Kategori: Sundhed

Med trist vejr og juletravlhed, kan det være lidt af en udfordring at holde humøret oppe og trætheden stangen. Frisk luft, søvn og hvile er vigtige forudsætninger for vores mentale overskud, men også fordøjelsen spiller en helt central rolle, viser undersøgelser.

Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse. Det er ikke kun fysisk ubehageligt, men har stor indflydelse på vores psykiske velbefindende, viser et nyt, stort studie. Her konkluderer forskerne, på baggrund af de mange undersøgelser på området, at der er en klar sammenhæng mellem forstoppelse og psykisk balance.

Mellem en halv og en hel million danskere lider jævnligt af forstoppelse, og rammer 2-3 gange hyppigere kvinder end mænd, vurderer Dansk Sygeplejeråd. Derudover stiger risikoen med alderen og betyder, at mennesker over 65 år har omkring 30-40 pct. øget risiko for at udvikle en kronisk tilstand.

At forstoppelse kan være fysisk ubehageligt, er der ingen tvivl om, men at det også har stor indflydelse på vores psykiske velbefindende, er forholdsvis ny viden. Senest er sammenhængen undersøgt i et stort videnskabeligt studie, der samler alle tidligere undersøgelser på området. På baggrund af de tidligere forskningsresultater, fastslår forskerne, at der er en sammenhæng mellem forstoppelse og psykisk balance, og en signifikant sammenhæng mellem kronisk forstoppelse og depression og angstlidelser. Med dét in mente er det om at gøre en forebyggende indsats - og måske i sær i julen, hvor vi som regel spiser for meget og bevæger os for lidt. 

Tips til forebyggelse af forstoppelse:

  • Generelt skal du have 1-1½ liter væske dagligt, men da julemaden indeholder rigelige mængder salt, så er det klogt at skylle efter med et ekstra glas vand.   
  • Et generelt råd er at spise små, hyppige måltider, fordi det stimulerer tarmbevægelserne. Men med julebordets overdådige udvalg af lækkerier, kan det være en udfordring at være tilbageholdende. Forsøg i stedet at hælde mindre op på tallerkenen og hold pauser mellem serveringerne. 
  • Ved at spise mindre portioner, tygge maden grundigt og holde små pauser, mærker du samtidig mæthedsfølelsen inden du får forspist dig.
  • Hvis det er muligt, så rejs dig og gå ud og træk lidt luft, så maden kan nå at passere.
  • Hvor forstyrrende det end må være, så undlad at udsætte toiletbesøg da det kan få afføringsrefleksen til at forsvinde, og som regel samtidigt betyde, at du først får tømningstrangen igen dagen derpå. 
  • Husk, at sidde korrekt på toilettet: Knæene skal helst holdes højere end hoften, hvilket kan kræve en taburet, at hvile fødderne på. Svaj i lænden og læn dig let forover, træk vejret dybt, pres forsigtigt med mellemgulvet - og tag dig god tid.

Er maven gået helt i stå?

  • Bevæg dig. En rask gåtur gør underværker, ligesom særlige yoga-øvelser også stimulerer og aktiverer tarmens bevægelse.
  • Tørret frugt som fx svesker, rosiner og figner er kendt for at virke afførende. Spis lidt ad gangen, så du ikke risikerer alt for meget luft i maven. 
  • Hele hørfrø virker mildt afførende. Tilføj 2-3 spsk. hele hørfrø i et glas kogende vand, evt. sammen med lidt stødt gurkemeje eller revet ingefærrod. Når drikken er kølet af, har frøene suget vand og dannet en slimet overflade, som letter madens passage gennem tarmen.
  • Fortsætter forstoppelsen, så få apotekerens eller lægens anbefalinger og vejledning omkring valg af afføringsmiddel. 

Kilde:

Association between constipation and major depression in adult Americans, Frontiers, August 2023  

Sundhed
Forbrugerstyrelsen: Danskerne betaler kassen hos tandlægen  

De priser, som forbrugerne betaler hos tandlægen, er tordnet i vejret de senere år. Alligevel er det de færreste, der forsøger at forhandle sig til en bedre pris. Det viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, der efterlyser mere konkurrence på både pris og kvalitet.

Læs mere
Sundhed
Tarm i topform giver lugtfri prutter 

Hvordan bakterieflora i maven påvirker vores sundhed og trivsel, er i disse år genstand for mange videnskabelige studier. Meget tyder nemlig på, at sammensætningen af bakterierne i tarmen har større indflydelse på vores trivsel end hidtil antaget og styrer såvel vores taljemål som vores fordøjelse,…

Læs mere
Sundhed
Luftforurening skyld i over 2.000 danske hjertedødsfald hvert år 

Ny rapport understreger, at der er en klar sammenhæng mellem luftforurening og forekomsten af hjerte-kar-sygdomme. Hjerteforeningen rejser kritik af, at der i Danmark dør cirka 2.140 mennesker hvert år af iskæmisk hjertesygdom og slagtilfælde forårsaget af luftforurening. Handling er påkrævet, lyder…

Læs mere
Sundhed
Ny viden: Sund og slank efter de 55 

Ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at hele 46% af danske kvinder i alderen 55 - 75 år nu er overvægtige i en sådan grad, at det er forbundet med en høj risiko for udvikling af type 2-diabetes og hjerte-karsygdomme. Ifølge undersøgelsen har 3 ud af 4 et udtrykt ønske om at spise sundere,…

Læs mere
Sundhed
Mange mangler viden om alvorlig hudsygdom 

Kan sommersol og saltvand kurere psoriasis? Og kan psoriasis medføre diabetes, depression og hjertekarsygdomme? En ny undersøgelse fra Netdoktor viser, at nogle myter er aflivet, men at mange danskere stadig mangler vigtig viden om den udbredte hudsygdom.

Læs mere
Sundhed
Nyt om kolesterolniveauets rolle i immunforsvaret 

Mens man normalt taler om sammenhængen mellem kolesterol og risikoen for hjertesygdomme, så viser ny forskning, at én bestemt type kolesterol muligvis påvirker vores helbred i endnu bredere forstand, og kan spille en vigtig rolle i immunforsvaret. Kort forklaret har mængden af HDL-kolesterol – det…

Læs mere
Sundhed
Det store tabu 

Fødsel, kærlighed og selv dødsfald bliver diskuteret vidt og bredt, men døden i sig selv blevet et større og større tabu. Vores uvidenheden omkring døden gør os bange for den, skriver Kathryn Mannix, der, som læge og pioner inden for palliativ behandling, mener at det er tid til at tale om, hvordan…

Læs mere
Sundhed
Bruger du lægevagten med omtanke? 

En ørevoksprop kan være træls. Den kan give susen for ørene og få alt til at lyde, som om man ligger i et akvarie. Børneorm kan også være en irriterende lidelse. Det klør helt enormt meget. Men fælles for både ørevoksproppen og børneormen er, at de ikke er så akutte, at man bør ringe til lægevagten…

Læs mere
Sundhed
Mange har knogleskørhed uden at vide det 

Omkring en halv million danskere lider af knogleskørhed, og flere og flere får brud på knoglerne. Men mange af de ramte ved ikke, de har sygdommen, vurderer Sundhedsstyrelsen. Nu skal en ny oplysningskampagne råbe de mange op, der er i risikogruppen. For heldigvis kan man selv gøre meget for at…

Læs mere
Sundhed
Slap af – ta’ cyklen til arbejde 

Cykling er motion, transport og afkobling i ét. Det forebygger stress, giver overskud til dagens opgaver og er, ifølge danske videnskabelige studier, ligeså effektivt træning, som den du får i et træningscenter. Og ved at tilmelde dig kampagnen 'Vi cykler på arbejde 2018', som afvikles i maj, kan du…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^