Kategori: Sundhed

"Danskernes sukkerindtag hænger i høj grad sammen med vores forståelse af hygge, som ofte ledsages af noget sødt. Og det er ikke kun i hjemmet, børnene får tilbudt søde sager. Det er også i skolen, institutionen, til fritidsaktiviteter og hos bedsteforældrene," siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe familier med at bryde med de søde vaner. Resultatet af projektet er yderst positivt og viser hvordan en indsats på området, kan reducere børns indtag af sødt med helt op til 13%.

Man kan nemt miste overblikket over hvor meget sukker barnet får

Mens mange forældre sætter pris på og følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger omkring børns sundhed og opdragelse, så er ikke altid nogen nem opgave for forældrene at begrænse børnenes indtag af sukker. Det skyldes blandt andet, at børn ofte har adgang til søde sager i skolen, daginstitutionen, hos bedsteforældrene eller hjemme hos kammeraterne.

Men med erfaringerne fra DTU Fødevareinstituttets og Fødevarestyrelsens projekt, og med hjælp fra kommunale sundhedsplejersker og tandlæger, så vil forældre fremover have adgang til metoder og overskuelige tips, der kan en hjælp for dem med at få skåret ned på familiens sukkerforbrug.

Myslibar i madpakken, saftevand til aftensmaden og slikskåle med top på om fredagen

"Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager pladsen fra den sunde mad," siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen. Hun henviser til de nye tal, der viser, at omregnes forbruget af slik og søde sager til kalorier, så svarer det til, at hver dansker får ca. 20 pct. af det daglige energiindtag dækket af søde sager - mod de anbefalede maks. 5 pct.

Hvis der i det samlede sukkerindtag ikke tages højde for de søde sager, som barnet får tilbudt udenfor hjemmet, så får man hurtigt overskredet det anbefalede forbrug. Derfor handler det, ifølge Fødevarestyrelsen, om at forældrene forsøger at vurdere i hvilket omfang, der skal skæres ned på sukkerindtaget hjemme, så forbruget ikke overskrider det anbefalede forbrug.

Ifølge Anne Pøhl Enevoldse kan man starte med de lavthængende frugter og fx erstatte eftermiddagskiksen og mælkesnitten i madpakken med skåret frugt, bær eller knækbrød. Måske er det også muligt, at skære halvdelen af fredagsslikket fra, uden at det går ud over familiehyggen, og skære ned på sukkerholdige saft og sodavand, foreslår Anne Pøhl Enevoldse.

"Vi behøver ikke undvære det søde, men skære ned dér, hvor det er nemmest," siger hun.



Projektet støttes af Nordea-fonden

Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^