Kategorier: Spiritualitet  -  Sundhed

Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?

Du kender sikkert de klassiske husråd om, hvordan vitaminer og mineraler kan forebygge og lindre forkølelse. Men er der evidens for de påståede egenskaber?

Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

I øjeblikket døjer mange med generende forkølelsessymptomer og med hovedpinen, trætheden og den generelle utilpashed, som ofte følger i kølvandet på en forkølelse. Og desværre kan forkølelse ikke, ligesom infektionssygdomme, kureres med en effektiv antibiotika-kur. Man må bare væbne sig med tålmodighed og vente på at kroppens eget immunforsvar får bugt med sygdommen.

I mellemtiden kan man forsøge at finde lindring ved hjælp af håndkøbsmedicin, som næsespray og smerte- og hostestillende medicin. Man kan også forsøge sig med nogle af de gamle husråd. Her er især inhalation af kamilletedampe samt tilskud af c-vitamin, purpursolhat, hvidløg og zink populære råd. Den varme damp kan virke slimløsende og lindrende i næse og svælg, til gengæld er det kun lykkedes videnskaben at dokumentere en beskeden positiv effekt ved indtag af c-vitamin, solhat, hvidløg og zink.

C-vitamin
Regelmæssig indtagelse af C-vitamin kan ikke holde forkølelse fra døren. Til gengæld har C-vitamin en dokumenteret, om end beskeden, effekt på hvor lang tid du skal døje med forkølelsen. 

Echinacea
Fordi de tilgængelige Echinacea præparater på markedet varierer meget, hvad angår indhold og fremstilling, er det ikke muligt at give et fuldstændigt og entydigt svar på, hvorvidt Echinacea forebygger og behandler forkølelse. Men nogle af undersøgelserne synes at bekræfte at præparater baseret på urter af Echinacea Purpurea forkorter varigheden eller reducerer symptomerne på forkølelsen.

Hvidløg
Hvidløgs effekt på forkølelser, mangler at blive ordentligt videnskabeligt undersøgt, dog viser en enkelt undersøgelse, at mennesker, der tager hvidløg hver dag i tre måneder, har færre forkølelser.

Zink
Studier har vist at zink i relativt høje doser kan mindske forkølelsens varighed og sværhedsgrad, når det indtages indenfor 24 timer efter symptomernes indtræden. Til gengæld kan indtaget af zink også give bivirkninger som kvalme.

 

Kilder: Forskningsnetværket Cochrane, Nyhedsmediet Videnskab.dk

Sundhed
Test dig selv: Præges dit liv af usunde tankemønstre? 

Det er svært ikke indimellem at måle sit eget liv og ens egen succes med andres. Men stræber man kun efter at præstere dét, der i andres øjne er perfekt, så kan det blive en endeløs kamp.

Når man, i sin konstante higen efter andres anerkendelse, ikke får den opmærksomhed, man har brug for, så…

Læs mere
Sundhed
Konspirationsteorier: 30 påstande om COVID-19, vacciner, forebyggelse og helbredelse 

Gennem historien har der ofte opstået mistanke om, at der er grupper af mennesker i samfundet, som, på andres bekostning, udfører kriminelle eller umoralske handlinger, for at opnå magt og økonomisk vinding.

Mange gange har konspirationsteorierne vist sig at have hold i virkeligheden, og derfor ser…

Læs mere
Sundhed
Migræne ligger i toppen på WHO´s liste over de mest belastende sygdomme 

Hyppige anfald af hovedpine kan have alvorlige konsekvenser for livskvaliteten. Det ved alle, der ofte har hovedpine, og det bekræftes af WHO´s liste over de mest belastende sygdomme, hvor hovedpine, især migræne, er placeret helt i toppen.

Læs mere
Sundhed
Smertestillende medicin kan forårsage hovedpine og afhængighed 

De fleste af os tyr til smertestillende håndkøbsmedicin, for at lindre en hovedpine. Men har man hyppige, tilbagevendende anfald af hovedpine, så er håndkøbsmedicin ikke løsningen.

Læs mere
Sundhed
Kommentar: Mit møde med en konspirationsteoretiker  

Mens alle er enige om, at ytringsfrihed og retten til at udtrykke vores holdninger, er vigtig, så kan det for nogle have været en udfordring at lægge øre til de seneste to års konspirationsteorier.

”COVID-19-vaccinen er faktisk helt unødvendig, for COVID-19 er bare en almindelig influenza”,…

Læs mere
Sommer
Vigtige tips i sommervarmen 

I sommervarmen bliver soppebassiner hurtigt forurenet med alger og colibakterier, som i værste fald kan give diarré, udslæt og øjenbetændelse.

Læs mere
Sommer
Et cayenne kick til fedtforbrændingen 

På varme dage skal der drikkes vand i rigelige mængder. Vandet kan smages til med citron, lime og mynte, og evt. lidt cayennepeber, hvis man vil give fedtforbrændingen et kick.

Læs mere
Sundhed
Grænseløst.dk - Nyt onlineforum til unge om seksuelle grænser 

Hvordan mærker jeg mine seksuelle grænser, hvordan kan jeg sige fra når noget føles ubehageligt, og hvordan passer jeg på mig selv, når jeg udforsker min seksualitet? For langt de fleste unge, er det normalt at eksperimentere med sine seksuelle grænser, men det er ikke altid tydeligt hvornår grænsen…

Læs mere
Sundhed
Forbruget af tobaks- og nikotinprodukter stiger blandt børn og unge  

E-cigaretter, IQOS, snus og nikotinposer. Andelen af unge, der dagligt eller lejlighedsvist bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt, er steget siden sidste år. Ifølge opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed bruger mere end hver fjerde unge nu mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kan en solcreme blive for gammel? 

Ja, en solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin solbeskyttende virkning.

Ifølge Forbrugerrådet har en uåbnet solcreme generelt en holdbarhed på 2 til 3 år, mens en åbnet solcreme typisk holder 12 måneder efter åbning. Men holdbarheden og den solbeskyttende virkning forudsætter blandt…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^