Kategori: Sundhed

"Danskernes sukkerindtag hænger i høj grad sammen med vores forståelse af hygge, som ofte ledsages af noget sødt. Og det er ikke kun i hjemmet, børnene får tilbudt søde sager. Det er også i skolen, institutionen, til fritidsaktiviteter og hos bedsteforældrene," siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe familier med at bryde med de søde vaner. Resultatet af projektet er yderst positivt og viser hvordan en indsats på området, kan reducere børns indtag af sødt med helt op til 13%.

Man kan nemt miste overblikket over hvor meget sukker barnet får

Mens mange forældre sætter pris på og følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger omkring børns sundhed og opdragelse, så er ikke altid nogen nem opgave for forældrene at begrænse børnenes indtag af sukker. Det skyldes blandt andet, at børn ofte har adgang til søde sager i skolen, daginstitutionen, hos bedsteforældrene eller hjemme hos kammeraterne.

Men med erfaringerne fra DTU Fødevareinstituttets og Fødevarestyrelsens projekt, og med hjælp fra kommunale sundhedsplejersker og tandlæger, så vil forældre fremover have adgang til metoder og overskuelige tips, der kan en hjælp for dem med at få skåret ned på familiens sukkerforbrug.

Myslibar i madpakken, saftevand til aftensmaden og slikskåle med top på om fredagen

"Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager pladsen fra den sunde mad," siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen. Hun henviser til de nye tal, der viser, at omregnes forbruget af slik og søde sager til kalorier, så svarer det til, at hver dansker får ca. 20 pct. af det daglige energiindtag dækket af søde sager - mod de anbefalede maks. 5 pct.

Hvis der i det samlede sukkerindtag ikke tages højde for de søde sager, som barnet får tilbudt udenfor hjemmet, så får man hurtigt overskredet det anbefalede forbrug. Derfor handler det, ifølge Fødevarestyrelsen, om at forældrene forsøger at vurdere i hvilket omfang, der skal skæres ned på sukkerindtaget hjemme, så forbruget ikke overskrider det anbefalede forbrug.

Ifølge Anne Pøhl Enevoldse kan man starte med de lavthængende frugter og fx erstatte eftermiddagskiksen og mælkesnitten i madpakken med skåret frugt, bær eller knækbrød. Måske er det også muligt, at skære halvdelen af fredagsslikket fra, uden at det går ud over familiehyggen, og skære ned på sukkerholdige saft og sodavand, foreslår Anne Pøhl Enevoldse.

"Vi behøver ikke undvære det søde, men skære ned dér, hvor det er nemmest," siger hun.



Projektet støttes af Nordea-fonden

Sundhed
Konsekvenserne af corona: Flere bliver ramt af angst og depression 

Endnu en skyggeside af den lange nedlukning af samfundet viser sig nu. I de første fem måneder af 2021 har 25 pct. flere end i samme periode sidste år gjort brug af deres sundhedsforsikring, fordi de er ramt af angst eller depression. Det viser helt nye tal fra Topdanmark.

Læs mere
Sundhed
I topform på bare fødder  

Indimellem kan man glemme, hvor vigtigt det er at passe på fødderne. Ofte er det først, når fødderne gør ondt, at man bliver opmærksom på, hvor vigtige de er – for det er jo dem, der bærer os gennem hverdagen. Heldigvis er der meget man selv kan gøre, for at forebygge problemer med fødderne og få…

Læs mere
Sundhed
Fem myter om modermærkekræft 

Ligesom i så mange andre sammenhænge, så florerer der flere myter om modermærkekræft. For at sikre, at mænd og kvinder ikke overser vigtige tegn på denne form for hudkræft, er det vigtigt at alle har styr på, hvad der er fup og hvad der er fakta.

Læs mere
Sundhed
Kræftens Bekæmpelse: Danske unge har europarekord i druk 

Mere end fire ud af ti forældre til 15-17-årige, der drikker alkohol, er bekymrede for deres børns alkoholindtag. Det viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Forældrenes bekymring er ikke uden grund. Danske unge har forsat europarekord i druk. Initiativet 'Drukfri Ungdom' mener, at en…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Unge har solariedebut med mor 

En ny undersøgelse viser, at 31 pct. af danske unge, der har prøvet at gå i solarium, havde deres debut med mor. Mange solariebrugere er måske ikke klar over den risiko, de løber, men solariebrug er kræftfremkaldende. Og jo yngre man er, desto farligere er det. Læs mere om 5 udbredte myter om…

Læs mere
Sundhed
Apotekeren: Slip af med nikotintyggegummiet 

Nikotinprodukter som tyggegummi, plaster eller spray er en god hjælp for dem, der gerne vil stoppe med at ryge. Men det er ikke alle, der følger anbefalingen og får trappet ud. Nogle bliver hængende i forbruget af nikotinprodukter længe efter den anbefalede nedtrapningsperiode på mellem 3 og 6…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Sundhed
Lyst og glæde motiverer os til fysisk aktivitet 

Hver dag er vi fysisk aktive på et væld af forskellige måder. Hver femte cykler til og fra job eller uddannelse, hver 10. har fysisk anstrengende arbejde, hver 10. udfører havearbejde flere gange om ugen, og syv ud af ti, deltager mindst fem gange om ugen i forskellige bevægelsesaktiviteter i…

Læs mere
Sundhed
Mulig sammenhæng mellem æteriske olier og krampeanfald 

I kosmetik, hud- og hårplejeplejeprodukter, aromaterapi, vaskemidler, i duftlys, diffusere, slik og i naturmedicin. Æteriske olier (eller essentielle olier) er svære at komme udenom. Især blandt såkaldte ’naturprodukter’ anvendes de ofte som aktive ingredienser, der traditionelt anses for at have en…

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^