Kategori: Sundhed

Med trist vejr og juletravlhed, kan det være lidt af en udfordring at holde humøret oppe og trætheden stangen. Frisk luft, søvn og hvile er vigtige forudsætninger for vores mentale overskud, men også fordøjelsen spiller en helt central rolle, viser undersøgelser.

Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse. Det er ikke kun fysisk ubehageligt, men har stor indflydelse på vores psykiske velbefindende, viser et nyt, stort studie. Her konkluderer forskerne, på baggrund af de mange undersøgelser på området, at der er en klar sammenhæng mellem forstoppelse og psykisk balance.

Mellem en halv og en hel million danskere lider jævnligt af forstoppelse, og rammer 2-3 gange hyppigere kvinder end mænd, vurderer Dansk Sygeplejeråd. Derudover stiger risikoen med alderen og betyder, at mennesker over 65 år har omkring 30-40 pct. øget risiko for at udvikle en kronisk tilstand.

At forstoppelse kan være fysisk ubehageligt, er der ingen tvivl om, men at det også har stor indflydelse på vores psykiske velbefindende, er forholdsvis ny viden. Senest er sammenhængen undersøgt i et stort videnskabeligt studie, der samler alle tidligere undersøgelser på området. På baggrund af de tidligere forskningsresultater, fastslår forskerne, at der er en sammenhæng mellem forstoppelse og psykisk balance, og en signifikant sammenhæng mellem kronisk forstoppelse og depression og angstlidelser. Med dét in mente er det om at gøre en forebyggende indsats - og måske i sær i julen, hvor vi som regel spiser for meget og bevæger os for lidt. 

Tips til forebyggelse af forstoppelse:

  • Generelt skal du have 1-1½ liter væske dagligt, men da julemaden indeholder rigelige mængder salt, så er det klogt at skylle efter med et ekstra glas vand.   
  • Et generelt råd er at spise små, hyppige måltider, fordi det stimulerer tarmbevægelserne. Men med julebordets overdådige udvalg af lækkerier, kan det være en udfordring at være tilbageholdende. Forsøg i stedet at hælde mindre op på tallerkenen og hold pauser mellem serveringerne. 
  • Ved at spise mindre portioner, tygge maden grundigt og holde små pauser, mærker du samtidig mæthedsfølelsen inden du får forspist dig.
  • Hvis det er muligt, så rejs dig og gå ud og træk lidt luft, så maden kan nå at passere.
  • Hvor forstyrrende det end må være, så undlad at udsætte toiletbesøg da det kan få afføringsrefleksen til at forsvinde, og som regel samtidigt betyde, at du først får tømningstrangen igen dagen derpå. 
  • Husk, at sidde korrekt på toilettet: Knæene skal helst holdes højere end hoften, hvilket kan kræve en taburet, at hvile fødderne på. Svaj i lænden og læn dig let forover, træk vejret dybt, pres forsigtigt med mellemgulvet - og tag dig god tid.

Er maven gået helt i stå?

  • Bevæg dig. En rask gåtur gør underværker, ligesom særlige yoga-øvelser også stimulerer og aktiverer tarmens bevægelse.
  • Tørret frugt som fx svesker, rosiner og figner er kendt for at virke afførende. Spis lidt ad gangen, så du ikke risikerer alt for meget luft i maven. 
  • Hele hørfrø virker mildt afførende. Tilføj 2-3 spsk. hele hørfrø i et glas kogende vand, evt. sammen med lidt stødt gurkemeje eller revet ingefærrod. Når drikken er kølet af, har frøene suget vand og dannet en slimet overflade, som letter madens passage gennem tarmen.
  • Fortsætter forstoppelsen, så få apotekerens eller lægens anbefalinger og vejledning omkring valg af afføringsmiddel. 

Kilde:

Association between constipation and major depression in adult Americans, Frontiers, August 2023  

Spis klimavenligt 1. Oktober
Sundhed
Spis klimavenligt 1. Oktober 

Drop kødet og spis klimavenligt på den internationale vegetardag den 1. oktober ...

Læs mere
Danskerne er vilde med fuldkorn
Sundhed
Danskerne er vilde med fuldkorn 

Danskerne erstatter i stigende grad hvedemelsprodukter med de grovere fuldkornsversioner. Det kan komme folkesundheden til gode ...

Læs mere
Fakta om kvinder og hjertekarsygdom
Sundhed
Fakta om kvinder og hjertekarsygdom 

I dag skyldes mere end hver fjerde dødsfald blandt kvinder en hjertekarsygdom ...

Læs mere
Blodprop - kender du symptomerne?
Sundhed
Blodprop - kender du symptomerne? 

Ny undersøgelse viser at ni ud af ti kvinder er klar over, at en trykkende eller strammende følelse i brystet er tegn på en blodprop i hjertet ...

Læs mere
Kær barm har mange navne
Sundhed
Kær barm har mange navne 

Støt årets brystkampagne med køb af kampagneprodukter med navne som ”gode gajoler, modne meloner, airbags, babser og jader” ...

Læs mere
Vi ignorerer risiko for hjertekarsygdom
Sundhed
Vi ignorerer risiko for hjertekarsygdom  

Danskere ignorerer risiko for hjertekarsygdom, viser ny undersøgelse. Vi er ikke tilstrækkelig fysisk aktive og vi spiser og drikker os ihjel ...

Læs mere
Grøn og guddommelig med sophie uliano!
Sundhed
Grøn og guddommelig med sophie uliano! 

En sand overflod af idéer, råd, viden, henvisninger og referencer til hvordan livet kan leves bæredygtigt med grønne alternativer. Start i et hjørne - eller kør hele programmet ...

Læs mere
Kender du symptomerne på blodprop?
Sundhed
Kender du symptomerne på blodprop? 

Kvinders symptomer på blodprop i hjertet kan være meget forskellige fra mænds. Kender du symptomerne på blodprop? Ved du hvordan du forebygger blodprop?

Læs mere
Lev sundt med vitaminer og mineraler
Sundhed
Lev sundt med vitaminer og mineraler 

Henrik Dillings nye bog er spækket med forfatterens råd og vejledning til hvordan du bør tilberede din mad for at få de vitaminer og mineraler du har brug for ...

Læs mere
Tager du kosttilsskud?
Sundhed
Tager du kosttilsskud? 

Tager du et dagligt kosttilskud, så er du ikke alene. Fødevarestyrelsen vurderer at 6 ud af 10 danskere indtager kosttilskud. Men er der overhoved nogen grund til at tage kosttilskud?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^