Kategori: Sundhed

"Danskernes sukkerindtag hænger i høj grad sammen med vores forståelse af hygge, som ofte ledsages af noget sødt. Og det er ikke kun i hjemmet, børnene får tilbudt søde sager. Det er også i skolen, institutionen, til fritidsaktiviteter og hos bedsteforældrene," siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe familier med at bryde med de søde vaner. Resultatet af projektet er yderst positivt og viser hvordan en indsats på området, kan reducere børns indtag af sødt med helt op til 13%.

Man kan nemt miste overblikket over hvor meget sukker barnet får

Mens mange forældre sætter pris på og følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger omkring børns sundhed og opdragelse, så er ikke altid nogen nem opgave for forældrene at begrænse børnenes indtag af sukker. Det skyldes blandt andet, at børn ofte har adgang til søde sager i skolen, daginstitutionen, hos bedsteforældrene eller hjemme hos kammeraterne.

Men med erfaringerne fra DTU Fødevareinstituttets og Fødevarestyrelsens projekt, og med hjælp fra kommunale sundhedsplejersker og tandlæger, så vil forældre fremover have adgang til metoder og overskuelige tips, der kan en hjælp for dem med at få skåret ned på familiens sukkerforbrug.

Myslibar i madpakken, saftevand til aftensmaden og slikskåle med top på om fredagen

"Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager pladsen fra den sunde mad," siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen. Hun henviser til de nye tal, der viser, at omregnes forbruget af slik og søde sager til kalorier, så svarer det til, at hver dansker får ca. 20 pct. af det daglige energiindtag dækket af søde sager - mod de anbefalede maks. 5 pct.

Hvis der i det samlede sukkerindtag ikke tages højde for de søde sager, som barnet får tilbudt udenfor hjemmet, så får man hurtigt overskredet det anbefalede forbrug. Derfor handler det, ifølge Fødevarestyrelsen, om at forældrene forsøger at vurdere i hvilket omfang, der skal skæres ned på sukkerindtaget hjemme, så forbruget ikke overskrider det anbefalede forbrug.

Ifølge Anne Pøhl Enevoldse kan man starte med de lavthængende frugter og fx erstatte eftermiddagskiksen og mælkesnitten i madpakken med skåret frugt, bær eller knækbrød. Måske er det også muligt, at skære halvdelen af fredagsslikket fra, uden at det går ud over familiehyggen, og skære ned på sukkerholdige saft og sodavand, foreslår Anne Pøhl Enevoldse.

"Vi behøver ikke undvære det søde, men skære ned dér, hvor det er nemmest," siger hun.



Projektet støttes af Nordea-fonden

Sundhed
Kom med ud og gå 

I 2021 skal vi alle ud at gå - sammen og hver for sig, opfordrer Dansk Firmaidrætsforbund. Inviter familie, venner og kolleger med ud at gå inden for de tilladte corona-rammer. Del gå-oplevelser med hinanden. Kom med ud at gå, fordi gåture gør så godt for vores krop, fordi frisk luft og motion er…

Læs mere
Sundhed
COVID-19: Derfor skal du som nær kontakt testes to gange 

Har du været i nær kontakt med en COVID-19-smittet, er du selv i risiko for at være blevet smittet. Derfor er det vigtigt, at du som nær kontakt går i selvisolation og bliver testet – sådan er du med til at bryde smittekæderne, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed. Men hvorfor er det vigtigt, at…

Læs mere
Sundhed
Ny forskning sår tvivl om myte om den ældre enkemand: Kan sagtens lave mad 

Når ældre mænd mister deres partner, hersker der en fordom om, at de på grund af traditionelle kønsroller er hjælpeløse i køkkenet og derfor 'går i hundene' og forfalder til færdigretter og kommunens madservice, fordi de aldrig selv har lært at lave mad.

Læs mere
Sundhed
Ny digital platform hjælper mennesker med demens og deres pårørende 

Nu lancerer Alzheimerforeningen en ny digital platform, der giver mennesker med demens og deres pårørende mulighed for at være sammen i digitale fællesskaber midt i en corona-tid.

Læs mere
Sundhed
Slank & Sund: Hov, hov! Hvad var nu det, der røg i indkøbskurven?  

Det siger sig selv: Har du kun sunde, fedtfattige og fiberrige sager i dine køkkenskabe, så vil det jo som regel være dét, du spiser. At købe fornuftigt ind er måske den allernemmeste vej til et slankere liv. Måske kan de 10 råd, som vi selv har haft succes med, også hjælpe dig til færre impulskøb.

Læs mere
Sundhed
Kost: Groft uden rug?  

Spørgsmål: Hvad kan man spise, hvis man skal undgå rug, men stadig ønsker at spise groft?, spørger Astrid. "Jeg er allergisk over for rug og det giver mig nogen problemer i forhold til at spise groft nok. Har I nogle idéer til, hvad jeg skal gøre med grovheden, så jeg ikke ender med blød, hvidt brød…

Læs mere
Sundhed
Her finder du fremover nøgletal for COVID-19 

Fremover vil Statens Serum Instituts daglige nøgletal for COVID-19 med nyeste opgørelser over antal testede, antal tilfælde, dødsfald og indlagte være at finde på et nyt, interaktivt dashboard.

Læs mere
Sundhed
Tip mod forstoppelse: Lilians morgensmoothie 

Døjer du med træg mave, så start dagen med Lilians sunde – og effektive – morgensmoothie.

Læs mere
Sundhed
Slut, prut - finale - Om irritabel tyktarm 

Rigtig mange danskere er så generet af problemer med fordøjelsen, at det påvirker deres livskvalitet. Specialister indenfor mave-tarmsygdomme vurderer, at helt op mod 15% af danskerne lider af irritabel tyktarm med symptomer som ondt i maven, oppustethed, uregelmæssig afføring, forstoppelse og…

Læs mere
Sundhed
Når fødderne klør  

Fodsvamp trives i fugt og varme, som fx i tætsluttende sneakers og sko. Har du kløe, svie og irriteret hud mellem tæerne, så er du muligvis blandt de 10-15% af danskerne, der har fodsvamp.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^