Kategori: Sundhed

Har du taget dig selv i ofte at have trang til sødt midt på dagen - eller er det hen på aftenen, du falder i?

Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Er man plaget af træthed, dårlig koncentration og irritabilitet, og oplever man, at nydelsen af søde sager er erstattet af en nærmest umættelig trang, så gælder det om, at komme sukkerafhængigheden til livs, opfordrer Anette Sams.

"Jo mere sukker du spiser, desto mere sødme søger du. Fra en række studier ved vi eksempelvis, at søde drikke i højere grad end neutrale får os til at spise og drikke mere sødt” fortæller hun.

Sukkerafhængighed forværres af skam og skyldfølelse

I sit arbejde som foredragsholder og formidler af ny viden og forskning indenfor sundhed, livsstil og sygdom, møder hun mange, som skammer sig over deres forhold til sukker. Følelser som skam og skyld er imidlertid sjældent noget der mindsker sukkertrangen – tværtimod.

"Det første vigtige skridt ud af en dominerende sukkertrang handler derfor om at frigøre sig sin selvbebrejdelse” siger Anette Sams. ”At du oplever sukkertrang har intet med en svag karakter at gøre - det skyldes en urfysiologisk magt, du skal tage kampen op imod". 

Ifølge Anette Sams er vejen ud af sukkerafhængigheden enkel:

”De fleste mennesker har sværere ved at spise ét stykke sødt end ved fuldstændigt at holde sig fra de søde sager. Når det kommer til sukker, bor der nemlig en 'mere-vil-have-mere' i kroppen”. Derfor anbefaler hun, at man tager en uges absolut afholdenhed.

5 råd der får dig ud af din sukkerafhængighed

Ved at følge Anette Sams 5 råd, som du finder herunder, vil du efter en uge have genvundet et naturligt forhold til sukker - hvor du har magten og kun spiser sødt som et nydelsesmiddel ved særlige lejligheder.

Skulle du, ved en senere lejlighed, falde i sukkerfælden, så fortvivl ikke, nu kender du vejen tilbage på sporet igen.

  1. En uge uden nogen form for sukker

    Tag en uge hvor du holder dig helt fra alt raffineret kulhydrat (alle fødevarer og nydelsesmidler, som er tilsat sukker eller stivelse). Når sødme vil have sødme, slukkes den selvforstærkende effekt, når du er helt konsekvent!

  2. Tre solide hovedmåltider

    Spis i denne uge kun tre solide daglige hovedmåltider. Lad ¾ af tallerkenen bestå af grøntsager og kål og ¼ af æg, fisk, kød, mandler, nødder, frø, syrnede mælkeprodukter, ost, olie. Bliv ordentlig mæt ved måltidet og tillad dig selv følelsen af at 'gå sukkerkold' mellem måltider. Har du spist solide hovedmåltider mangler din krop ikke energi mellem måltiderne med mindre, du træner højintensivt i flere timer imellem måltiderne.

  3. Spis hovedmåltider indenfor 12 timer

    Indtag alle tre hovedmåltider indenfor 12 timer! Kombinationen af få solide måltider og faste fra aftensmad til morgenmad styrker kroppens evne til at lagre det sukker, der kommer ud af de solide hovedmåltider. Effektiv sukkerlagring skaber god balance mellem lagring og mobilisering af energi.

  4. Drop mellemmåltiderne

    Erstat mellemmåltider med 'pulssnacks'. Pulssnacks er, når du får pulsen kortvarigt op, og du dermed oplever at få lidt ekstra energi helt gratis. Her laver kroppen sukker til dig og holder op med at forsøge at lokke dig til at spise sukker for energi!

  5. Overdøv mild sukkertrang med 'pulssnacks'

    Når ugen er omme, og du nyder et lille stykke sødt - så nyd det fuldt ud - og vær bevidst om at overdøve den følgende milde sukkertrang med pulssnacks. Det kan du sagtens, for nu ved du, at sødme vil have sødme, og den vej vil du ikke nedad igen.

Om Anette Sams

  • Anette Sams er farmaceut, PhD og forsker i Rigshospitalets Forskerpark. Hun har blandt andet mange års erfaring som specialist og forsker hos Novo Nordisk.

  • Hendes store mission er at øge danskernes viden om sundhed og forebyggelse af livsstilssygdomme. Hun afholder foredrag, kurser og workshops om sukker, og har skrevet bøgerne 'Kålhydrater', 'Sukkersmarte Børn', 'Ud af Diabetes 2' og 'Sandheden om Sukker'.

  • Læs mere om Anette Sams
Sundhed
Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken 

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Læs mere
Sundhed
Råd omkring kosmetisk operation 

Her kan du læse Sundhedsstyrelsens beskrivelse af, hvilken information lægen skal give dig, og hvad du i øvrigt bør være opmærksom på.

Læs mere
Sundhed
Fordele og ulemper ved fuldkorn og gluten 

Omfattende forskning giver ny viden om de sundhedsmæssige fordele der er ved at øge indtaget af korn og kerner, og undersøger samtidig fordele og ulemper ved at vælge en glutenfattig kost.

Læs mere
Sundhed
Forskere: Så meget forlænger Omega 3 fedtsyrer livet 

Niveauet af omega-3 fedtsyrer i blodet kan forudsige, hvor længe vi lever. Det skriver forskere fra Hospital del Mar Medical Research Institute, som, i samarbejde med institutter og universiteter i USA og Canada, gennem 11 år, har fulgt og observeret en forsøgsgruppe på 2.240 mennesker.

Læs mere
Sundhed
Rosacea: Årsag og behandling 

Rødme på næse, hage, pande og kinder, små bumselignende knopper, sviende øjne og tydelige blodkar er alle symptomer på den kroniske hudsygdom, rosacea. Hudlidelsen forekommer oftest i ansigtet, men kan også vise sig ved rødme på halsen og øvre del af brystet.

Rosacea rammer 5-10% af den voksne…

Læs mere
Sundhed
Lær at løbe på 28 dage 

Med en nænsom opstart kan du, i løbet af bare 28 dage, nyde at en løbetur, og tilbagelægge 4 kilometer uden at have brug for pauser.

Læs mere
Sundhed
Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud 

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Sundhed
Sådan får du en god søvn 

Søvn optager en tredjedel af vores liv og er vital for vores velbefindende. Mens vi sover bearbejdes tanker og indtryk, og efter en en god nats søvn føler vi os oplagte og udhvilede, og klar til en ny dag. Men op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer og de følgerne af søvnløshed som…

Læs mere
Sundhed
Bønner mætter lige så godt som kød 

At et måltid giver god mæthedsfølelse, er ikke nødvendigvis ensbetydende med at det indeholder kød. Et studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Købehavns Universitet viser, at bælgfrugter mætter lige så godt som kød.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Nyt om senfølger efter COVID-19 

Et nyt videnskabeligt studie af senfølgerne af COVID-19 sygdom, vækker bekymring. Tidligere undersøgelser bekræfter, at man i mange måneder efter sygdom som følge af COVID-19, fortsat kan være plaget af symptomer. Nu viser en ny undersøgelse, at der blandt COVID-19-smittede, der har haft alvorlige…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^