Kategori: Sundhed

Med trist vejr og juletravlhed, kan det være lidt af en udfordring at holde humøret oppe og trætheden stangen. Frisk luft, søvn og hvile er vigtige forudsætninger for vores mentale overskud, men også fordøjelsen spiller en helt central rolle, viser undersøgelser.

Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse. Det er ikke kun fysisk ubehageligt, men har stor indflydelse på vores psykiske velbefindende, viser et nyt, stort studie. Her konkluderer forskerne, på baggrund af de mange undersøgelser på området, at der er en klar sammenhæng mellem forstoppelse og psykisk balance.

Mellem en halv og en hel million danskere lider jævnligt af forstoppelse, og rammer 2-3 gange hyppigere kvinder end mænd, vurderer Dansk Sygeplejeråd. Derudover stiger risikoen med alderen og betyder, at mennesker over 65 år har omkring 30-40 pct. øget risiko for at udvikle en kronisk tilstand.

At forstoppelse kan være fysisk ubehageligt, er der ingen tvivl om, men at det også har stor indflydelse på vores psykiske velbefindende, er forholdsvis ny viden. Senest er sammenhængen undersøgt i et stort videnskabeligt studie, der samler alle tidligere undersøgelser på området. På baggrund af de tidligere forskningsresultater, fastslår forskerne, at der er en sammenhæng mellem forstoppelse og psykisk balance, og en signifikant sammenhæng mellem kronisk forstoppelse og depression og angstlidelser. Med dét in mente er det om at gøre en forebyggende indsats - og måske i sær i julen, hvor vi som regel spiser for meget og bevæger os for lidt. 

Tips til forebyggelse af forstoppelse:

  • Generelt skal du have 1-1½ liter væske dagligt, men da julemaden indeholder rigelige mængder salt, så er det klogt at skylle efter med et ekstra glas vand.   
  • Et generelt råd er at spise små, hyppige måltider, fordi det stimulerer tarmbevægelserne. Men med julebordets overdådige udvalg af lækkerier, kan det være en udfordring at være tilbageholdende. Forsøg i stedet at hælde mindre op på tallerkenen og hold pauser mellem serveringerne. 
  • Ved at spise mindre portioner, tygge maden grundigt og holde små pauser, mærker du samtidig mæthedsfølelsen inden du får forspist dig.
  • Hvis det er muligt, så rejs dig og gå ud og træk lidt luft, så maden kan nå at passere.
  • Hvor forstyrrende det end må være, så undlad at udsætte toiletbesøg da det kan få afføringsrefleksen til at forsvinde, og som regel samtidigt betyde, at du først får tømningstrangen igen dagen derpå. 
  • Husk, at sidde korrekt på toilettet: Knæene skal helst holdes højere end hoften, hvilket kan kræve en taburet, at hvile fødderne på. Svaj i lænden og læn dig let forover, træk vejret dybt, pres forsigtigt med mellemgulvet - og tag dig god tid.

Er maven gået helt i stå?

  • Bevæg dig. En rask gåtur gør underværker, ligesom særlige yoga-øvelser også stimulerer og aktiverer tarmens bevægelse.
  • Tørret frugt som fx svesker, rosiner og figner er kendt for at virke afførende. Spis lidt ad gangen, så du ikke risikerer alt for meget luft i maven. 
  • Hele hørfrø virker mildt afførende. Tilføj 2-3 spsk. hele hørfrø i et glas kogende vand, evt. sammen med lidt stødt gurkemeje eller revet ingefærrod. Når drikken er kølet af, har frøene suget vand og dannet en slimet overflade, som letter madens passage gennem tarmen.
  • Fortsætter forstoppelsen, så få apotekerens eller lægens anbefalinger og vejledning omkring valg af afføringsmiddel. 

Kilde:

Association between constipation and major depression in adult Americans, Frontiers, August 2023  

Dyre dråber koster - livet!
Sundhed
Dyre dråber koster - livet!  

De dyre dråber kan koste rigtig meget. De kan i værste fald koste især unge mennesker livet.I ca. hver fjerde dødsulykke i trafiken sidder der en 18-24 årig mand bag rattet. For de unges vedkommen...

Læs mere
Børn af alkoholikere
Sundhed
Børn af alkoholikere 

Bogen indeholder 25 meget stærke beretninger om at have været barn i en familie, hvor den ene eller begge forældre var alkoholikere.

Læs mere
Faresignaler – fra brug til misbrug
Sundhed
Faresignaler – fra brug til misbrug 

Hvis du fra tid til anden fornemmer at alkoholen er ved at tage styringen over dit liv, eller hvis mennesker i din familie og omgangskreds kommenterer dit forbrug, bør du analysere dit forbrug..

Læs mere
Børn i familier med alkoholproblemer
Sundhed
Børn i familier med alkoholproblemer 

I Danmark vokser ca. 60.000 børn og unge op i familier, hvor en af forældrene har en alkoholrelateret lidelse. Tallet involverer ikke børn, hvor forældrene er gået til egen læge, i alkoholbehandling eller endnu ikke har søgt hjælp...

Læs mere
Biologiske/fysiske forskelle
Sundhed
Biologiske/fysiske forskelle 

Kvinder tåler alkohol dårligere end mænd.

Læs mere
Hvem bliver alkoholiker?
Sundhed
Hvem bliver alkoholiker? 

Mange forskellige typer af mennesker bliver alkoholikere, men alle alkoholikere ender med at ligne hinanden....

Læs mere
Hope.dk
Sundhed
Hope.dk 

Hjemmesiden www.hope.dk henvender sig til mennesker der har problemer med alkohol og deres pårørende.

Læs mere
Dyr pollensæson
Sundhed
Dyr pollensæson 

Ikke alene er allergi ubehagelig, den koster også penge. Derfor undrer man sig hos Astma-Allergi forbundet over, hvorfor der gøres så lidt for at finde årsagen til pollen allergi ...

Læs mere
Rygning er en sygdom
Sundhed
Rygning er en sygdom 

Læger ved alt for lidt om rygeafvænning, og sundhedspersonalet er ikke tilstrækkelig pågående i forsøg på at få rygere til at kvitte tobakken ...

Læs mere
Fremtidens rygeregler
Sundhed
Fremtidens rygeregler  

Overtrædelse af fremtidens rygeregler kan koste jobbet...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^