sundhed
Ny forskning sår tvivl om myte om den ældre enkemand: Kan sagtens lave mad 

Når ældre mænd mister deres partner, hersker der en fordom om, at de på grund af traditionelle kønsroller er hjælpeløse i køkkenet og derfor 'går i hundene' og forfalder til færdigretter og kommunens madservice, fordi de aldrig selv har lært at lave mad.

Læs mere
Sundhed
Ny digital platform hjælper mennesker med demens og deres pårørende 

Nu lancerer Alzheimerforeningen en ny digital platform, der giver mennesker med demens og deres pårørende mulighed for at være sammen i digitale fællesskaber midt i en corona-tid.

Læs mere
Sundhed
Slank & Sund: Hov, hov! Hvad var nu det, der røg i indkøbskurven?  

Det siger sig selv: Har du kun sunde, fedtfattige og fiberrige sager i dine køkkenskabe, så vil det jo som regel være dét, du spiser. At købe fornuftigt ind er måske den allernemmeste vej til et slankere liv. Måske kan de 10 råd, som vi selv har haft succes med, også hjælpe dig til færre impulskøb.

Læs mere
Sundhed
Kost: Groft uden rug?  

Spørgsmål: Hvad kan man spise, hvis man skal undgå rug, men stadig ønsker at spise groft?, spørger Astrid. "Jeg er allergisk over for rug og det giver mig nogen problemer i forhold til at spise groft nok. Har I nogle idéer til, hvad jeg skal gøre med grovheden, så jeg ikke ender med blød, hvidt brød…

Læs mere
Sundhed
Her finder du fremover nøgletal for COVID-19 

Fremover vil Statens Serum Instituts daglige nøgletal for COVID-19 med nyeste opgørelser over antal testede, antal tilfælde, dødsfald og indlagte være at finde på et nyt, interaktivt dashboard.

Læs mere
Sundhed
Tip mod forstoppelse: Lilians morgensmoothie 

Døjer du med træg mave, så start dagen med Lilians sunde – og effektive – morgensmoothie.

Læs mere
Sundhed
Slut, prut - finale - Om irritabel tyktarm 

Rigtig mange danskere er så generet af problemer med fordøjelsen, at det påvirker deres livskvalitet. Specialister indenfor mave-tarmsygdomme vurderer, at helt op mod 15% af danskerne lider af irritabel tyktarm med symptomer som ondt i maven, oppustethed, uregelmæssig afføring, forstoppelse og…

Læs mere
Sundhed
Når fødderne klør  

Fodsvamp trives i fugt og varme, som fx i tætsluttende sneakers og sko. Har du kløe, svie og irriteret hud mellem tæerne, så er du muligvis blandt de 10-15% af danskerne, der har fodsvamp.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^