Kategori: Sundhed

Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.

Ondt i ryggen påvirker livskvaliteten for mange danskere. Kvinder i alderen 30-49 år er særligt udsatte for rygsmerter. Forebyggelse af lænderygsmerter er vigtig for at undgå økonomiske konsekvenser.

Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af rygsmerter, som rammer tusindvis af danskere hvert år. Og det er især kvinder, der betaler prisen i form af lænderygsmerter.

Vidste du, at omkring 1 million danskere enten har haft ondt i ryggen i de sidste par uger eller lider af en diskusprolaps? Det er chokerende tal, der understreger, hvor stor en folkesygdom rygproblemer er i Danmark. En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, hvor dyrt det koster samfundet. Hvert år løber regningen op på omkring 33,5 milliarder kroner i tabt produktion. Det er penge, vi som samfund mister på grund af folk, der enten er sygemeldt eller tvunget til at stoppe med at arbejde, før de burde.

Men det er ikke bare statistikker. Det handler om mennesker – som dig og mig. Måske kender du selv nogen, der har måttet tage sygedage på grund af rygsmerter, eller måske har du prøvet det på egen krop. Det er ikke sjovt, og det går hårdt ud over både livskvalitet og arbejdsstyrken.

Hvem rammes hårdest?

Analysen, som bygger på svar fra Den Nationale Sundhedsprofil, viser, at det særligt er mænd mellem 50 og 66 år og kvinder mellem 30 og 49 år, der rammes økonomisk. Det er ikke kun sygedage, der koster – førtidspension er den største udgiftspost. Især kvinder bliver hårdt ramt, hvor tabet af arbejdsindtægt på grund af nytilkendt førtidspension er tre gange større end hos mænd.

Langvarigt sygefravær og tidlig død er også med til at øge omkostningerne. Det er et alvorligt problem, der kræver handling, hvis vi vil reducere både de menneskelige og økonomiske omkostninger ved denne folkesygdom.

En opfordring til dig

Hvis du selv har oplevet rygsmerter, ved du, hvor invaliderende det kan være. Men det er også noget, vi som samfund kan gøre noget ved. Det starter med os selv – med at passe på vores ryg og søge hjælp, når smerterne opstår, i stedet for at ignorere dem. Så husk at strække ud, løfte med omtanke og holde kroppen i gang. Din ryg vil takke dig for det - og det vil samfundet også.

 

Sundhed
Test dig selv: Præges dit liv af usunde tankemønstre? 

Det er svært ikke indimellem at måle sit eget liv og ens egen succes med andres. Men stræber man kun efter at præstere dét, der i andres øjne er perfekt, så kan det blive en endeløs kamp.

Når man, i sin konstante higen efter andres anerkendelse, ikke får den opmærksomhed, man har brug for, så…

Læs mere
Sundhed
Konspirationsteorier: 30 påstande om COVID-19, vacciner, forebyggelse og helbredelse 

Gennem historien har der ofte opstået mistanke om, at der er grupper af mennesker i samfundet, som, på andres bekostning, udfører kriminelle eller umoralske handlinger, for at opnå magt og økonomisk vinding.

Mange gange har konspirationsteorierne vist sig at have hold i virkeligheden, og derfor ser…

Læs mere
Sundhed
Migræne ligger i toppen på WHO´s liste over de mest belastende sygdomme 

Hyppige anfald af hovedpine kan have alvorlige konsekvenser for livskvaliteten. Det ved alle, der ofte har hovedpine, og det bekræftes af WHO´s liste over de mest belastende sygdomme, hvor hovedpine, især migræne, er placeret helt i toppen.

Læs mere
Sundhed
Smertestillende medicin kan forårsage hovedpine og afhængighed 

De fleste af os tyr til smertestillende håndkøbsmedicin, for at lindre en hovedpine. Men har man hyppige, tilbagevendende anfald af hovedpine, så er håndkøbsmedicin ikke løsningen.

Læs mere
Sundhed
Kommentar: Mit møde med en konspirationsteoretiker  

Mens alle er enige om, at ytringsfrihed og retten til at udtrykke vores holdninger, er vigtig, så kan det for nogle have været en udfordring at lægge øre til de seneste to års konspirationsteorier.

”COVID-19-vaccinen er faktisk helt unødvendig, for COVID-19 er bare en almindelig influenza”,…

Læs mere
Sommer
Vigtige tips i sommervarmen 

I sommervarmen bliver soppebassiner hurtigt forurenet med alger og colibakterier, som i værste fald kan give diarré, udslæt og øjenbetændelse.

Læs mere
Sommer
Et cayenne kick til fedtforbrændingen 

På varme dage skal der drikkes vand i rigelige mængder. Vandet kan smages til med citron, lime og mynte, og evt. lidt cayennepeber, hvis man vil give fedtforbrændingen et kick.

Læs mere
Sundhed
Grænseløst.dk - Nyt onlineforum til unge om seksuelle grænser 

Hvordan mærker jeg mine seksuelle grænser, hvordan kan jeg sige fra når noget føles ubehageligt, og hvordan passer jeg på mig selv, når jeg udforsker min seksualitet? For langt de fleste unge, er det normalt at eksperimentere med sine seksuelle grænser, men det er ikke altid tydeligt hvornår grænsen…

Læs mere
Sundhed
Forbruget af tobaks- og nikotinprodukter stiger blandt børn og unge  

E-cigaretter, IQOS, snus og nikotinposer. Andelen af unge, der dagligt eller lejlighedsvist bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt, er steget siden sidste år. Ifølge opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed bruger mere end hver fjerde unge nu mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kan en solcreme blive for gammel? 

Ja, en solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin solbeskyttende virkning.

Ifølge Forbrugerrådet har en uåbnet solcreme generelt en holdbarhed på 2 til 3 år, mens en åbnet solcreme typisk holder 12 måneder efter åbning. Men holdbarheden og den solbeskyttende virkning forudsætter blandt…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^