Fuldkorn giver længere liv
Fuldkornsdagen falder midt i højsæsonen for slankekure. I mange populære kure er brød og andre kornprodukter dømt ude – i stedet gælder det primært om ikke at spise kulhydrater. Det er dog ikke en kost, man skal vælge for sin sundheds skyld, viser flere undersøgelser. Ifølge dem lever mennesker, der spiser fuldkorn, længere end dem, der ikke spiser fuldkorn.
Blandt andet viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at mennesker, der spiser fuldkorn, har mindre risiko for at dø af blandt andet hjertekarsygdom, diabetes og kræft, end dem der ikke gør. Årets Fuldkornsdag er organiseret af Fuldkornspartnerskabet, som siden januar 2009 har arbejdet for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.
Derfor skal du huske fuldkorn!
Fødevarestyrelsen anbefaler, som en del af de 10 officielle kostråd, at en voksen spiser minimum 75 gram fuldkorn om dagen, mens børn anbefales at indtage 40-60 gram om dagen. Og der er mange gode grunde til at spise mere fuldkorn. Se bare her:
- Fuldkorn mætter, så du spiser mindre
Undersøgelser viser, at fuldkorn mætter rigtig godt. Det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten. - Fuldkorn forebygger forstoppelse og fremmer en god fordøjelse
Fuldkorn er godt for fordøjelsen og holder maven i gang. - Fuldkorn forebygger sygdomme
Spiser du hele korn i stedet for korn, hvor man har fjernet mange dele, kan du forebygge mange alvorlige kroniske sygdomme. Fuldkorn rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige i forhold til at forebygge sygdomme som sukkersyge, hjertekarsygdomme og visse former for kræft. - Gode fuldkornsvaner går hånd i hånd med frugt og grønt
Undersøgelser viser, at personer som spiser meget fuldkorn også spiser mere frugt og grønt sammenlignet med dem, der ikke spiser så meget fuldkorn
Om Fuldkornspartnerskabet
Fuldkornspartnerskabet arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Fuldkornspartnerskabet består af Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder.