Kategori: Sundhed

Danskerne er vilde med fuldkorn

Danskerne er vilde med fuldkorn 

Danskerne erstatter i stigende grad hvedemelsprodukter med de grovere fuldkornsversioner. Det kan komme folkesundheden til gode ...

Danskerne er vilde med fuldkornsprodukter og erstatter i stigende grad hvedemelsprodukter med de grovere fuldkornsversioner og brød med fuldkornslogoet, viser målinger fra analysefirmaet Nielsen. Det kan komme folkesundheden til gode, mener diætister.

Fuldkorn forebygger fedme og holder blodsukkeret stabilt
Produkter med fuldkornslogo i kategorierne mel, hvedebrød, rugbrød, morgenmad og dybfrostbrød har gennem det sidste år været i massiv vækst. Formand for Foreningen af Kliniske Diætister, Ginny Rhodes, er begejstret for udviklingen:
”Det er en meget positiv udvikling, at danskerne nu er begyndt at vælge fuldkornsprodukter frem for produkter baseret på almindelig hvedemel. Vi ved, at fuldkorn indeholder flere vitaminer og mineraler, fordi man får det hele med fra kornet. Desuden har fuldkorn en række positive egenskaber i forhold til bl.a. forebyggelse af fedme. Fuldkorn mætter mere og det holder blodsukkeret stabilt længere. Der er ingen tvivl om, at det er positivt for folkesundheden, hvis denne udvikling fortsætter,” siger hun.

Fuldkorn forebygger hjertekarsygdomme og diabetes
Helt konkret viser målingerne fra Nielsen, at produkter mærket med fuldkornslogo, er steget 9 procent i volumen siden 2009.
”De nye tal viser, at danskerne i stigende grad vælger fuldkornsprodukter. Og det er meget positiv, da fuldkorn har en forebyggende effekt på en række sygdomme som hjertekarsygdomme og type 2 diabetes. Den positive udvikling viser, at det betaler sig at arbejde målrettet for, at industrien udvikler sunde fødevarer, der sikrer, at det er let for forbrugerne at vælge sunde fødevarer”, siger sundhedchef i Hjerteforeningen Charlotte Kira Kimby.

Fuldkorn og danskerne
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man vælger fuldkorn først, når man spiser morgenmadsprodukter, brød, ris eller pasta. Fuldkorn har en række sundhedsfordele og konkret anbefales det, at man som voksen spiser min. 75 gram fuldkorn om dagen. Det svarer f.eks. til én portion havregryn og en til to skiver rugbrød hver dag. Børn mellem 4 og 10 år anbefales det at spise 40-60 gram fuldkorn dagligt.

Fuldkornslogoet
Fuldkornslogoet skal gøre det let for forbrugerne at vælge produkter med et højt fuldkornsindhold. Logoet blev lanceret i begyndelsen af 2009.
Kategorien fuldkornsprodukter dækker: Mel og gryn, Brød og knækbrød,Ris, Morgenmadscerealier, Pasta og nudler. Logoet er forbrugerens garanti for, at et givent produkt har et højt fuldkornsindhold og også på anden vis er ernæringsmæssigt godt. For at sikre at fuldkornslogoet ikke anvendes på ernæringsmæssige underlødige produkter er det en forudsætning for at bære fuldkornslogoet, at produktet overholder krav til indhold af fedt, salt, kostfiber og sukker som svarer til Nøglehulsmærket.

Læs også ...:
• <link https: www.kvindeguiden.dk _blank> Fuldkorn så det batter!
• <link https: www.kvindeguiden.dk _blank> Opskrift: Fuldkornsspeltboller
• <link https: www.kvindeguiden.dk _blank> Hvad er fuldkorn?

Blågrønalger symptomer
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Tandlæge Foreningen om tandkonto
Sundhed
Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver…

Læs mere
Sundhed
Ultra-forarbejdede fødevarer øger risikoen for depression 

Ny forskning viser, at personer, der spiser mange ultra-forarbejdede fødevarer, har større risiko for, over tid, at opleve depressive symptomer. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition, fulgte 16.000 voksne og viste, at de, der spiste flest ultra-forarbejdede fødevarer, havde en…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Olivenolie kan reducere risikoen for demensrelateret død med 28% 

En ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift JAMA peger på, at indtagelse af cirka en halv spiseskefuld olivenolie dagligt kan reducere risikoen for demens relateret død. Forskerne anvendte data fra 'Nurses' Health Study' og 'Health Professionals Follow-Up Study', der omfattede…

Læs mere
Sundhed
Ny forskning undersøger hvordan vrede, angst og tristhed påvirker hjertet 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association har kigget på sammenhængen mellem vrede, angst og tristhed, og risikoen hjerteanfald og slagtilfælde. Her peger forskerne på, at især hyppige, kortvarige anfald af vrede belaster blodkarrenes evne til at undgå dannelsen af…

Læs mere
Sundhed
Forskning afslører: Havearbejde giver bedre søvn, øger livsglæden og mindsker risikoen for alvorlig sygdom 

En ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Affective Disorders viser, at personer, der dyrker havearbejde, er mindre tilbøjelige til at have søvnproblemer sammenlignet med dem, der ikke deltager i nogen form for motion. 

Denne viden er vigtig, da søvn spiller en væsentlig rolle ikke kun for…

Læs mere
Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Restituering og hvilke efter sygdom
Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^