Kategori: Sundhed

Med trist vejr og juletravlhed, kan det være lidt af en udfordring at holde humøret oppe og trætheden stangen. Frisk luft, søvn og hvile er vigtige forudsætninger for vores mentale overskud, men også fordøjelsen spiller en helt central rolle, viser undersøgelser.

Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse. Det er ikke kun fysisk ubehageligt, men har stor indflydelse på vores psykiske velbefindende, viser et nyt, stort studie. Her konkluderer forskerne, på baggrund af de mange undersøgelser på området, at der er en klar sammenhæng mellem forstoppelse og psykisk balance.

Mellem en halv og en hel million danskere lider jævnligt af forstoppelse, og rammer 2-3 gange hyppigere kvinder end mænd, vurderer Dansk Sygeplejeråd. Derudover stiger risikoen med alderen og betyder, at mennesker over 65 år har omkring 30-40 pct. øget risiko for at udvikle en kronisk tilstand.

At forstoppelse kan være fysisk ubehageligt, er der ingen tvivl om, men at det også har stor indflydelse på vores psykiske velbefindende, er forholdsvis ny viden. Senest er sammenhængen undersøgt i et stort videnskabeligt studie, der samler alle tidligere undersøgelser på området. På baggrund af de tidligere forskningsresultater, fastslår forskerne, at der er en sammenhæng mellem forstoppelse og psykisk balance, og en signifikant sammenhæng mellem kronisk forstoppelse og depression og angstlidelser. Med dét in mente er det om at gøre en forebyggende indsats - og måske i sær i julen, hvor vi som regel spiser for meget og bevæger os for lidt. 

Tips til forebyggelse af forstoppelse:

  • Generelt skal du have 1-1½ liter væske dagligt, men da julemaden indeholder rigelige mængder salt, så er det klogt at skylle efter med et ekstra glas vand.   
  • Et generelt råd er at spise små, hyppige måltider, fordi det stimulerer tarmbevægelserne. Men med julebordets overdådige udvalg af lækkerier, kan det være en udfordring at være tilbageholdende. Forsøg i stedet at hælde mindre op på tallerkenen og hold pauser mellem serveringerne. 
  • Ved at spise mindre portioner, tygge maden grundigt og holde små pauser, mærker du samtidig mæthedsfølelsen inden du får forspist dig.
  • Hvis det er muligt, så rejs dig og gå ud og træk lidt luft, så maden kan nå at passere.
  • Hvor forstyrrende det end må være, så undlad at udsætte toiletbesøg da det kan få afføringsrefleksen til at forsvinde, og som regel samtidigt betyde, at du først får tømningstrangen igen dagen derpå. 
  • Husk, at sidde korrekt på toilettet: Knæene skal helst holdes højere end hoften, hvilket kan kræve en taburet, at hvile fødderne på. Svaj i lænden og læn dig let forover, træk vejret dybt, pres forsigtigt med mellemgulvet - og tag dig god tid.

Er maven gået helt i stå?

  • Bevæg dig. En rask gåtur gør underværker, ligesom særlige yoga-øvelser også stimulerer og aktiverer tarmens bevægelse.
  • Tørret frugt som fx svesker, rosiner og figner er kendt for at virke afførende. Spis lidt ad gangen, så du ikke risikerer alt for meget luft i maven. 
  • Hele hørfrø virker mildt afførende. Tilføj 2-3 spsk. hele hørfrø i et glas kogende vand, evt. sammen med lidt stødt gurkemeje eller revet ingefærrod. Når drikken er kølet af, har frøene suget vand og dannet en slimet overflade, som letter madens passage gennem tarmen.
  • Fortsætter forstoppelsen, så få apotekerens eller lægens anbefalinger og vejledning omkring valg af afføringsmiddel. 

Kilde:

Association between constipation and major depression in adult Americans, Frontiers, August 2023  

Sundhed
Kræftens Bekæmpelse: Tjek dine modermærker - 5 farlige forandringer 

Danmark har en af verdens højeste forekomster af modermærkekræft, og hver uge dør fem personer af sygdommen. Men modermærkekræft, der opdages i tide, kan helbredes. Med kampagnen ’Tjek Mærkerne’ sætter Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dansk Dermatologisk Selskab fokus på, hvordan vi tjekker vores…

Læs mere
Sundhed
Hver fjerde ung med handicap eller diagnose står uden for uddannelsessystemet 

På bare ti år er der sket næsten en tredobling i antallet af børn med angst eller depression, og antallet af børn og unge med ADHD er steget fra 7.186 til 25.029. Psykiatriens fokus på udredning af børn og unges psykiske lidelser er forudsætningen for behandling, men skal også sikre at børn og unge…

Læs mere
Sundhed
Hver dansker køber i snit 35 kg søde sager om året 

Slik, kage, is, desserter, chokolade. Det er en underdrivelse at sige, at danskere er glade for søde sager. Ifølge en opgørelse fra DTU, så indtager Danmark, med hele 35 kg søde sager pr. dansker om året, den globale førsteplads for slikindkøb.

Læs mere
Sundhed
Må man ryge ved busstoppestedet? 

Må man ryge ved busstoppestedet, på legepladsen eller ved fodboldbanen? Nej, lyder det fra et stort flertal af danskerne i en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Hjerteforeningen. Flere steder er udelivet allerede blevet røgfrit.

Læs mere
Sundhed
Danskerne lever længere – selv i et år med coronapandemi 

Selvom coronavirussen indtil videre har krævet en del dødsfald, fortsætter middellevetiden i Danmark med at stige. En gennemsnitlig dansker kan nu regne med at blive lidt over 81 år, hvilket er cirka fem måneder mere i forhold til 2016. Det viser en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Én avokado om dagen regulerer kolesteroltallet 

De smager fantastisk og er, med deres indhold af vitaminer, mineraler og fedtsyrer, kendt som en superfood. Og nu peger forskning på endnu en god grund til at spise avokado. Ifølge nye studier, bidrager blot en enkel avokado om dagen nemlig til regulering af kolesterolet i blodet.

Læs mere
Sundhed
Lidt bedre slik 

Efter at have samlet et større sortiment af sukkerfri slik, stod det klart, at kaloriereduktionen ved at vælge sukkerfri slik faktisk kan være af betydningsfuld størrelse!

Læs mere
Sundhed
Mindsk trangen til sødt 

At begynde dagen med et måltid, kan være en god idé, hvis du har hang til søde sager. Energien fra måltidet giver brændstof til krop og hjerne, og stabiliserer dit blodsukker så du føler mindre trang til søde sager i løbet af formiddagen.

Læs mere
Sundhed
Til kamp mod dellerne 

Er det blevet en udfordring at få knappet de bukser, du ellers har passet i årevis? Snærer de i taljen, så dellerne buler ud over linningen?

Deller er dejlige, men bliver de for store, er det både irriterende og usundt. Og når fedtet først har sat sig, så kræver det vilje og vedholdenhed at komme…

Læs mere
Sundhed
Med nedlukningen stiger graden af ensomhed og angst  

Når samfundet lukkes ned, stiger graden af ensomhed og angst blandt unge under 30 år og mennesker, som tidligere har været ramt af psykisk sygdom. Forskere fra Københavns Universitet og deres internationale kollegaer har undersøgt, hvordan pandemien påvirker vores psykiske helbred.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^