Kategorier: Sommer  -  Forbrugernyt

Flest syge af campylobacter i grillsæsonen 

Blot nogle få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier er nok til at sende gæsterne fra bordet med et ulmende maveonde og senere en omgang diarré eller opkast.

Der registreres årligt omkring 4.000 tilfælde af danskere, som er blevet syge af campylobacter. Men Fødevarestyrelsen vurderer at tallet er højere, da mange ikke går til lægen. Det er især i sommermånederne, der registreres mange tilfælde, hvilket Fødevarestyrelsen vurderer, hænger sammen med, at hygiejnen glipper, når vi griller udenfor. Så husk, at du med nogle enkle forholdsregler og grillråd, kan minimere risikoen for maveonde:

  • Brug to fade - ét til råt og ét til stegt kød
  • Brug to grilltænger - én til råt og én til stegt kød
  • Vask hænder, når du har rørt ved råt kød
  • Hakket kød skal gennemsteges, fordi bakterierne blandes rundt i kødet, når det bliver hakket og formet – til gengæld må fx en engelsk bøf gerne være rosa-stegt
  • Kyllingestykker skal altid gennemsteges. Da det tager meget lang tid at gennemstege dem på grillen, er det en god idé at koge dem fx i mikrobølgeovnen, før de kommer på havegrillen
  • Det kød, der skal grilles, skal først ud i haven, når grillen er tændt. Bakterierne trives, hvis kødet står ude i varmen, mens grillen bliver klar

Symptomer på sygdom som følge af campylobacter
Hvis du bliver syg af campylobacter er symptomerne mavepine, diarré, kvalme og sommetider feber.
Symptomerne kan begynde 2-10 dage efter, du har spist mad med bakterien. Sygdommen varer normalt en uge, men den kan vare flere uger.
Hvis du bliver syg af campylobacter, bliver du for det meste rask igen efter få dage, uden at behøve lægehjælp. Det er vigtigt at drikke meget vand, saft og lignende, hvis du kaster op eller har diarré, så kroppen ikke kommer til at mangle væske.
Hvis sygdommen bliver alvorlig eller varer længe, skal du til lægen.

Skønhed & Pleje
Kan en solcreme blive for gammel? 

Ja, en solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin solbeskyttende virkning.

Ifølge Forbrugerrådet har en uåbnet solcreme generelt en holdbarhed på 2 til 3 år, mens en åbnet solcreme typisk holder 12 måneder efter åbning. Men holdbarheden og den solbeskyttende virkning forudsætter blandt…

Læs mere
Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Frugt & bær gazpacho
Sommer
Frugt- & bærgazpacho 

Nyd sommerens frugt og bær i en lækker og læskende sommergazpacho!

Læs mere
Sommer
Copenhagen Pride Week 2020 

København bliver i høj grad multikulturel under årets Copenhagen Pride Week, når mere end 100.000 danskere og gæster fra mere end 85 lande deltager i festugen, 18. til 23. august 2020. Her venter der et overflødigshorn af vilde fester, events, vigtige debatter, underholdning og spektakulære…

Læs mere
Sommer
Kom nemt i gang med at sylte - 8 suveræne syltebøger 

Det er ganske tilfredsstillende at sylte lidt af havens høst, så man har skønne, hjemmelavede marmelader, pickles og surt, når sommeren går på held.

Otte bøger, skrevet af nogle af Danmarks mest rutinerede og engagerede madskribenter, viser hvordan du nemt kommer i gang. Bøgerne anviser, trin for…

Læs mere
Sommer
Opskrift: Minns rabarberkage 

Man behøver ikke have opholdt sig længe i Sverige, før man støder på ordet ’fika’. I mit tilfælde blev jeg bekendt med begrebet, da genboen til det hus, hvor jeg ferierede, kiggede forbi og spurgte: ”Är det inte dags att fika?” Mens jeg vred min hjerne for at gætte, hvad hun spurgte om, kom hun mig…

Læs mere
Sommer
Badeoplevelser for enhver smag 

Med lange, varme sommerdage, gør det godt med en kølig dukkert. Og det behøver ikke foregå fra et fluepapir af en badestrand. Prøv en badesø, et friluftsbad, et havnebad - eller hvad med at tage på badeanstalt, hvor du kan bade og sole dig, og frit kan lufte deller og appelsinhud i dameafdelingen.…

Læs mere
Sommer
Hvorfor smager danske jordbær bedre? 

Du ved det godt. Uanset om du foretrækker dem med sukker, mælk og fløde eller helt naturligt som de er, smager danske jordbær bare bedre end dem, der kommer fra udlandet. Men ved du også hvorfor? Forklaringen er, ifølge Dansk Gartneri, enkel og handler om sort, friskhed og modenhed.

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
Sommer
Grillede tigerrejer med pamaskinke og salvie 

En skøn, enkel og nem opskrift til grillen, som både fungerer som let forret eller som del af sommerens tapasbord.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^