Kategori: Sensommer

Tørring af frø. Trin-for-trin

Sensommeren er det rette tidspunkt at forberede din have til næste år ved at indsamle frø. Ved at samle blomsterfrø i tørre perioder sikrer du sunde planter til foråret. Skab en frodig have uden ekstra omkostninger ved at genbruge dine egne frø.

Sensommer: Sådan høster du dine blomsterfrø 

Midt i den ellers så smukke sensommer ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og blæst sætter ind.

At samle frø, er en hyggelig og nem syssel, og så er det temmelig tilfredsstillende at se sine egne blomsterfrø spire i foråret. Rigtig mange dejlige sommerblomster sætter frøstande, det gælder fx morgenfrue, valmue, katost, havenellike, stolt kavaler, jomfru i det grønne, lægesolhat, blomsterkarse, tallerkensmækker, kamille og solsikke, men også blomster med frø i bælge som fx ærteblomst og lupin, kan plukkes og tørres.

Frø fra fingerbøl og stormhat kan også tørres, men da de begge er giftige, er det vigtigt at bruge handsker, når du håndterer dem samt huske at opbevare de tørrede frø et forsvarligt sted.

Tørring af frø trin-for-trin

  • Det er ærgerligt at få byttet rundt på sine frø. Når du tager ud og høster frø, så medbring kuverter, hvorpå du kan notere frøets blomsternavn.
     
  • Frøstande skal være så tørre som muligt, inden de høstes, men samtidig skal du ikke vente så længe, at vejret bliver vådt.
  • Snup især frøstande fra de planter, der synes mest robuste.

Hjemme spredes frøstandende ud på avis. Skriv blomsternavnet på avisen, så du fortsat har styr på dine frø.

  • For at undgå dannelsen af mug og sikre sunde frø og spirer i foråret, er det vigtigt at frøene ligger tørt, lunt og i skygge, mens de tørrer.
  • Lad frøene tørre 2-3 uger.
  • Opbevar de tørrede frø i små stof- eller papirsposer, eller evt. i åbne glas. Husk at skrive blomsternavnet på, fx med et lille manilamærke bundet omkring.

Idé

En lille pose med lidt af høsten kan være en rigtig kær og personlig gave til enhver med have eller altankasse.

Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Hjemmelavet brombærmarmelade er let at lave og smager fantastisk.
Årstidens råvarer
Find et brombærkrat! Sensommerens brombær er en sand delikatesse 

Her i sensommeren kan du plukke vilde brombær. I lysninger i skoven, i skovbryn og hegn, er der gode muligheder for at finde brombærbuske. Og har du først fundet én busk, så er der som regel ikke langt til den næste, for ligesom vilde hindbær breder brombær sig til store krat.

Af brombær kan man…

Læs mere
Opskrifter med ribs
Opskrifter & råvarer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde. Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Frem med mel og forklæde! 

Store Bagedag, som hvert år afvikles torsdag i uge 42, er en dansk mærkedag, der har til formål at fejre bagetraditionen og samværet omkring bagning. Det er en oplagt anledning til at invitere familie og venner til en dag i køkkenet, hvor der hygges og fremtrylles duftende friskbagte brød og kager.

Læs mere
Årstidens råvarer
Hvilket æble er dit yndlingsæble? 

I løbet af efteråret, og efterhånden som de forskellige æblesorter modnes, vil man hos grønthandlere og i dagligvarebutikker kunne finde mere end 20 forskellige æblesorter. Hvilket æble er dit yndlingsæble?

Læs mere
Gode råd til at finde, tørre og opbevare Karl Johan-svampe
Årstidens råvarer
Sæson: Karl Johan - Den store lækre spisesvamp 

Svampen Karl Johan er en af de mest almindelige vilde danske svampe, og samtidig en af de mest eftertragtede spisesvampe. Læs her, hvordan du kan tørre svampen, så du kan nyde svampens lækre nøddeagtige smag i vinterens retter.

Læs mere
Sensommer
Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer 

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

Læs mere
Kæledyr
Reflekser redder hundens og kattens liv 

I efteråret kan tåge og mørke gøre det svært at opdage en hund eller kat på vejen. Brug af reflekser kan redde liv; en god refleks kan ses på 140 meters afstand, når den bliver ramt af en lyskegle, mens en hund, en kat eller et menneske uden refleks ofte først er synlig ved ca. 20 meters afstand.

Læs mere
Årstidens råvarer
Maren Korsgaards hyldebærsuppe 

Hyldebærsuppe er en skøn dansk efterårsret, som både varmer og smager. Her får du Maren Korsgaards nemme opskrift. Nyd suppen med sprøde tvebakker.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk pæretærte 

Har du pærer tilovers, så har du her opskriften på den mest delikate pæretærte. Server den med en ordentlig klat cremefraiche - og gå direkte ind og fald om i en blød stol!

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^