Kategori: Sundhed

Med trist vejr og juletravlhed, kan det være lidt af en udfordring at holde humøret oppe og trætheden stangen. Frisk luft, søvn og hvile er vigtige forudsætninger for vores mentale overskud, men også fordøjelsen spiller en helt central rolle, viser undersøgelser.

Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse. Det er ikke kun fysisk ubehageligt, men har stor indflydelse på vores psykiske velbefindende, viser et nyt, stort studie. Her konkluderer forskerne, på baggrund af de mange undersøgelser på området, at der er en klar sammenhæng mellem forstoppelse og psykisk balance.

Mellem en halv og en hel million danskere lider jævnligt af forstoppelse, og rammer 2-3 gange hyppigere kvinder end mænd, vurderer Dansk Sygeplejeråd. Derudover stiger risikoen med alderen og betyder, at mennesker over 65 år har omkring 30-40 pct. øget risiko for at udvikle en kronisk tilstand.

At forstoppelse kan være fysisk ubehageligt, er der ingen tvivl om, men at det også har stor indflydelse på vores psykiske velbefindende, er forholdsvis ny viden. Senest er sammenhængen undersøgt i et stort videnskabeligt studie, der samler alle tidligere undersøgelser på området. På baggrund af de tidligere forskningsresultater, fastslår forskerne, at der er en sammenhæng mellem forstoppelse og psykisk balance, og en signifikant sammenhæng mellem kronisk forstoppelse og depression og angstlidelser. Med dét in mente er det om at gøre en forebyggende indsats - og måske i sær i julen, hvor vi som regel spiser for meget og bevæger os for lidt. 

Tips til forebyggelse af forstoppelse:

  • Generelt skal du have 1-1½ liter væske dagligt, men da julemaden indeholder rigelige mængder salt, så er det klogt at skylle efter med et ekstra glas vand.   
  • Et generelt råd er at spise små, hyppige måltider, fordi det stimulerer tarmbevægelserne. Men med julebordets overdådige udvalg af lækkerier, kan det være en udfordring at være tilbageholdende. Forsøg i stedet at hælde mindre op på tallerkenen og hold pauser mellem serveringerne. 
  • Ved at spise mindre portioner, tygge maden grundigt og holde små pauser, mærker du samtidig mæthedsfølelsen inden du får forspist dig.
  • Hvis det er muligt, så rejs dig og gå ud og træk lidt luft, så maden kan nå at passere.
  • Hvor forstyrrende det end må være, så undlad at udsætte toiletbesøg da det kan få afføringsrefleksen til at forsvinde, og som regel samtidigt betyde, at du først får tømningstrangen igen dagen derpå. 
  • Husk, at sidde korrekt på toilettet: Knæene skal helst holdes højere end hoften, hvilket kan kræve en taburet, at hvile fødderne på. Svaj i lænden og læn dig let forover, træk vejret dybt, pres forsigtigt med mellemgulvet - og tag dig god tid.

Er maven gået helt i stå?

  • Bevæg dig. En rask gåtur gør underværker, ligesom særlige yoga-øvelser også stimulerer og aktiverer tarmens bevægelse.
  • Tørret frugt som fx svesker, rosiner og figner er kendt for at virke afførende. Spis lidt ad gangen, så du ikke risikerer alt for meget luft i maven. 
  • Hele hørfrø virker mildt afførende. Tilføj 2-3 spsk. hele hørfrø i et glas kogende vand, evt. sammen med lidt stødt gurkemeje eller revet ingefærrod. Når drikken er kølet af, har frøene suget vand og dannet en slimet overflade, som letter madens passage gennem tarmen.
  • Fortsætter forstoppelsen, så få apotekerens eller lægens anbefalinger og vejledning omkring valg af afføringsmiddel. 

Kilde:

Association between constipation and major depression in adult Americans, Frontiers, August 2023  

Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen 

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse 

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien 

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,…

Læs mere
Sundhed
Stort studie: Kan et højt niveau af antioxidanter reducere risikoen for demens? 

Mennesker med højere niveauer af antioxidanter i deres blod kan være mindre tilbøjelige til at udvikle demens. Det skriver forskere fra National Institute on Aging i Baltimore på baggrund af en omfattende undersøgelse af 7.283 mennesker gennem 16 år.

Læs mere
Skønhed & Pleje
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,…

Læs mere
Sundhed
Uro i benene ødelægger nattesøvnen 

Uro i benene - eller som det hedder på engelsk: Restless legs syndrome (RLS), kan være så generende, at det forstyrrer nattesøvnen og går ud over livskvaliteten. Symptomerne kan bedst beskrives som en sitrende, generende fornemmelse, der medfører en akut trang til at bevæge benene, der som regel ind…

Læs mere
Sundhed
Hæmorider: Sådan lindres og fjernes hæmorider  

Selvom Sundsstyrelsen vurderer, at op mod hver tredje dansker oplever at få hæmorider, så er problemet ikke noget der er nemt at taler om. Symptomerne på hæmorider kan imidlertid være voldsomt generende, og da der findes effektiv behandling, så er der al mulig grund til at lægge genertheden til side…

Læs mere
Sundhed
Hævede ben og ankler?  

Mere end hver anden voksne kvinde oplever at være besværet af tunge, ømme og hævede ben. Her får du et par effektive øvelser, som sætter gang i kredsløbet og lindrer generne.

Læs mere
Sundhed
Seniortilværelse med tid til egenomsorg, oplevelser og berigende samvær med livskloge mennesker 

4850. Så mange aktiviteter arrangerer Ældre Sagen hvert år for deres 920.000 medlemmer.

Over hele landet sørger Ældre Sagens lokalafdelinger for at stille alverdens spændende oplevelser på benene. Fra foredrag, sprogkurser, sang- og musikundervisning - til rejseeventyr, samvær omkring kreative…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^