Kategorier: Sommer  -  Forbrugernyt

Flest syge af campylobacter i grillsæsonen 

Blot nogle få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier er nok til at sende gæsterne fra bordet med et ulmende maveonde og senere en omgang diarré eller opkast.

Der registreres årligt omkring 4.000 tilfælde af danskere, som er blevet syge af campylobacter. Men Fødevarestyrelsen vurderer at tallet er højere, da mange ikke går til lægen. Det er især i sommermånederne, der registreres mange tilfælde, hvilket Fødevarestyrelsen vurderer, hænger sammen med, at hygiejnen glipper, når vi griller udenfor. Så husk, at du med nogle enkle forholdsregler og grillråd, kan minimere risikoen for maveonde:

  • Brug to fade - ét til råt og ét til stegt kød
  • Brug to grilltænger - én til råt og én til stegt kød
  • Vask hænder, når du har rørt ved råt kød
  • Hakket kød skal gennemsteges, fordi bakterierne blandes rundt i kødet, når det bliver hakket og formet – til gengæld må fx en engelsk bøf gerne være rosa-stegt
  • Kyllingestykker skal altid gennemsteges. Da det tager meget lang tid at gennemstege dem på grillen, er det en god idé at koge dem fx i mikrobølgeovnen, før de kommer på havegrillen
  • Det kød, der skal grilles, skal først ud i haven, når grillen er tændt. Bakterierne trives, hvis kødet står ude i varmen, mens grillen bliver klar

Symptomer på sygdom som følge af campylobacter
Hvis du bliver syg af campylobacter er symptomerne mavepine, diarré, kvalme og sommetider feber.
Symptomerne kan begynde 2-10 dage efter, du har spist mad med bakterien. Sygdommen varer normalt en uge, men den kan vare flere uger.
Hvis du bliver syg af campylobacter, bliver du for det meste rask igen efter få dage, uden at behøve lægehjælp. Det er vigtigt at drikke meget vand, saft og lignende, hvis du kaster op eller har diarré, så kroppen ikke kommer til at mangle væske.
Hvis sygdommen bliver alvorlig eller varer længe, skal du til lægen.

Hindbærsæson og hindbæropskrifter
Årstidens råvarer
Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så…

Læs mere
Få en ferie med ægte kvalitetstid: Christiane Meulengracht afslører sine 5 bedste tips
Sommer
Parterapeut: Familieferie med nærvær og kvalitet 

De fleste drømmer om en ferie fyldt med nærvær og kvalitetstid med dem, som betyder allermest, men alligevel ender ferien for mange med uindfriede forventninger, fortæller parterapeut, Christiane Meulengracht. Derfor giver hun 5 råd, som gør det muligt at omfavne nærværet i sommerferien.

Læs mere
Sommerbazar: Udstyr til strandturen
Sommer
Sommerbazar: Picnic på stranden 

På en varm sommerdag er en picnic på stranden det allerskønneste. Med strandtæpper og medbragte liggestole får man hurtigt skabt en komfortabel base, hvor man kan nyde sommerstemningen, den friske havluft og - efter en kølig dukkert, picnickurvens lækkerier. Find inspiration til udstyret på…

Læs mere
Fordærvet kød symptomer
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Blågrønalger symptomer
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Kreative jordbær opskrifter til sommeren, nye måder at nyde friske bær, fra salater til desserter
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrifter: 4 nye måder at nyde friske jordbær på 

Sæsonen for danske jordbær er kort, så det gælder om at få mest ud af de fine bær, mens de stadig er at finde på hylderne. Hvis du kan bruge til inspiration, så kig med her, hvor vi præsenterer fire kreative, nye måder, at nyde dine friske jordbær på.

Læs mere
Opskrift på hjemmelavet bærsaft
Årstidens råvarer
Brug overskydende bær til saft og marmelade 

Når man nu er i gang med det store bærsyltningsprojekt, så er det om at få mest muligt ud af sine anstrængelser. Intet behøver gå til spilde. Af samme portion bær får du nemt både den dejligste bærsaft og lækreste marmelade.

Læs mere
Grillsikkerhed: Gode råd til sikker brug af grillen.
Forbrugernyt
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Hjemmelavede BBQ-sauce & marinader
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: BBQ-sauce & marinader  

Det er jo krydderierne og marinaderne, som giver det sidste ekstra pift til grillkødet, og med disse to opskrifter på BBQ-sauce og marinade kan du forvandle ethvert stykke kød til en kulinarisk oplevelse.

Læs mere
Opskrifter med nye kartofler
Opskrifter & råvarer
6 herlige sommeranretninger med nye kartofler 

Nye kartofler er en eftertragtet delikatesse, og lige nu ligger årets frilandskartofler klar i dagligvarebutikkerne. Her får du tips til tilberedning af de små knolde og idéer til lette, lækre sommeranretninger med kartofler.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^